Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Η ΕΕ να επανέλθει στη λογική»: Δένδιας προς Γερμανία-EE για τα γερμανικά όπλα της Τουρκίας και τις αμυντικές δαπάνες

Σαφή μηνύματα προς τη Γερμανία, τιμώμενη χώρα φέτος στη ΔΕΘ, σχετικά με την πώληση γερμανικών όπλων στην Τουρκία και τους όρους που θα έπρεπε να τη συνοδεύουν, αλλά και προς την ΕΕ για το θέμα των αμυντικών δαπανών έστειλε το Σάββατο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, από τη Θεσσαλονίκη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι αποφασισμένη και διαθέτει σημαντικά ποσά στον τομέα της Άμυνας.Οφείλουμε λοιπόν να προετοιμαστούμε για αυτή την πραγματικότητα, να απορροφήσουμε τμήμα αυτών των ποσών και να επιμείνουμε για κάτι το οποίο λέω διαρκώς και το λέω στα διεθνή φόρα, να σταματήσει ο παραλογισμός, οι δαπάνες της άμυνας να υπολογίζονται στο έλλειμμα και το χρέος. Αυτοί οι δυο στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως ασύμβατοι μεταξύ τους. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να επανέλθει στη λογική» είπε ο υπουργός στο πλαίσιο των εγκαινίων του περιπτέρου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη 88η ΔΕΘ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα των γερμανικών όπλων της Τουρκίας- η οποία, σημειωτέον εντάσσει σε υπηρεσία και αυτή υποβρύχια Type 214 γερμανικής σχεδίασης, τα οποία διαθέτει εδώ και χρόνια το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος στο Αιγαίο, ενώ διαθέτει και πολλά άλλα γερμανικά οπλικά συστήματα, όπως το άρμα μάχης Leopard 2.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, «φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία. Με τη Γερμανία, κυρίες και κύριοι, μας συνδέουν εταιρικοί δεσμοί και φιλία, μακρά φιλία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά θα ήθελα μιας και η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα, να υπογραμμίσουμε κάτι το αυτονόητο, ότι οπλικά συστήματα που μεταβιβάζει μία χώρα του ΝΑΤΟ όπως η Γερμανία σε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται κατά συμμάχου χώρας. Πρέπει αυτή η απαγόρευση να είναι σαφώς προσδιορισμένη».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτά και στο πλαίσιο συνέντευξής του στο «ΟΤ Forum», στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» εντός της 88ης ΔΕΘ: Αναφερόμενος στους προϋπολογισμούς Άμυνας των χωρών της Ευρώπης, είπε «πρέπει να μιλήσουμε καθαρά με την Ε.Ε. Αυτό είναι ψευδεπίγραφο. Τι θα πει ανεβαίνουν; Όταν συνεχίζει και τους υπολογίζει στο έλλειμμα και στο χρέος πώς θα ανέβουν; Μα με συγχωρείτε, είναι σχιζοφρενικό. Μου λέει να διαθέσω περισσότερα χρήματα…να μπω λοιπόν σε διαδικασία επιτήρησης, να καταστρέψω το χρηματιστήριο της χώρας μου, να καταστρέψω την οικονομία της χώρας μου και μετά να έρθει η Ε.Ε. να μου πει “δεν πειράζει, εντάξει δεν ήσουν τόσο άτακτος”. Μα είναι σοβαρή αντιμετώπιση αυτή; Δηλαδή έχουμε από την μια πλευρά, παίρνω το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι λέει η Ε.Ε.; Αφήστε μας εμάς. “Η Ευρώπη αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από τη ρωσική εισβολή”, αυτό λέει. “Κάντε ό,τι μπορείτε να βοηθήσουμε την Ουκρανία και κάντε ό,τι μπορείτε για να έχετε επαρκείς Ένοπλες Δυνάμεις”. Και από την άλλη μάς λέει “εάν όμως χαλάς λεφτά στην Άμυνα και περάσεις ένα συγκεκριμένο ποσοστό, θα μπεις σε επιτήρηση”. Αυτό λέγεται “πολεμική οικονομία”; Δηλαδή ο Πρόεδρος Πούτιν έχει μπει σε επιτήρηση;».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, «δεν λέω να μπούμε σε «πολεμική οικονομία». Λέω, λύσε μου τα χέρια με τις παραλαβές, μη με πνίγεις, για να μπορέσω να φτάσω σε σύντομο χρονικό διάστημα στο επίπεδο που πρέπει, ώστε η Ευρώπη -όχι μόνο η Ελλάδα- να έχει μια σοβαρή άμυνα. Διότι, θέλω να σας είμαι ειλικρινής, σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης η, Ελλάδα έχει πολύ πιο σοβαρή άμυνα»- προσθέτοντας πως «είναι πάρα πολύ εύκολο μια οικονομία που δεν έχει άρματα, αρκετά αεροπλάνα, μεραρχίες ετοιμοπόλεμες, βαπόρια, να είναι μια χαρά δημοσιονομικά. Αλλά όταν έρθει η κακή ώρα, σε ποιον θα πας να ζητήσεις βοήθεια;».

Ως προς τα γερμανικά όπλα, τόνισε πως «ζήτησα από την τιμώμενη χώρα τη φίλη μας, εταίρο μας στην Ευρώπη και Σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, Γερμανία να πει αυτό που ορθά ελέχθη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται αυτά που δίνουμε σε μια χώρα του ΝΑΤΟ εναντίον συμμάχου χώρας του ΝΑΤΟ. Και ας το πει και για την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, δεν μας πειράζει καθόλου. Ας το πει και για την Ιταλία, ας το πει και για την Ισπανία. Αλλά να δίνουμε εξελιγμένα όπλα σε χώρα για να τα χρησιμοποιήσει δυνάμει εναντίον άλλης χώρας του ΝΑΤΟ, αυτό είναι το σωστό δηλαδή; Αυτό είναι δείγμα εταιρικής σχέσης;».

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή