Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πρόταση Γεραπετρίτη για Γάζα στο συμβούλιο ΥΠΕΞ: Σύσταση κοινής task force ΕΕ-αραβικών χωρών

Με την ελληνική πρόταση για την δημιουργία κοινής task force EE και αραβικών χωρών προς διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων για συμφωνία παύσης πυρός στην Γάζα, προσέρχεται ο Υπ.Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σημειώνεται πως στην σημερινή συνεδρίαση μετέχουν και πέντε υπουργοί αραβικών χωρών όπως και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.

″Είναι μοναδική ευκαιρία να συντονίσουμε τη δραστηριότητά μας. Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε στην ουσία της πολιτικής μας ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως όλες οι εχθροπραξίες , πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι, πρέπει να εργαστούμε για επιπλέον ανθρωπιστικούς διαδρόμους, χρειάζεται να εργαστούμε για λύση δύο κρατών που αποτελεί κοινό τόπο για εμάς. Την ίδια ώρα, χρειάζεται να ενισχύσουμε την Παλαιστινιακή Αρχή” είπε ο έλληνας υπουργός.

Αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση είπε: ”Θα προτείνω μία κοινή task force, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την ΕΕ που θα μπορέσουν να απευθυνθούν και στα δύο μέρη έτσι ώστε να διασφαλιστούν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για άμεση ειρήνη. Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά υπό αυτές τις συνθήκες».

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και η αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από Ιρλανδία, Ισπανία

Στο μεταξύ, κατά την σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, ο Ισπανός, Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες δήλωσε οπως θα ζητήσει από τους 26 ομολόγους του να στηρίξουν επίσημα το Διεθνές Δικαστήριο και να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα σεβαστεί τις αποφάσεις του.

«Θα ζητήσω από τους άλλους 26 εταίρους μας να δηλώσουν τη στήριξή τους προς το Διεθνές Δικαστήριο και την απόφασή του και επίσης, αν το Ισραήλ συνεχίσει να ενεργεί κατά παράβαση της απόφασης του Δικαστηρίου, θα προσπαθήσουμε να λάβουμε τα σωστά μέτρα για να την επιβάλουμε», εξήγησε ο Άλμπαρες στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες με τους ομολόγους του της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή