Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Αγίου Πνεύματος 2024: Δείτε πότε πέφτει φέτος η εορτή – Πόσο παραπάνω θα πληρωθούν όσοι εργασθούν  

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου πέφτει φέτος η εορτή του Αγίου Πνεύματος και για τους μισθωτούς εργαζόμενους τους μισθωτούς του Δημοσίου – ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, είναι αργία. Ωστόσο η εορτή αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται στις επίσημες αργίες του νόμου για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης η ημέρα αυτή θεωρείται και εθνική τραπεζική αργία. Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για τις αμοιβές τους για την ημέρα αυτή τα εξής:

  1. Η αργία 

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις  της χώρας αργούν εάν η εορτή του Αγίου Πνεύματος έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας  των εταιρειών αυτών ή  από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο. Σε αυτήν την περίπτωση οι εταιρείες παραμένουν κλειστές.

  1. Οι αμοιβές 

Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

  • Εάν  οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν  δουλέψουν σύμφωνα με τα παραπάνω τότε θα  πάρουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.
  • Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος ως πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή