Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Mισθωτοί: Τι αλλαγές εξετάζονται για τις ασφαλιστικές εισφορές

Στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης φαίνεται πως βρίσκονται οι αλλαγές  στο καθεστώς του ανώτατου πλαφόν των ασφαλιστέων αποδοχών (δηλαδή των μικτών αποδοχών επί των οποίων επιβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές).

«Κοιτάμε ακόμα το πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές. Και κοιτάμε μήπως και καταφέρουμε και κάνουμε κάτι στο πλαφόν έτσι ώστε να γυρίσουν κάποιοι Έλληνες πιο υψηλά μισθωτοί από έξω και να μπορέσουμε να μην φεύγει το ταλέντο από τη χώρα. Αλλά είναι μια δύσκολη οικονομικά άσκηση την οποία την κοιτούμε και το υπουργείο Οικονομικών είναι από επάνω μας» δήλωσε πρόσφατα η αρμόδια υπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μικρή μείωση στο πλαφόν των ανώτατων ασφαλιστέων αποδοχών ή ακόμη και να “παγώσουν“.

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως οι ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές (μικτά) διαμορφώνονται σήμερα στα 7.373 ευρώ  μεικτά σε μηνιαία βάση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν επιβάλλεται καμία εισφορά στο κομμάτι των αποδοχών άνω των 7.373 ευρώ.

Ωστόσο σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, οι αποδοχές αυτές θα αναπροσαρμοστούν από το 2025 με βάση το δείκτη τιμών. Πάντως οι αποδοχές αυτές αυξήθηκαν την περίοδο 2023 -2024 κατά το ποσοστό του πληθωρισμού, ενώ το 2020- 2022 πάγωσαν, ενώ πιο πριν (2019) αναπροσαρμόστηκαν κατά το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς η προηγούμενη νομοθεσία  προέβλεπε πως οι ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές θα αντιστοιχούσαν στο 10πλάσιο του κατώτατου.

 

 

 

 

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή