Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ταϊβάν: «Τσουνάμι» στην παγκόσμια οικονομία λόγω των τσιπ προκαλεί ο ισχυρός σεισμός

Ο ισχυρός σεισμός των 7,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν, προκαλεί «τσουνάμι» στην παγκόσμια οικονομία καθώς το νησί, είναι ο κορυφαίος παραγωγός προηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο, με την παραγωγή να έχει διαταραχθεί, αυξάνοντας την πιθανότητα για σοβαρές ελλείψεις στους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, oι επιπτώσεις του σεισμού θα είναι σημαντικές λόγω του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει η Ταϊβάν στην κατασκευή προηγμένων τσιπ στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, των smartphones έως τα ηλεκτρικά οχήματα.

Το νησί, που είναι το μήλο της έριδος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, παράγει το 80% με 90% των τσιπ υψηλότερης ποιότητας χωρίς να έχει ανταγωνιστή, με τον Jan-Peter Kleinhans, διευθυντή του προγράμματος τεχνολογίας και γεωπολιτικής του γερμανικού Think tank, Stiftung Neue Verantwortung να χαρακτηρίζει την Ταϊβάν «δυνητικά το πιο κρίσιμο σημείο του πλανήτη για τη βιομηχανία ημιαγωγών».

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προηγμένων τσιπ στον κόσμο για πελάτες όπως η Apple Inc. και η Nvidia Corp.. Ο ισχυρός σεισμός και η πολύωρη διακοπή ηλεκτροδότησης, διέκοψε την παραγωγή τσιπ στα εργοστάσια της ενώ και η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία United Microelectronics Corp, έκλεισε ορισμένα εργοστάσια στο Hsinchu και στο Tainan.

luza studios via Getty Images

Η εξάρτηση των τεχνολογικών κολοσσών από τα τσιπ

Στην Ταϊβάν κατασκευάζονται οι επεξεργαστές για τα iPhone τελευταίας τεχνολογίας και τα τσιπ γραφικών της Nvidia που εκπαιδεύουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT του OpenAI.

Με την τεχνητή νοημοσύνη να είναι ο πιο καυτός τομέας της τεχνολογίας αυτή τη στιγμή, τα μεγάλα αφεντικά του Open AI, Sam Altman και της Nvidia, Jensen Huang έχουν ήδη προειδοποιήσει για ελλείψεις στα τσιπ που απαιτούνται για τα data νέων υπηρεσιών AI.

Όλες οι παραγγελίες τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia πηγαίνουν στην TSMC, επομένως ακόμη και οι σύντομες διακοπές στην παραγωγή υψηλής τεχνολογίας της εταιρείας είναι πιθανό να έχουν επιπτώσεις.

Πολλά ωστόσο, θα εξαρτηθούν από το ποια εργοστάσια έχει εκκενώσει η εταιρεία και πόσο γρήγορα θα μπορέσει να συνεχίσει την κανονική λειτουργία της. Οποιαδήποτε επίπτωση στην υποδομή εφοδιαστικής και ηλεκτρικής ενέργειας της Ταϊβάν θα επηρεάσει πάντως τις παραδόσεις των τσιπ.

Πως η Ταϊβάν έγινε τόσο απαραίτητη

Η κατασκευή τσιπ είναι εξαιρετικά περίπλοκη και, για δεκαετίες, η TSMC επέλεξε να συγκεντρώσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής της στην Ταιβάν, ώστε οι μηχανικοί να μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα μεταξύ τους για να τελειοποιήσουν τις μηχανές και να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους.

Η εταιρεία ήταν τόσο επιτυχημένη που πέρασε μπροστά από τους ανταγωνιστές της όπως την Intel Corp. και τη Samsung Electronics Co.

Ωστόσο, με τις αυξανόμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια λόγω της έντασης με την Κίνα, και τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκάλεσε ο Covid, ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία προέτρεψαν την TSMC να διαφοροποιηθεί γεωγραφικά.

Ως αποτέλεσμα, η TSMC κατασκευάζει τώρα εργοστάσια τσιπ στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, αλλά αυτές οι γραμμές παραγωγής δεν θα είναι για τα πιο προηγμένα τσιπ.

Το νησί που μπορεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία

Η Ταϊβάν, ένα νησί 23,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει βρεθεί σε μεγάλη αντιπαράθεση με την Κίνα η οποία το θεωρεί έδαφός της με τις ΗΠΑ να έχουν βρεθεί πολύ κοντά σε μια επικίνδυνη ρήξη με το Πεκίνο.

Το Bloomberg Economics υπολόγισε φέτος, ότι το τίμημα ενός πολέμου στην Ταϊβάν θα είχε αντίκτυπο περίπου 10 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, δηλαδή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή