Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι αναμένει ότι το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικός Συναγερμός (RN) να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της Γαλλίας, να σχηματίσει κυβέρνηση και να αναλάβει τουλάχιστον ορισμένες αποφάσεις για την άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας – μεταξύ άλλων και για την Ουκρανία.
Το σύνταγμα της Γαλλίας ορίζει ότι ο πρόεδρος είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και προεδρεύει στις επιτροπές εθνικής άμυνας της Γαλλίας, αλλά και ότι ο πρωθυπουργός είναι «υπεύθυνος για την εθνική άμυνα», αφήνοντας τον ακριβή ρόλο του πρωθυπουργού ανοιχτό σε ερμηνείες.
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα παραμείνει πρόεδρος μετά τις πρόωρες εκλογές δύο γύρων στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα αντιμετωπίσει ένα πολύ εχθρικό κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχούν δύο ριζοσπαστικά μπλοκ, το RN και η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP).
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και τι εκτιμούν οι αναλυτές
Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν προβλέπεται να είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο νέο κοινοβούλιο, αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να δώσουν στον Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν ποσοστό άνω του 32%, με την αριστερή συμμαχία να φτάνει το 30% και τους κεντρώους του Μακρόν να μένουν πίσω με περίπου 20%. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Λεπέν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν 220 έως 260 έδρες στην εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.
Αλλά ακόμη και οι πιο έμπειροι δημοσκόποι της Γαλλίας δυσκολεύονται να προβλέψουν το τελικό αποτέλεσμα. Στις επαναληπτικές κάλπες του δεύτερου γύρου της 7ης Ιουλίου οι ψηφοφόροι ενδεχομένως να αλλάξουν στάση αλλά και να σχηματιστούν νέες πολιτικές συμμαχίες.
Η υψηλότερη από το συνηθισμένο συμμετοχή θα μπορούσε επίσης να κρίνει την ψηφοφορία.
Ανάλογα με το αποτέλεσμα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να βρεθεί σε μια δύσκολη ”συγκατοίκηση” με έναν πρωθυπουργό αντίπαλου κόμματος.
Ή θα μπορούσε να βρεθεί με ένα κοινοβούλιο ανίκανο να παράγει μια σταθερή πλειοψηφία για να κυβερνήσει τη δεύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κορυφαία στρατιωτική της δύναμη.
Σε συνέντευξή της στην τοπική εφημερίδα Le Telegramme de Brest, η Λεπέν δήλωσε ότι ο Μακρόν ”δεν θα έχει άλλη επιλογή” από το να διορίσει τον προστατευόμενό της, τον 28χρονο Τζόρνταν Μπαρντέλα, ως πρωθυπουργό, διότι ”θα έχει την εντολή από τον γαλλικό λαό”.
Η Λεπέν δήλωσε ότι ο Μπαρντέλα, ο οποίος δεν έχει εμπειρία στην κυβέρνηση, θα επιδιώξει να είναι σταθερός στις θέσεις του αλλά όχι εχθρικός προς τον Γάλλο πρόεδρο, η θητεία του οποίου διαρκεί μέχρι το 2027. ”Ο Τζόρνταν δεν έχει καμία πρόθεση να ξεκινήσει μια μάχη με [τον Μακρόν], αλλά οι κόκκινες γραμμές του είναι σαφείς”, τόνισε.
Επίσης η Λεπέν άφησε να εννοηθεί ότι το να υπηρετεί o Πρόεδρος ως αρχηγός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ”είναι απλά ένας τιμητικός τίτλος, αφού ο πρωθυπουργός είναι αυτός που κρατάει το πορτοφόλι” και πρόσθεσε: ”Για την Ουκρανία, ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να στείλει στρατεύματα”.
Ο σύμμαχος του Μακρόν Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις της Λεπέν αποτελούν ”βαθιά πρόκληση για το σύνταγμα”.
Ο Μπαρντέλα έχει ήδη υποσχεθεί να μην στείλει στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και άλλα όπλα που θα μπορούσαν να πλήξουν το ρωσικό έδαφος, σε μια αντιστροφή της πολιτικής του Μακρόν.