Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Το Βέλγιο ξεκινά έρευνα για πιθανή ρωσική ανάμειξη στις επερχόμενες ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο ανακοίνωσε την Παρασκευή τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την υποψία ρωσικής ανάμειξης στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, λέγοντας ότι η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας του επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός δικτύου που προσπαθεί να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν την ύπαρξη φιλορωσικών δικτύων παρέμβασης με δραστηριότητες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και επίσης εδώ στο Βέλγιο», δήλωσε ο Ντε Κρο, η χώρα του οποίου ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ντε Κρο δήλωσε ότι οι βελγικές υπηρεσίες συνεργάζονται στενά με τις τσεχικές αρχές μετά την αποκάλυψη εκεί μιας επιχείρησης φιλορωσικής επιρροής. Είπε ότι η έρευνα έδειξε ότι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσεγγίστηκαν και τους προσφέρθηκαν χρήματα για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα.

«Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών μας, οι στόχοι της Μόσχας είναι πολύ σαφείς. Ο στόχος είναι να βοηθήσουν στην εκλογή περισσότερων φιλορώσων υποψηφίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ενισχύσουν μια συγκεκριμένη φιλορωσική αφήγηση σε αυτό το θεσμικό όργανο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι ευρωεκλογές διεξάγονται στις 6-9 Ιουνίου για την εκλογή του νέου κοινοβουλίου της ΕΕ.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο στόχος είναι πολύ σαφής: Μια αποδυναμωμένη ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία εξυπηρετεί τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης και αυτός είναι ο πραγματικός στόχος όσων έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες εβδομάδες».

Αναφερόμενος στην έρευνα των βελγικών εισαγγελέων, ο Ντε Κρο σημείωσε ότι «οι πληρωμές σε μετρητά δεν έγιναν στο Βέλγιο, αλλά η παρέμβαση».

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή