Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ε9: Τελευταία μέρα για διορθώσεις στοιχείων – Έως τα μέσα Απριλίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Τέλος χρόνου σήμερα για διορθώσεις στο Ε9, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 αλλά και για όσους θέλουν να διορθώσουν λάθη, προκειμένου να περιορίσουν τον ΕΝΦΙΑ.

Το περιθώριο να μείνει ανοικτή η εφαρμογή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι περιορισμένο, καθώς το αργότερο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, δεδομένου ότι φέτος η προθεσμία εξόφλησης της πρώτης δόσης λήγει στις 30 του επόμενου μήνα.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ με την τελευταία να εξοφλείται στο τέλος Φεβρουαρίου 2025. Από του χρόνου, όπως προβλέπει διάταξη νόμου η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, οι δόσεις εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ αυξάνονται σε 12 με την πρώτη έως το τέλος Μαρτίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Η σημερινή προθεσμία αφορά τους φορολογούμενους που έχουν διαπιστώσει λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους καθώς και όσους είχαν την οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το περασμένο έτος (αγόρασαν ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά , πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους).

Τα συνηθέστερα λάθη σχετίζονται με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

Αυξημένες εισπράξεις

Γενικότερα τα ακίνητα αναδεικνύονται σε μια από τις βασικές πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό, καθώς δεν αυξάνονται μόνο οι τιμές τους αλλά και ο αριθμός των αγοραπωλησιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το 2023 υποβλήθηκαν περισσότερες από 400.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές και οι φόροι που βεβαιώθηκαν ξεπέρασαν τα 761 εκατ. ευρώ από 710 εκατ. ευρώ το 2022.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή