Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη»: Με αναμνήσεις από τον πόλεμο στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές

Με ένα βίντεο μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης όπου ηλικιωμένοι Ευρωπαίοι, οι οποίοι ίσως να ψηφίζουν για τελευταία φορά στη ζωή τους, καταθέτουν τις αναμνήσεις τους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την Άνοιξη της Πράγας, την πτώση του τοίχους του Βερολίνου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κήρυξε σήμερα την έναρξη της δεύτερης φάσης της επικοινωνιακής εκστρατείας του τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες και να διαφυλαχθεί η δημοκρατία.

Το τετράλεπτο φιλμ «Αξιοποίησε την ψήφο σου» και εννέα ακόμη συντομότερες εκδοχές του για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκίνησε να μεταδίδεται σήμερα 29 Απριλίου 2024 σε όλα τα κράτη μέλη.

Μόλις 41 ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από σήμερα Δευτέρα 29 Απριλίου αρχίζει να κορυφώνει την επικοινωνιακή στρατηγική του θυμίζοντας ότι η Δημοκρατία στην Ευρώπη δεν είναι δεδομένη.

«Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί στις φετινές Ευρωεκλογές με στόχο κυρίως τους νέους.

Στην ουσία η ΕΕ αποφάσισε να κάνει μια εκστρατεία υπέρ της δημοκρατίας και να εξηγήσει στους νέους ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο, δεδομένου ότι στην ευρωπαϊκή επικρατεία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος και όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι η Ρωσία έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στην ΕΕ. Άλλωστε η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις βρίσκονται σε εγρήγορση και για το ενδεχόμενο ξένων παρεμβάσεων στη διαδικασία των εκλογών.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η εκστρατεία του ευρωκοινοβούλιου θέλει να προκαλέσει φόβο και με αυτό τον τρόπο να ενεργοποιήσει το θυμικό των πολιτών για να προσέλθουν στις κάλπες, όμως οι αρμόδιοι για την προεκλογική εκστρατεία υποστηρίζουν ότι αυτό που θέλουν να αναδείξουν είναι η έννοια της ευθύνης.

«Η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Η ψήφος σας θα καθορίσει την πορεία που θα ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα κρίνει σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και πρόσθεσε: «Μην αφήσετε κάποιον άλλον να αποφασίσει για εσάς. Ψηφίστε στις 6-9 Ιουνίου 2024. Κάθε ψήφος μετράει».

«Η δημοκρατία αποτελεί συλλογικό μας καθήκον, όχι απέναντι σε μια συγκεκριμένη πολιτική ιδέα ή έναν συγκεκριμένο σκοπό, αλλά ένα καθήκον που έχουμε ο ένας απέναντι στον άλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jaume Duch. «Η ευρωπαϊκή δημοκρατία μας ενώνει περισσότερο απ’ όσο πιστεύουμε: πέρα από σύνορα, πέρα από πολιτικές ευαισθησίες και πέρα από γενιές. Σε εποχές πόλωσης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, είναι εύκολο να το ξεχνά κανείς αυτό. Η εκστρατεία μας έχει ως στόχο να μας υπενθυμίσει όλα αυτά που μας ενώνουν» είπε και πρόσθεσε πως αυτό ακριβώς αναδεικνύει και το κεντρικό βίντεο της εκστρατείας: ρίχνει φως στην ταραγμένη ιστορία πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έζησαν ένοπλες συγκρούσεις ή περιορισμούς στις ατομικές ελευθερίες, επισημαίνοντας πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία, αν δεν την συντηρούμε ενεργά.

Μερικά στατιστικά στοιχεία

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου του 2024 περισσότεροι από 370 εκατομμύρια άνθρωποι στα 27 κράτη μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Το 2019 συμμετείχαν στις εκλογές πάνω από τους μισούς πολίτες που είχαν δικαίωμα ψήφου (50,6%).

Την άνοιξη του 2024, η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τις ευρωπαϊκές εκλογές (στην οποία συμμετείχαν 26.000 πολίτες από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ) έδειξε ότι πάνω από το 60% των Ευρωπαίων πολιτών ενδιαφέρεται για τις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου του 2024.

Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά έντεκα ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την άνοιξη του 2019, τρεις μήνες πριν από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Επιπλέον, το 71% δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψηφίσει, ποσοστό επίσης μεγαλύτερο κατά 10 μονάδες.

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ακόμη ότι τέσσερεις στους πέντε Ευρωπαίους πολίτες συμφωνούν ότι «η συμμετοχή στις εκλογές είναι σημαντική για να διαφυλαχθεί η δημοκρατία» (81%) και ότι «η συμμετοχή στις εκλογές είναι σημαντική για να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές» (84%).

Τέλος, πάνω από οκτώ στους δέκα πολίτες (81%) πιστεύουν ότι η προσέλευση στις κάλπες είναι ακόμη πιο σημαντική λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή