Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Κοινή δήλωση ΗΠΑ-Τουρκίας μετά τη συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν

Αναφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στα ελληνοτουρκικά γίνεται στον κοινή δήλωση για τον στρατηγικό μηχανισμό Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας, που εξεδόθη μετά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, του Χακάν Φιντάν από την πλευρά της Τουρκίας και του ’Αντονι Μπλίνκεν από την αμερικανική πλευρά.

Στη δήλωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Σάββατο, αναφέρεται ότι Μπλίνκεν και Φιντάν «συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισαν τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας».

Στο κείμενο αναφέρεται ότι ο Αμερικανός υπουργός «εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεχιζόμενη δέσμευση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του Πέμπτου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου τον Δεκέμβριο του 2023 στην Αθήνα και την υπογραφή μίας Διακήρυξης Τουρκίας-Ελλάδας για Φιλικές Σχέσεις και Καλή Γειτονία».

Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν επίσης ότι ο αμυντικός εμπορικός διάλογος ΗΠΑ-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί εντός του 2024 και οι δύο χώρες θα επιδιώξουν ευκαιρίες για την προώθηση της συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών. Στο κείμενο αναφέρεται ότι, κατά τη συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν στην Ουάσινγκτον, συζητήθηκαν οι ευκαιρίες μετασχηματισμού των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας στον τομέα ασφάλειας και άμυνας, ώστε να αξιοποιηθούν οι σημαντικές δυνατότητες και η καινοτομία κάθε χώρας για την αντιμετώπιση των στρατηγικών προκλήσεων και ευκαιριών.

Στο γενικό πλαίσιο της συνάντησης στης Ουάσινγκτον αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί «επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για μια προσανατολισμένη στα αποτελέσματα, εμπροσθοβαρή, θετική διμερή ατζέντα που προωθεί τους κοινούς στόχους και αντιμετωπίζει τις αναδυόμενες παγκόσμιες προκλήσεις. Συζήτησαν την ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών προτεραιοτήτων, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της αμυντικής συνεργασίας, της οικονομικής ανάπτυξης, του εμπορίου, της ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής».

Μπλίνκεν και Φιντάν «επανέλαβαν την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έναντι του απαράδεκτου πολέμου της Ρωσίας», με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις προσπάθειες της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατα ανακοινωθείσας ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση των ναρκών και τη διευκόλυνση των ζωτικών ασφαλών οδών για τα σιτηρά και το διεθνές εμπόριο.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή