Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Πόσους πυραύλους ρίξαμε, πόσοι χτύπησαν, μικρή σημασία έχει» λέει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απέρριψε τις συζητήσεις για το αν η επίθεση του Ιράν με πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ κατάφερε να πετύχει κάποιον στόχο, σε μια έμμεση παραδοχή πως, παρά τον όγκο πυρός, λίγα ήταν τα όπλα που κατάφεραν να περάσουν την ισραηλινή αεράμυνα.

Ο Χαμενεΐ, σε σχόλια ενώπιον στελεχών της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, δεν αναφέρθηκε στην ισραηλινή επίθεση αντιποίνων στο Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, κατά την οποία ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα και έκλεισε για λίγο ο ιρανικός εναέριος χώρος.

Εκτιμάται πως τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ επιθυμούν να μειώσουν τις εντάσεις μετά από μια σειρά από εκατέρωθαν επιθέσεις που κλιμάκωσαν την ευρύτερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, και ενώ συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα.

Ο 85χρονος Χαμενεΐ έκανε τα εν λόγω σχόλια σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν κορυφαία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

«Οι συζητήσεις από την άλλη πλευρά για το πόσοι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν, πόσοι χτύπησαν τον στόχο και πόσοι όχι, αυτά είναι δευτερεύουσας σημασίας» είπε, σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση. «Το κύριο ζήτημα είναι η ανάδυση της θέλησης του ιρανικού έθνους και των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν σε μια σημαντική διεθνή αρένα. Αυτό είναι που έχει σημασία».

Το Ιράν εξαπέλυσε εκατοντάδες πυραύλους και drones σε μια επίθεση στις 13 Απριλίου κατά στόχων στο Ισραήλ, ωστόσο στη συντριπτική τους πλειονότητα καταρρίφθηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα, με βοήθεια από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιορδανία και άλλες χώρες. Δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από το Associated Press έδειχναν ότι προκλήθηκαν ελάχιστες ζημιές στην αεροπορική βάση Νεβατίμ στο νότιο Ισραήλ. Η ιρανική επίθεση έγινε ως αντίποινα σε πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ την 1η Απριλίου σε προξενικό κτίριο δίπλα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης.

Με πληροφορίες από Associated Press

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή