Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Δημοσκόπηση Metron: Προβάδισμα της ΝΔ με 22,9 μονάδες – Στο 15% το ΠΑΣΟΚ

Ξεκάθαρη υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron για λογαριασμό του MEGA.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στράτος Φαναράς, το κυβερνών κόμμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένουν κυρίαρχοι του πολιτικού σκηνικού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δείχνει να καταρρέει μετά τις νέες αποχωρήσεις.

Στην έρευνα δεν προσμετράται η απήχηση της νέας ανεξάρτητης ΚΟ των 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, καθώς θα ανακοινωθεί επίσημα τη Δευτέρα.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εμφανίζεται ανεβασμένη σε σχέση με τον Οκτώβριο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 30,5%.

Το ΠΑΣΟΚ περνά καθαρά στη δεύτερη θέση με 12,2% (αύξηση 1,6 μονάδων), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην τρίτη θέση με 10,2% (από 12%). Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το ΚΚΕ με ποσοστό 9,2%. Ακολουθούν Ελληνική Λύση με 4,6% και Σπαρτιάτες με 3%.

Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση, η ΝΔ έχει διαφορά 22,9 μονάδων από το δεύτερο κόμμα καθώς συγκεντρώνει 38,2%, το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται με διαφορά δεύτερο στο 15,3% (άνοδος 3,5 μονάδων), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σχεδόν 5 μονάδες κάτω από τις εθνικές εκλογές με ποσοστό 12,7% και πλασάρεται στην τρίτη θέση. Από κοντά το ΚΚΕ με 11,5% (αύξηση 3,8 ποσοστιαίων μονάδων από τις βουλευτικές εκλογές). Ακολουθούν Ελληνική Λύση (5,2%), Σπαρτιάτες (3,8%), Πλεύση 3,4% και Νίκη 3,3%.

Αξιολόγηση Μητσοτάκη-Κασσελάκη

Στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης έχει 45% θετικές γνώμες, έναντι μόλις 16% του κ. Κασσελάκη. Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό αρνητικής γνώμης για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο 73%, έναντι 50% του πρωθυπουργού.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 41%. Είναι ενδεικτικό ότι δεύτερος είναι ο «κανένας» με 31% και στην τρίτη θέση είναι οι κ. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης με ποσοστό μόλις 5%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε ξανά πρώτος σε δημοτικότητα από τους πολιτικούς αρχηγούς με 48% θετικές γνώμες και 49% αρνητικές.

Ακολουθεί ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (ήταν στην πρώτη θέση στην προηγούμενη έρευνα της Metron τον Οκτώβριο) με ισοσκελισμένες θετικές και αρνητικές ψήφους (45-45%).

Στην τρίτη θέση είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με 52% αρνητικές και 39% θετικές, ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου και στην 5η θέση βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης με 70% αρνητικές ψήφους και μόλις 23% θετικές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το εύρημα της Metron στο ερώτημα για τις εξελίξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης.
Το 46% πιστεύει ότι δεν θα ωφεληθούν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ, το 40% εκτιμά ότι θα ωφεληθεί το κόμμα Ανδρουλάκη, ενώ μόλις 11% απαντούν ότι θα ωφεληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή