Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πέθανε ο Βαγγέλης Ρωχάμης

«Έφυγε« σε ηλικία 73 ετών από τη ζωή στην Εύβοια όπου ζούσε ο Βαγγέλης Ρωχάμης. Ο άλλοτε διαβόητος κακοποιός των δεκαετιών του ’80 και του ’90 απασχόλησε τις διωκτικές αρχές με τη δράση του.

Από το 2000 οπότε αποφυλακίστηκε, ο πασίγνωστος πρώην κακοποιός Βαγγέλης Ρωχάμης ζούσε στο Λευκαντί Εύβοιας. Τις τελευταίες ημέρες της ζωής του νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας με νεφρική ανεπάρκεια. Γύρω στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης (06.02.2024), έπαθε ανακοπή στη διάρκεια της διαδικασίας της αιμοκάθαρσης.

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης ήταν μία εμβληματική φιγούρα της δεκαετίας του 80 και 90 μένοντας στην ιστορία για τις πολλές αποδράσεις του από τις ελληνικές φυλακές. Πότε μεταμφιεσμένος σε γυναίκα και πότε σαν κύριος από την μπροστινή πύλη του Κορυδαλλού, χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς. Ήταν ο Έλληνας «πεταλούδας» που είχε δημιουργήσει γύρω από το όνομά του έναν μύθο.

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Ρωχάμης

Είχε γεννηθεί στο Βασιλικό της Εύβοιας το 1951.

Ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας, σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε να εργάζεται με σκοπό τη συντήρησή της. Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο (1971) και επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του, απέδρασε από το στρατόπεδο. Κατηγορήθηκε, επίσης, για κλοπή μοτοποδηλάτου και ήλθε σε προστριβή με ανωτέρους του στον στρατό οπότε και έλαβε προσωρινή αναβολή.

Για την κλοπή καταδικάστηκε σε 3,5 μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού. Το 1976 φυλακίστηκε για την κλοπή που πραγματοποίησε στο ταχυδρομείο του Βασιλικού. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’70 πήρε άτυπο διαζύγιο από τη σύζυγό του και για λίγους μήνες μετέβη στην Κύπρο. Το 1980 συνελήφθη για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό.

Τον Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο. Για τη δράση του στη στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή.

Καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες.

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού. Στις αποδράσεις του τον βοήθησαν φίλοι, ενώ στην απόκρυψή του βοήθησαν γυναίκες. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οπότε η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.

Ο Ρωχάμης αποφυλακίστηκε με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000 και από τότε ζούσε στο Λευκαντί Ευβοίας.

Παρά το ότι υπήρξε διαβόητος για τις διωκτικές αρχές, δεν είχε στο ενεργητικό ποτέ έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή