Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Μακρόν: Πυρηνική ομπρέλα στην Ευρώπη -Καλεί τους αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων της ΕΕ στο Παρίσι

spot_img

Γαλλική πυρηνική ομπρέλα ως μέσο αποτροπής για την προστασία της Ευρώπης θα προτείνει μεταξύ άλλων στο αυριανό έκτακτο συμβούλιο της ΕΕ για την Ουκρανία και την Άμυνα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν όπως έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του προς το γαλλικό έθνος.

Επιπλέον ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι μια σύνοδο των αρχηγών των στρατιωτικών επιτελείων των κρατών μελών της ΕΕ που θα είναι πρόθυμα να συνδράμουν με ειρηνευτικές δυνάμεις τη μεταπολεμική Ουκρανία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος σε μια ομιλία υψηλού συμβολισμού, εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας για τη διατλαντική σχέση και τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ουκρανία τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και προανήγγειλε κρίσιμες πρωτοβουλίες, υπογραμμίζοντας τον ιστορικό μετασχηματισμό που βιώνει η διεθνής γεωπολιτική σκηνή.

Στο διάγγελμά του, κάλεσε τον γαλλικό λαό να είναι έτοιμος «διά παν ενδεχόμενο» λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, προαναγγέλλοντας την γενναία αύξηση των γαλλικών αμυντικών δαπανών.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι θα διαβουλευθεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους σχετικά με την ιδέα της χρήσης του πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου της Γαλλίας για την προστασία της ηπείρου απέναντι στις απειλές της Ρωσίας και περιέγραψε τη Ρωσία ως «απειλή για τη Γαλλία και την Ευρώπη».

«Η Γαλλία πρέπει να είναι έτοιμη, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον στο πλευρό μας», προειδοποίησε ο Μακρόν, τονίζοντας την ανάγκη της Ευρώπης να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη δική της άμυνα.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διοργανώσει στο Παρίσι συνάντηση όλων των αρχηγών των ευρωπαϊκών στρατών. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία δημιουργεί προβληματισμούς για την ασφάλεια της ηπείρου.

Όσον αφορά στην πυρηνική αποτροπή τόνισε πως τη θεωρεί «απαραίτητη για την ασφάλεια της Ευρώπης». Σύμφωνα με τον ίδιο η Γαλλία, που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο από το 1964, οφείλει να διατηρήσει αυτήν τη στρατηγική ικανότητα όχι μόνο για τη δική της ασφάλεια αλλά και για την προστασία όλων των Ευρωπαίων συμμάχων της.

Επιπλέον στην ομιλία του, ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε ως προτεραιότητα την αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να επενδύσουν σε δικά τους οπλικά συστήματα, αντί να βασίζονται σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

«Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας σημαίνει αναγέννηση της βιομηχανικής μας βάσης».

«Πρέπει να εξοπλιστούμε περισσότερο για να μπορούμε να προστατεύσουμε την ήπειρό μας» είπε και τόνισε αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση ως μια «νέα εποχή» όπου οι ιστορικές ισορροπίες διαταράσσονται και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Τέλος κάλεσε το γαλλικό έθνος σε ενότητα λέγοντας ότι «οι πολιτικές αποφάσεις και ο στρατιωτικός εξοπλισμός είναι μόνο ένα μέρος του παζλ. Δεν μπορούμε να ζούμε απλώς από τα μερίσματα της ειρήνης. Είναι στο χέρι μας να σπείρουμε τους σπόρους για το μέλλον».

Πηγή

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημοφιλή