Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Σύστημα ειδικά για «κυνήγι» UFO από τις ΗΠΑ – Τι είναι το GREMLIN

spot_img

Νέο «κεφάλαιο» στις έρευνες πάνω στα UAP (Unidentified Anomalous Phenomena- Άγνωστης Ταυτότητας Ανώμαλα Φαινόμενα, όπως χαρακτηρίζονται πλέον τα περιβόητα ΑΤΙΑ ή UFO) ανοίγει η ετήσια αναφορά του Πενταγώνου των ΗΠΑ πάνω στο θέμα, περιλαμβανομένης της χρήσης ενός ειδικού συστήματος αισθητήρων, ονόματι GREMLIN, για «κυνήγι» UAP.

Στην ανακοίνωση του Πενταγώνου περί της ετήσιας αναφοράς πάνω στα UAP από το AARO (All-domain Anomaly Resolution Office) υπογραμμίζεται πως η ανάλυση και η κατανόηση των εν δυνάμει απειλών από τα UAP είναι μια συνεχιζόμενη συνεργατική προσπάθεια που περιλαμβάνει πολλά υπουργεία και υπηρεσίες. «Η ασφάλεια του προσωπικού μας, των βάσεων και εγκαταστάσεων, και η προστασία της ασφάλειας επιχειρήσεων των ΗΠΑ σε ξηρά, ουρανό, θάλασσα και διάστημα είναι υψίστης σημασίας. Λαμβάνουμε τις αναφορές περί εισβολών στο καθορισμένο μας διάστημα, ξηρά, θάλασσα ή εναερίους χώρους σοβαρά και τις εξετάζουμε όλες» προσθέτει το Πεντάγωνο.

Το AARO ηγείται των προσπαθειών για καταγραφή, ανάλυση και, ει δυνατόν, διαλεύκανση των αναφορών για UAP εντός επιστημονικού πλαισίου και με βάση τα δεδομένα. Η φετινή αναφορά καλύπτει περιπτώσεις από την 1η Μαΐου 2023 ως την 1η Ιουνίου 2024, καθώς και αναφορές UAP από προηγούμενες χρονικές περιόδους οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν σε προηγούμενες εκθέσεις. Αυτό φέρνει συνολικά τις περιπτώσεις υπό εξέταση σε πάνω από 1.600. Σύμφωνα με την έκθεση του AARO, ως τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ή να επιβεβαιώνουν ότι οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να αποδοθούν σε ξένες αντίπαλες χώρες.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται, ωστόσο περιοριστικός παράγοντας είναι η έλλειψη αξιόπιστων και χρήσιμων δεδομένων αισθητήρων, και για αυτό έχει αρχίσει η συλλογή τους για πρώτη φορά με ένα πρωτότυπο σύστημα αισθητήρων, ονόματι GREMLIN, που έχει ως αντικείμενο ειδικά τον εντοπισμό, την ιχνηλάτηση και την κατηγοριοποίηση των UAP. Στην έκθεση σημειώνεται πως το σύστημα έδειξε πως είναι λειτουργικό, συλλέγοντας με επιτυχία δεδομένα, κατά τη διάρκεια δοκιμής τον Μάρτιο του 2024. Το επόμενο βήμα είναι είναι μια περίοδος 90 ημερών σε έναν χώρο εθνικής ασφαλείας.

To σύστημα GREMLIN

Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε από το Georgia Tech Research Institute ειδικά για τη συλλογή δεδομένων για UAP. Όπως είχε αναφερθεί αρχικά, είναι σχεδιασμένο για «υπερφασματική παρατήρηση για να επιχειρηθεί καταγραφή αυτών των περιστατικών». Περιλαμβάνει 2D και 3D ραντάρ, μακράς εμβέλειας ηλεκτροοπτικούς και υπέρυθρους αισθητήρες, GPS, δορυφορικές επικοινωνιίες, συστήματα ιχνηλάτησης αεροσκαφών και παρακολούθηση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων. Όλα αυτά καταλήγουν σε έναν κεντρικό κόμβο όπου τα δεδομένα συνδυάζονται και ενοποιούνται ώστε να προκύπτει καλύτερη αντίληψη ως προς το τι ακριβώς βρίσκεται «εκεί έξω». Το σύστημα φαίνεται να αποτελεί κατά κάποιον τρόπο ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας «στο κουτί», συνδυάζοντας πολλούς τύπους αισθητήρων και συλλέγοντας open source δεδομένα σχετικά με τους στόχους στους οποίους «στρέφει το βλέμμα του».

Όπως προαναφέρθηκε έχει τεθεί σε χρήση και μια από τις πρώτες αποστολές του είναι να βοηθήσει στη δημιουργία ενός «baseline»- μιας βασικής αντίληψης ως προς το τι μπορεί να ερμηνεύεται ως φυσιολογική δραστηριότητα. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν οι μισές από τις 485 θεάσεις UAP που αναφέρθηκαν από την 1η Μαΐου 2023 ως την 1η Ιουνίου 2024 ήταν σε τοποθεσίες κοντά σε αμερικανικά στρατιωτικά μέσα και αισθητήρες, τόσο εντός όσο και εκτός των ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο ότι τα αντικείμενα αυτά παρακολουθούσαν τις αμερικανικές βάσεις/ δυνάμεις, είτε απλώς στην μεγάλη παρουσία αισθητήρων εκεί (καθώς οι περιοχές αυτές παρακολουθούνται περισσότερο από άλλες)- ή συνδυασμό των δύο. Οι θάλασσες της ανατολικής Ασίας ήταν οι «θερμότερες» περιοχές ως προς τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Με πληροφορίες από Space.com, WarZone

Πηγή

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημοφιλή