Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

4.000 πέτρινα αντικείμενα αποκαλύπτουν πώς ζούσαν οι Αβοριγινοί στην τελευταία εποχή των παγετώνων

Μια ανάλυση περισσότερων από 4.000 πέτρινα τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν σε ένα νησί της βορειοδυτικής Αυστραλίας μας δίνει μία εικόνα για τη ζωή των Αβορίγινων πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Η ανακάλυψη υπογραμμίζει τις «μακροχρόνιες διασυνδέσεις» των αυτόχθονων πληθυσμών με τη σύγχρονη Αυστραλία, δήλωσε ο David Zeanah, ανθρωπολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σακραμέντο και επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης που περιγράφει την ανάλυση.

Τα ποικίλα τεχνουργήματα που βρέθηκαν στο νησί, αποκαλύπτουν επίσης ενδιαφέρουσες υποθέσεις σχετικά με την κίνηση των ανθρώπων μεταξύ της ηπειρωτικής Αυστραλίας και του νησιού, ειδικά κατά την κορύφωση της τελευταίας εποχής των παγετώνων, μεταξύ 29.000 και 19.000 χρόνια πριν, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Quaternary Science Reviews.

Εκείνη την εποχή, η στάθμη της θάλασσας ήταν αρκετά χαμηλή για να εκτίθεται η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα μεταξύ της Αυστραλίας και του νησιού Barrow, έδαφος 202 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου 60 χιλιόμετρα από τη βορειοδυτική ακτή της Αυστραλίας.

Χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν, θα είχε σχηματίσει το υψηλό οροπέδιο μιας τεράστιας, πεδιάδας μίας αδιάκοπης έκτασης 10.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δήλωσε ο Zeanah στο Live Science.

Στους αρχαιολόγους ήταν ήδη γνωστό ότι κάποτε ζούσαν άνθρωποι στο νησί, χάρη κυρίως σε έναν θησαυρό αρχαιολογικών στοιχείων που άφηναν πίσω σε καταφύγια βράχων ο πιο γνωστός από αυτούς βρέθηκε στη σπηλιά Boodie.

Σχετικά με τη νέα έρευνα, οι επιστήμονες κοίταξαν πέρα από τα σπήλαια του νησιού για να εξερευνήσουν διάφορα υπαίθρια κοιτάσματα, διάσπαρτα σε όλο το νησί Barrow.

Μέσα σε τρία χρόνια, εξέτασαν 4.400 εργαλεία κατάτμησης, κοπής και λείανσης, σε διάφορες τοποθεσίες. Αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν η ποικιλία στις συνθέσεις των τεχνουργημάτων.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή