Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Υποβρύχιος καθαρισμός της λίμνης Παμβώτιδος 

spot_img

Ένας απέραντος σκουπιδότοπος βρίσκεται στον πυθμένα της λίμνης Παμβώτιδος στα Ιωάννινα.

Τις εργασίες καθαρισμού από ειδικό συνεργείο δυτών παρακολουθεί ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος.

Ο Αλέξανδρος Μαρκέτος υπεύθυνος seatec, μάλλον εξεπλάγη από τα όσα ανασύρονται στην επιφάνεια. Ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος από μηχανές, λάστιχα, σιδερικά, δίτροχα οχήματα, πλαστικά, παλιά δίχτυα, παλιές άμαξες που τις έσερναν άλογα, τα οποία κάποιοι, πιθανότατα, από την περιοχή ξεφορτώθηκαν μέσα στην λίμνη, καθιστώντας την βούρκο. Ακόμη και αρχαία αντικείμενα έχουν ανασυρθεί που εστάλησαν στις αρμόδιες υπηρεσίες προς διερεύνηση.

Εκπαιδευμένοι δύτες χτενίζουν προσεκτικά τον πυθμένα, από όπου ανασύρουν υλικό της εποχής του Β΄ΠΠ, μεταξύ των οποίων δυο οβίδες πυροβόλου και μια οβίδα όλμου, λέει ο κ. Μαρκέτος. «Παραδίδουμε την περιοχή και συνεχίζουμε για τον καθαρισμό του υπόλοιπου κομματιού».

Η επιχείρηση κινητοποίησε πυροτεχνουργούς του στρατού και η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή δια πάν ενδεχόμενο. Δύτες του πολεμικού ναυτικού θα αναλάβουν τις επόμενες ημέρες να συλλέξουν και να πάρουν τα υλικά.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα τέτοιο εγχείρημα και εκτείνεται σε έκταση περίπου 105.000 τ.μ. και σε ακτίνα 3.500 μέτρων. Το βάθος των καταδύσεων φτάνει έως τα πέντε- έξι μέτρα, κυρίως γύρω από τον αστικό ιστό, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη απόρριψη αντικειμένων.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκέτο, βρέθηκε επίσης μεγάλη ποσότητα μπαταριών συνδεδεμένων μεταξύ τους για την παροχή ενέργειας. Εφ’ όσον αναγνωρίστηκαν ως παλαιάς τεχνολογίας τότε παραπέμπουν σε κάτι σημαντικό. Όλα αυτά σχηματίζουν βουνό στην όχθη της λίμνης, που βαρύνεται από άχρηστα υλικά, αλλά και αξιοσημείωτα ευρήματα.

Είναι βέβαιο ότι κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944, οι Γερμανοί δεν εγκατέλειψαν τα κράνη και τον εξοπλισμό των επικοινωνιών τους. Καθώς δεν έχουν καταγραφεί ομαδικές “αυτοκτονίες”, ούτε λιποταξίες Γερμανών είναι βέβαιο ότι τα κράνη ανήκαν σε αιχμαλώτους ή νεκρούς. Το γιατί πετάχτηκαν στην λίμνη ίσως μαζί με στολές είναι προς διερεύνηση. Μέχρι στιγμής δεν βρέθηκαν όπλα, που είναι σημαντικό. Ποιος θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει τα ανωτέρω, με ποιο σκοπό και γιατί τα εξαφάνισε στην συνέχεια; Όσον αφορά τις συνδεδεμένες μπαταρίες (τι προελεύσεως ήταν) για την παροχή ενέργειας, παραπέμπει σε άλλες πρακτικές, εκείνων που δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρικό και ήθελαν να λειτουργήσουν ασυρμάτους ή να επικοινωνούν με απομακρυσμένους πομπούς-δέκτες. Οι Γερμανοί δεν αντιμετώπιζαν τέτοιο πρόβλημα.

Τα ευρήματα μάλλον θα πρέπει να καταλήξουν σε ειδικούς και να διερευνηθεί εάν π.χ. φέρουν οπές από σφαίρες, μαζί με άλλα μεταλλικά συνοδευτικά, στολών και εξοπλισμού, σίγουρα όμως δεν πρέπει πεταχτούν ως άχρηστα υλικά, γιατί φαίνεται πως παραπέμπουν σε ένα άγνωστο κεφάλαιο της πρόσφατης ιστορίας. Οι λεγόμενοι αυτήκοες μάρτυρες παρελθουσών αφηγήσεων, από την περιοχή, δεν θεωρούνται οι πιο αξιόπιστοι που μπορεί να δώσουν απαντήσεις, καθώς ο καθένας προσπαθεί να δικαιώσει την δική του ιστορία. Στο Βέλγιο, την Γερμανία, την Ρωσία, την Πολωνία, κ.α., ειδικοί αναλαμβάνουν από παρόμοια ευρήματα. να βρούν στοιχεία που συνθέτουν το πάζλ της ιστορίας.

www.ertnews.gr

Πηγή

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημοφιλή