Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Γαρίδες κάρυ

Χρόνος: 1 ώρα

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά(για 4-5 άτομα):

1 κιλό μέτριες/μεγάλες ωμές (γκρίζες) γαρίδες, ξεπαγωμένες

2 κουταλιές λάδι

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πράσινο μήλο (Granny Smith) ξεφλουδισμένο, κομμένο σε κυβάκια/ζάρια

1 κουταλιά ψιλοκομμένο, ή τριμμένο φρέσκο τζίντζερ

1 ξυλάκι κανέλα

2 κουταλιές κάρυ, λίγο ή πολύ καυτερό (Mild ή Hot), ανάλογα με τη προτίμησή σας

1 κονσέρβα (400γρ.) ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες

1/2 φλ. (1 μικρή κονσέρβα) κρέμα καρύδας (Coconut Cream, δες Σημείωση)

1 λεμόνι, το ξύσμα και ο χυμός

1 χούφτα φυλλαράκια κόλιανδρου

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες, αφήνοντας αν θέλετε απάνω τις ουρίτσες τους, χαράζετε κατά μήκος την πλάτη τους με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού, για να αφαιρέσετε τη μαύρη φλέβα από μέσα. Τις ξεπλένετε, τις στραγγίζετε και τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί. Τις κρατάτε στην άκρη.

Ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά, σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ή μια άβαθη πλατύστομη κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και να γίνει διάφανο. Προσθέτετε το τζίντζερ, την κανέλα και το μήλο και συνεχίζετε το σοτάριασμα για 1 λεπτό. Ύστερα, ανακατεύετε μέσα καλά το κάρυ.

Πριχύνετε το μίγμα με τις ντομάτες και την κρέμα καρύδας, δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει. Ύστερα, χαμηλώνετε ξανά τη φωτιά στο μέτριο και συνεχίζετε να το σιγοβράζετε για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δενει η σάλτσα. Ανακατεύετε μέσα τις γαρίδες και συνεχίζετε να σιγοβράζετε το μίγμα για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι οι γαρίδες να αλλάξουν χρώμα, να γίνουν ροζ και αδιαφανείς και μόλις να κουλουριαστούν. Ανακατεύετε μέσα το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Σερβίρετε τις γαρίδες κάρυ πασπαλισμένες με όλιανδρο και τις συνοδεύετε με άσπρο ρύζι.

Σημείωση: Προσοχή όταν αγοράζετε κρέμα καρύδας: Πρέπει να γράφει Coconut Cream και όχι Cream of Coconut που είναι ένα γλυκό παρασκεύασμα καρύδας. Η κρέμα μπορεί να σας φανεί κομμένη γιατί ξεχωρίζουν τα υγρά από τα στερεά της. Μην ανησυχείτε, την βάζετε όλη και θα σμίξει όταν βράσει.  

ΠΗΓΗ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή