Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΗΠΑ: Κατηγορούν το ρωσικό RT για διασπορά παραπληροφόρησης πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη την απαγγελία ποινικών κατηγοριών, την κατάσχεση διαδικτυακών τομέων και κυρώσεις που σχετίζονται με τις ρωσικές προσπάθειες παραπληροφόρησης για τον επηρεασμό των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ δήλωσε ότι οι ενέργειες σχετίζονται με τη χρήση από τη Ρωσία κρατικών μέσων ενημέρωσης για να στρατολογήσει ανυποψίαστους Αμερικανούς πολίτες και influencers για τη διάδοση προπαγάνδας και παραπληροφόρησης ενώ κατασχέθηκαν και 32 ονόματα ιστοσελίδων (domain name) που συνδέονται με τη Ρωσία και φέρονται ότι επιχείρησαν να παρέμβουν στις αμερικανικές εκλογές και να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Οι ενέργειες που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση περιλαμβάνουν κυρώσεις κατά των υπευθύνων του RT, ενός κρατικού οργανισμού μέσων ενημέρωσης που το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ενέγραψε ως ”ξένο πράκτορα”, καθώς και περιορισμούς στη χορήγηση βίζας.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιούσε παραπληροφόρηση για να προσπαθήσει να παρέμβει στις εκλογές.

Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ κατηγόρησε το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RT και τους υπαλλήλους του ότι εφάρμοσαν ένα σχέδιο για να κατευθύνουν μια αμερικανική εταιρεία να διαδώσει υλικό που είναι ευνοϊκό για τη ρωσική κυβέρνηση.

Ο Γκάρλαντ κατηγόρησε δύο ανώτερους συντακτών του RT για φερόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Είπε ότι ο «στενός κύκλος» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατεύθυνε ρωσικές εταιρείες δημοσίων σχέσεων να προωθήσουν παραπληροφόρηση «ως μέρος ενός προγράμματος για να επηρεάσουν τις εκλογές του 2024» για την ανάδειξη προέδρου στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος της αρχισυντάκτριας του ρωσικού κρατικού δικτύου μέσων ενημέρωσης RT, Μαργαρίτα Σιμόνοβνα Σιμονιάν, και εννέα άλλων συνεργαζόμενων με το δίκτυο για τις προσπάθειες, όπως είπε, ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι κυρώσεις αφορούν συνολικά δέκα πρόσωπα και δύο οντότητες, διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του. Η Ουάσινγκτον κατονόμασε τους υπεύθυνους της ομάδας των «χάκερ του Κρεμλίνου» RaHDit καθώς και τη ΜΚΟ Dialog που φέρεται ότι χρησιμοποιεί μέσα τεχνητής νοημοσύνης «για να διασπείρει παραπληροφόρηση κατά τις προεκλογικές εκστρατείες στις ΗΠΑ».

AG Merrick Garland unveils a series of targeted actions against Russia’s election interference efforts, saying Putin’s “inner circle” directed companies to “promote disinformation … as part of a program to influence the 2024 U.S. presidential election.” https://t.co/PzYR4zN3vI pic.twitter.com/KTfDB21om8

— ABC News Politics (@ABCPolitics) September 4, 2024

Είπε ότι από τις αρχές του 2024, τα στελέχη του RT ξεκίνησαν μια «κακόβουλη προσπάθεια να στρατολογήσουν κρυφά ανυποψίαστους Αμερικανούς influencers για την υποστήριξη της κακόβουλης εκστρατείας επιρροής τους».

Η Μαργαρίτα Σιμόνοβνα Σιμονιάν είναι μια «κεντρική φιγούρα στις προσπάθειες κακόβουλης επιρροής της ρωσικής κυβέρνησης» και επέτρεψε στο RT να χρησιμοποιήσει μια εταιρεία βιτρίνα για να συγκαλύψει τη δική του συμμετοχή ή την εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης σε περιεχόμενο που αποσκοπούσε στην επιρροή του αμερικανικού κοινού, ανέφερε το υπουργείο.

Άλλοι υπάλληλοι του RT που περιλαμβάνονται στις τελευταίες κυρώσεις είναι η αναπληρώτρια αρχισυντάκτρια του δικτύου Elizaveta Yuryevna Brodskaia, η οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, έχει δώσει αναφορλα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο αναπληρωτής αρχισυντάκτης Anton Sergeyvich Anisimov, ο οποίος, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, «διεξάγει δραστηριότητες για λογαριασμό της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), ο αναπληρωτής διευθυντής της αγγλόφωνης εκπομπής RT Andrey Vladimirovich Kiyashko, ο διευθυντής έργων ψηφιακών μέσων Konstantin Kalashnikov και η Elena Mikhaylovna Afanasyeva, η οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, «αλληλεπιδρούσε κρυφά με εξέχοντες Αμερικανούς παράγοντες επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπό την κάλυψη μιας ψεύτικης προσωπικότητας».

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το RT και οι υπάλληλοί του εφάρμοσαν ένα σχέδιο ύψους σχεδόν 10 εκατομμυρίων δολαρίων για να κατευθύνουν μια εταιρεία με έδρα το Τενεσί να συνάψει συμβόλαια με επηρεαστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έδρα τις ΗΠΑ για τη διάδοση περιεχομένου «που θεωρείται ευνοϊκό για τη ρωσική κυβέρνηση», είπε.

Σε μια ξεχωριστή δράση επιβολής της νομοθεσίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατάσχει 32 διαδικτυακούς τομείς που ισχυρίζεται ότι η ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποίησε «για να συμμετάσχει σε μια μυστική εκστρατεία παρέμβασης και επηρεασμού του αποτελέσματος των εκλογών της χώρας μας», είπε.

#UPDATE : Attorney General Merrick Garland addressed the Apalachee High School shooting during a news conference on Wednesday and said that the Justice Department stands ready to provide resources to the Winder, Georgia, community following the deadly shooting.… pic.twitter.com/cAiBtW97Si

— upuknews (@upuknews1) September 4, 2024

Σε ομιλία της τον περασμένο μήνα, η αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης Λίζα Μονακό δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν η πρωταρχική απειλή για τις εκλογές, ακόμη και όταν το Ιράν σήμανε συναγερμό αυτό το καλοκαίρι για μια παραβίαση της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και μια απόπειρα παραβίασης της τότε εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν-Καμάλα Χάρις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και «οι εντολοδόχοι του χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένες τεχνικές στις επιχειρήσεις παρέμβασής τους. Στοχεύουν σε συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες ψηφοφόρων και ψηφοφόρους που αλλάζουν πολιτεία σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και των εκλογών στο Κογκρέσο», είπε. «Έχουν την πρόθεση να συνεργαστούν με ανυποψίαστους Αμερικανούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν αφηγήσεις που προωθούν τα ρωσικά συμφέροντα».

Μεγάλο μέρος της ανησυχίας γύρω από τη Ρωσία επικεντρώνεται στις κυβερνοεπιθέσεις και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης που έχουν σχεδιαστεί για να επηρεάσουν την ψηφοφορία του Νοεμβρίου. Οι τακτικές περιλαμβάνουν τη χρήση κρατικών μέσων ενημέρωσης όπως το RT για την προώθηση μηνυμάτων και περιεχομένου κατά των ΗΠΑ, καθώς και δίκτυα ψεύτικων ιστότοπων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ενισχύουν τους ισχυρισμούς και τους εισάγουν στις διαδικτυακές συζητήσεις των Αμερικανών. Συνήθως, αυτά τα δίκτυα εκμεταλλεύονται πολιτικά θέματα που διχάζουν όπως η μετανάστευση, η εγκληματικότητα ή ο πόλεμος στη Γάζα.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι Αμερικανοί μπορεί να μην έχουν ιδέα ότι το περιεχόμενο που βλέπουν στο διαδίκτυο είτε προέρχεται είτε ενισχύεται από το Κρεμλίνο.

«Η Ρωσία υιοθετεί μια συνολική κυβερνητική προσέγγιση για να επηρεάσει τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένης της προεδρικής κούρσας», δήλωσε αξιωματούχος από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αυτό το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας βάσει κανόνων που έχουν εκπονηθεί με το εν λόγω γραφείο.

Οι ομάδες που συνδέονται με το Κρεμλίνο προσλαμβάνουν όλο και περισσότερο εταιρείες μάρκετινγκ και επικοινωνίας εντός της Ρωσίας για να αναθέσουν σε τρίτους μέρος της εργασίας της δημιουργίας ψηφιακής προπαγάνδας, καλύπτοντας παράλληλα τα ίχνη τους, δήλωσαν οι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Δύο τέτοιες εταιρείες αποτέλεσαν αντικείμενο νέων αμερικανικών κυρώσεων που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο. Οι αρχές λένε ότι οι δύο ρωσικές εταιρείες δημιούργησαν ψεύτικους ιστότοπους και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου.

Ο απώτερος στόχος, ωστόσο, είναι να κάνουν τους Αμερικανούς να διαδίδουν τη ρωσική παραπληροφόρηση χωρίς να αμφισβητούν την προέλευσή της. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να εμπιστευτούν και να αναδημοσιεύσουν πληροφορίες που πιστεύουν ότι προέρχονται από εγχώρια πηγή, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι ψεύτικοι ιστότοποι που έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τα αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη είναι μόνο δύο μέθοδοι.

«Απόλυτες ανοησίες» οι αμερικανικοί ισχυρισμοί περί ρωσικής ανάμιξης στις εκλογές των ΗΠΑ, δηλώνει η Ρωσίδα βουλευτής Μαρία Μπούτινα

Η Ρωσίδα βουλευτής Μαρία Μπούτινα χαρακτήρισε σήμερα απόλυτες ανοησίες τις κατηγορίες που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας για μια εκστρατεία επηρεασμού των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι η Μόσχα πιστεύει ότι ο μόνος νικητής των αμερικανικών εκλογών θα είναι το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύστημα.

Η Μπούτινα απάντησε μετά από δημοσίευμα του CNN που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να κατηγορήσει σήμερα τη Ρωσία για μια εκστρατεία επηρεασμού των εκλογών, χρησιμοποιώντας διαδικτυακές πλατφόρμες με στόχο την παραπληροφόρηση Αμερικανών ψηφοφόρων.

«Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ήταν και είναι απόλυτες ανοησίες και κυνήγι μαγισσών», απάντησε η Μπούτινα, όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα του CNN. Η Μπούτινα είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης 15 μηνών στις ΗΠΑ επειδή ενεργούσε ως μια Ρωσίδα πράκτορας και σήμερα είναι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ενιαία Ρωσία.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ – ο μόνος νικητής είναι το ιδιωτικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύσημα των ΗΠΑ. Αυτό είναι το σημαντικό- και τίποτα άλλο”, τόνισε η ίδια.

Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Μόσχα δεν έχει ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές, αλλά τις παρακολουθεί στενά.

Πηγή: Associated Press, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή