Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Οι HEILUNG έρχονται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Οι HEILUNG έρχονται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Η πειραματική pagan folk κολλεκτίβα από τον Σκανδιναβικό βορρά, μας προσκαλεί σε μια μουσική επανασύνδεση με τις κοινές, πανανθρώπινες ρίζες μας.

Οι Heilung, η κολλεκτίβα-ορόσημο της πειραματικής pagan folk από τον Βορρά, επί σκηνής αποτελούν μία ξεχωριστή εμπειρία. Ένα ζωντανό συμβάν που υπερβαίνει τους συνήθεις διαχωρισμούς ανάμεσα στα είδη, ξεπερνώντας με τη δύναμη της μουσικής τους τα όρια του ίδιου του τόπου και του χρόνου.

Ιδρύθηκαν το 2014 στην Κοπεγχάγη από τον frontman της μπάντας Kai Uwe Faust, με μέλη από τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία, και έως σήμερα έχουν ηχογραφήσει 3 άλμπουμ, με το τελευταίο τους, με τον τίτλο “Drif”, να κυκλοφορεί το 2022. Οι ίδιοι περιγράφουν τη μουσική τους, που βασίζεται σε αρχαία κείμενα και ρουνικές επιγραφές των βόρειων φύλων και λαών, των Γερμανών και των Βίκινγκ από την εποχή του σιδήρου, ως «ενισχυμένη ιστορία από τη βόρεια Ευρώπη του πρώιμου Μεσαίωνα». Κι εδώ η λέξη «ενισχυμένη» παραπέμπει και στην αρχαϊκή δύναμη που εκλύεται από τους ενισχυτές του συγκροτήματος. Οι ζωντανές εμφανίσεις τους, άλλωστε, όπως αυτή στο Castle Fest το 2017, αποτελούν μοναδικά και γεμάτα αυθεντικότητα οπτικοακουστικά event, που βυθίζουν το κοινό σε μια βαθιά μυσταγωγική μέθεξη.

Μπορεί η ανθρωπότητα να θυμηθεί τις κοινές της ρίζες; Μπορούν οι ύμνοι της τέχνης αντί να μας υπενθυμίζουν πόσο εύκολα μπορούν να ξεθαφτούν τα τσεκούρια του πολέμου, να υπογραμμίζουν τη μη αναγκαιότητα της σύγκρουσης και τις κοινές για όλους μας, πανανθρώπινες αξίες και παραδόσεις;

Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία απαντούν με την ύπαρξή τους οι Heilung, το όνομα των οποίων σημαίνει «θεραπεία» και επούλωση (παραπέμποντας στην μετεξέλιξη της λέξης healing στα μοντέρνα αγγλικά), τον πραγματικό στόχο, με άλλα λόγια, της αισθητικής εμπειρίας που συνιστά το έργο του τριμελούς αυτού συγκροτήματος, όπως περιγράφεται από τον ίδιο τον ιδρυτή του: «ο ακροατής πρέπει να μείνει ήρεμος και σε χαλαρή κατάσταση, μετά από ένα μαγικό μουσικό ταξίδι που κατά καιρούς είναι ταραχώδες».

Για να παράξουν τον ιδιαίτερο ήχο τους, οι Heilung χρησιμοποιoύν ως μουσικά όργανα αντικείμενα ήδη γνωστά από την Εποχή του Σιδήρου, όπως κρουστά, κόκκαλα ή και δόρατα. Επίσης, μετατρέπουν κέρατα σε κρόταλα, παράγουν μουσική από ινδουιστικά κουδούνια, από αντίκες που βρίσκουν σε ναούς, ένα ανακατασκευασμένο ασημένιο κύπελλο από την εποχή των Βίκινγκ, σφυρίχτρες και άλλα κρουστικά όργανα.

Τα περίτεχνα κουστούμια που φορούν επί σκηνής, τα οποία βασίζονται κυρίως σε “πνευματιστικές παραδόσεις των ευρασιατικών λαών που κατοικούσαν γύρω από το βόρειο πόλο“, ή που άλλες φορές είναι ιστορικά πιστές αντιγραφές της σκανδιναβικής ενδυμασίας της Εποχής του Χαλκού, σκίζονται από τα μέλη του συγκροτήματος κατά τη διάρκεια του live.

 

 

Μέσα από τη χρήση πολλών διαφορετικών γλωσσών (λατινικών, γερμανικών, κελτικών, γοτθικών, πρώιμων γερμανικών διαλέκτων και άλλων) οι Heilung εξερευνούν μουσικά και στιχουργικά, ποιητικά, τη μαγεία της αρχαίας κουλτούρας των παραδόσεων των βόρειων ευρασιατικών λαών, ενώ στην τελευταία τους δουλειά προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, ενσωματώνοντας στοιχεία και από παραδόσεις πέραν αυτής της γεωγραφικής και πολιτιστικής περιοχής.

 

Με το έργο τους, οι Heilung μας θυμίζουν ότι τίποτα δεν προέκυψε ποτέ από το τίποτα, κανένας πολιτισμός δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης. Όλοι και όλα οφείλουν τα πάντα σε όλους και όλα. Βρισκόμαστε στη σφαίρα του συν-ανήκειν, τα παντός τύπου σύνορα είναι απατηλά. “Όλοι είμαστε ένα“, όπως λένε χαρακτηριστικά.

 

ΟΙ HEILUNG είναι εδώ όχι ως πολιτικοί ή θρησκευτικοί κήρυκες, περισσότερο θέλουν ταπεινά να μας θυμίσουν από πού ερχόμαστε. «Όλοι είμαστε αδέλφια», λένε. Όλοι και όλα τα όντα, ακόμα και τα φυσικά φαινόμενα, καταγόμαστε από μια κοινή ύπαρξη που προϋπήρχε ανέκαθεν, πριν οι άνθρωποι εμφανιστούν και το γνωρίσουν, πριν ακόμα ο πρώτος σπόρος βλαστήσει στη γη.

«Remember, that we all are brothers
All people, beasts, trees and stone and wind
We all descend from the one great being
That was always there
Before people lived and named it
Before the first seed sprouted»

«Να θυμάσαι ότι όλοι είμαστε αδέρφια
Όλοι οι άνθρωποι, τα θηρία, τα δέντρα, οι πέτρες και ο άνεμος
Όλοι καταγόμαστε από το ένα μεγάλο ον
Που ήταν πάντα εκεί
Πριν ζήσουν οι άνθρωποι και το ονομάσουν
Πριν βλαστήσει ο πρώτος σπόρος»

Για όσους δεν τους αναγνωρίζουν στο πρώτο άκουσμα, να πούμε ότι έχετε σίγουρα ακούσει τη μουσική τους, αφού έχουν ντύσει μουσικά εξαιρετικά επιτυχημένες, θρυλικές τηλεοπτικές παραγωγές, όπως οι σειρές “Vikings” και “Game of Thrones“, αλλά και video games-mega hits (“Conqueror’s Blade VII: Wolves of Ragnarök”, “Senua’s Saga: Hellblade II” από το blockbuster του Robert Eggers “The Northman”).

Στις εποχές που διανύουμε, των πλαστών διαχωρισμών ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς, η μυσταγωγική περιπλάνηση στα ηχοτοπία των Heilung παραπέμπει σε ένα μυθικό κάλεσμα, ένα τραγούδι και έναν ύμνο στην ενότητα και την ομορφιά.

Ακολουθήστε τους Heilung:

https://www.amplifiedhistorytour.com/ 

facebook | instagram | youtube | bandcamp | spotify

Οι φωτογραφίες είναι των Gard Nicolas Svalestuen και Odinimaging

HEILUNG
12 Οκτωβρίου 2024
Δημοτικό Θέατρου Λυκαβηττού

Πληροφορίες Εισιτηρίων

Η προπώληση εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Τετάρτη 26 Ιουνίου στις 11.00 στο δίκτυο more.com

Τιμές προπώλησης εισιτηρίων

Α’ φάση προπώλησης: 39 ευρώ
Β’ φάση προπώλησης: 42 ευρώ
Γ’ φάση προπώλησης: 45 ευρώ

Σημεία Προπώλησης

Ηλεκτρονικά: more.com
τηλεφωνικά 211 7700 000
more spots
Nova | Public | Ευριπίδης | Viva Spot Τεχνόπολης

Δίκτυο Public
Public online: http://tickets.public.gr/ 
Kαταστήματα Public
https://www.public.gr/templates/publicStorelocator.jsp 

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή