Στην Πρέβεζα τα ελαιόδεντρα είναι γεμάτα με καρπούς. Φέτος ήταν μια καλή χρονιά για την περιοχή, αλλά οι παραγωγοί αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν και δυσκολίες, καθώς -ειδικά για αυτή την περίοδο που μαζεύεται ο καρπός- δεν υπάρχουν εργάτες γης και πάρα πολλά κτήματα ίσως μείνουν αμάζευτα. Παράλληλα οι παραγωγοί ανησυχούν και για την ξηρασία και τι είδους επιπτώσεις θα υπάρξουν για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Την ίδια ώρα η τιμή του ελαιόλαδου αναμένεται να είναι κοντά στα περσινά επίπεδα.
Ο Πολύκαρπος Χαλκίδης, υπεύθυνος ελαιουργείου Ζαλόγγου μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για τη φετινή περίοδο στα ελαιόδεντρα, ενώ στάθηκε και στη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου.
«Ο πεθερός μου έχει το ελαιοτριβείο εδώ και θα πρέπει να βάλουμε ένα χεράκι για να βγάλουμε εις πέρας μια πολύ καλή χρονιά που είχαμε φέτος με ελαιόκαρπο στα κτήματα του νομού. Είναι ένα ιερό προϊόν, ο «πράσινος χρυσός», όπως λέγεται και θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να αδειάσουμε τον καρπό από τα δέντρα για να μπορέσουν να σωθούν και τα δέντρα με τη λειψυδρία που υπάρχει. Θεωρούμε ότι μεγάλο πρόβλημα δημιουργούν και οι ανεμογεννήτριες στα βουνά που διώχνουν τα σύννεφα και δεν πέφτει νερό. Αυτή την εποχή κάθε οικογένεια μαζεύεται, πηγαίνει στα κτήματά της και μαζεύουν τον καρπό, το τοποθετούν σε παλέτες στο ελαιοτριβείο. Αυτή την εποχή βγάζουμε το αγουρέλαιο», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος
www.ertnews.gr