Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Τα 10 καλύτερα πράγματα για να δεις και να κάνεις στο Βόλο!

 Ο Βόλος είναι μια σύγχρονη πόλη, στην οποία θα βρείτε κυριολεκτικά τα πάντα. Έναν γοητευτικό παραθαλάσσιο πεζόδρομο, γεμάτο με πάρκα, καφέ και τα διάσημα παγκοσμίως τσιπουράδικα. Ενδιαφέροντα μουσεία και ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους, μαζί με μοναδικές εκκλησίες και καταπράσινα τοπία. Και φυσικά το μαγικό Πήλιο, με όλα τα γραφικά χωριά του.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Ο Βόλος είναι πόλη της Θεσσαλίας, κτισμένη στον μυχό του Παγασητικού κόλπου, κοντά στη θέση της αρχαίας Ιωλκού και στους πρόποδες του βουνού των Κενταύρων, του Πηλίου. Μάλιστα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας. Ο μόνιμος πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 85.803 κατοίκους, ενώ ο πληθυσμός του διευρυμένου καλλικρατικού Δήμου Βόλου υπολογίζεται στους 139.670 κατοίκους! Η προέλευση του ονόματος της πόλης, δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη. Κατά ορισμένους, η λέξη Βόλος αποδίδεται σε παραφθορά του αρχαίου ονόματος Ιωλκός. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η ονομασία προήλθε από το όνομα Φόλος, που κατά τη μυθολογία ήταν πλούσιος γαιοκτήμονας της περιοχής. Κατά μία τρίτη, η λέξη Βόλος προέρχεται από τη σλαβική θεότητα Βόλος και είναι αντίστοιχη της ελληνικής αρχαίας θεότητας Δήμητρα, ενώ κατά μία τέταρτη εκδοχή, ο Βόλος είναι παραφθορά της ιταλικής λέξης golfo, που σημαίνει κόλπος. Ελάτε να τον γνωρίσουμε.

10) Μουσεία

 Στον Βόλο υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μουσεία και χώροι τέχνης, που θα κεντρίσουν την προσοχή σας. Κατά την γνώμη μου, αξίζει να ξεκινήσετε από το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα μουσειακά ιδρύματα, κτισμένο σε νεοκλασικό ρυθμό, χάρη στη δωρεά του ομογενούς Αλέξιου Αθανασάκη. Εκεί φυλάσσονται μερικά εξαιρετικά προϊστορικά ευρήματα από την περιοχή, όπως ειδώλια από τερακότα, κοσμήματα και πέτρινα εργαλεία, καθώς επίσης ολόκληρες ταφές της μυκηναϊκής περιόδου, ελληνιστικές επιτύμβιες στήλες και ανάγλυφα από την παλαιοχριστιανική και βυζαντινή περίοδο.

 Ακόμη, μη παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, το οποίο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1920 από τους Σπυρίδωνα και Νικόλαο Τσαλαπάτα. Πρόκειται για ένα εξαίρετο δείγμα της βιομηχανικής ανάπτυξης του Βόλου τον 20ο αιώνα και ένα άκρως ενδιαφέρον μέρος για να δείτε από κοντά. Μετά το κλείσιμο του εργοστασίου τη δεκαετία του 1970, ο κλίβανος Hoffmann, τα τρόλεϊ, οι συμπιεστές, τα σιλό από πηλό, τα στεγνωτήρια και οι κοπτήρες διατηρήθηκαν στο χώρο και το μουσείο άνοιξε τελικά το 2006.

 Επίσης, άξιο προσοχής είναι το Εντομολογικό Μουσείο, το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων. Περιλαμβάνει 35.000 έντομα διαφόρων τάξεων, κυρίως λεπιδόπτερων, που ανήκουν σε περισσότερα από 10.000 είδη, υποείδη και φυλές.

 Τέλος, πολύ ενδιαφέρον είναι το Μουσείο Θεόφιλου, που βρίσκεται στο χωριό Ανακασιά, περίπου πέντε χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου. Αυτό το κτίριο βυζαντινού στιλ είναι τριώροφο και χρονολογείται από το 1835. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι οι υπέροχες τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος λαϊκός καλλιτέχνης Θεόφιλος Χατζημιχάιλ στις αρχές του 20ου αιώνα.

9) Εκκλησίες

 Στην πόλη και γενικότερα στην περιοχή, θα συναντήσετε αρκετές εκκλησίες οι οποίες θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας. Η πρώτη από αυτές θα είναι σίγουρα ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου, δημιούργημα του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου με αγιογραφίες του Αγήνορα Αστεριάδη. Αποτελεί το κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής των κατοίκων του Βόλου, καθώς φιλοξενεί ανέκαθεν τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις θρησκευτικού, εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

mitropoli

 Εξίσου ενδιαφέρουσες εκκλησίες είναι ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας, κοντά στο Νοσοκομείο Βόλου, με τις μοναδικές αγιογραφίες που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Γουναρόπουλος και ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που βρίσκεται πάνω στον παραλιακό δρόμο της πόλης! Τέλος, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στον Ιερό Ναό Γέννησης της Θεοτόκου (Παναγία Τρύπα Γορίτσα), που είναι αφιερωμένος στα γενέθλια της Θεοτόκου. Πρόκειται για έναν ναό που είναι χτισμένος μέσα σε ένα σπήλαιο στους πρόποδες της Γορίτσας και θεωρείται από τους γραφικότερους της περιοχής.

agios konstantinos

8) Αρχαιολογικοί Χώροι

 Στην όγδοη θέση, συναντάμε δύο εξαιρετικούς αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Ο πρώτος είναι ο Αρχαιολογικός Χώρος Διμηνίου, ο οποίος μας παρέχει μια από τις πιο ολοκληρωμένες εικόνες νεολιθικού οικισμού που υπάρχουν. Αυτός ο καλά οργανωμένος νεολιθικός οικισμός 25 στρεμμάτων έχει ερείπια, που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ. και πιστεύεται ότι ήταν το σπίτι μιας ακμάζουσας και εκλεπτυσμένης κοινότητας της λίθινης εποχής με πλούσια κοινωνική κουλτούρα.

dimini

 Ο έτερος αρχαιολογικός χώρος είναι αυτός του Νεολιθικού Οικισμού Σέσκλου, ο οποίος βρίσκεται περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από τον Βόλο, κοντά στο σημερινό χωριό Σέσκλο. Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους νεολιθικούς οικισμούς τόσο της Ελλάδας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης, που έδωσε το όνομά του σε μία ολόκληρη φάση της νεολιθικής εποχής στη Θεσσαλία! Σύμφωνα με μελέτες, κατοικήθηκε από την αρχή της νεολιθικής εποχής (7η χιλιετία π.Χ.) μέχρι και τη Μέση Εποχή του Χαλκού, αλλά γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή του στην 6η χιλιετία π.Χ., κατά τη Μέση Νεολιθική περίοδο.

sesklo

7) Λόφος της Γορίτσας

 Ο καταπράσινος λόφος της Γορίτσας βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Βόλου και είναι ένα φυσικό μικρό ύψωμα περίπου 200 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο λόφος της Γορίτσας πήρε το όνομά του από τη σλαβική λέξη Gora, που σημαίνει βουνό και την κατάληξη «ιτσα» (–ica), συνεπώς η Γορίτσα είναι το μικρό βουνό. Στην κορυφή του λόφου υπάρχει ο παλιός ιερός ναός της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος είναι χτισμένος στη θέση παλαιότερου Χριστιανικού ναού του 18ου αιώνα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη αρχαίου ιερού στην ίδια θέση. Η θέα από το λόφο της Γορίτσας είναι υπέροχη, καθώς μπροστά στον επισκέπτη απλώνεται η πεδιάδα της Αγριάς, ολόκληρος ο Παγασητικός κόλπος και η όμορφη πόλη του Βόλου.

goritsa

6) Παραλία Αλυκές

 Ο Βόλος διαθέτει κάποιες από τις καλύτερες παραλίες της χώρας μας και οι Αλυκές είναι μια από αυτές. Η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται περίπου εννέα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, στον οικισμό των Νέων Παγασών και ενδείκνυται για μια βουτιά ανάμεσα στις απαιτητικές ξεναγήσεις της περιοχής. Έχει μήκος περίπου πέντε χιλιόμετρα και εκεί θα βρείτε δεκάδες καφετέριες, εστιατόρια και ξενοδοχεία, τα οποία θα σας κάνουν να νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε κάποιο ελληνικό νησί. Μάλιστα, η οργανωμένη δημοτική πλαζ με τα γαλαζοπράσινα νερά και την λευκή άμμο, έχει βραβευθεί αρκετές φορές με γαλάζια σημαία!

alykes

5) Πάρκο Αναύρου – Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου

 Όσο περπατάτε στον παραλιακό δρόμο της πόλης, μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο Πάρκο Αναύρου. Αυτό το φανταστικό πάρκο βρίσκεται πολύ κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο και θεωρείται κοιτίδα τέχνης, κουλτούρας και πολιτισμού. Ξεκινώντας από το 1988 στη Διεθνή Συνάντηση Γλυπτικής, αυτή η παραθαλάσσια έκθεση είναι γεμάτη με υπαίθρια γλυπτά σχεδιασμένα τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους καλλιτέχνες. Ακόμη, στο πάρκο έχει διαμορφωθεί εργαστήριο πειραματικής αρχαιολογίας, με πρότυπο τους νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλου και του Διμηνίου. Στο χώρο, που περικλείεται από δυο λιθόχτιστους κυκλικούς περιβόλους, έχουν κατασκευαστεί δυο πλινθόκτιστες οικίες με τη μικρότερη να αποτελεί πλήρη αναπαράσταση τυπικού νεολιθικού σπιτιού της περιοχής με την οικοσκευή του, και τη δεύτερη να λειτουργεί ως εργαστηριακός χώρος για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

parko anavrou

 Το έτερο πάρκο του Βόλου που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου. Πρόκειται για μια πρώην πλατεία, την Πλατεία Γεωργίου του Ά, που διαμορφώθηκε σε πάρκο αναψυχής τη δεκαετία του 1920 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ν. Κιτσίκη! Στην αρχή του πάρκου μπορεί κανείς να θαυμάσει το κτίριο της καπναποθήκης Παπαστράτου, που χτίστηκε στο 1926 και σήμερα στεγάζει το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ακόμη, εκεί θα βρείτε το Κορδόνι, τον κυματοθραύστη που ξεκινά με ένα όμορφο γεφυράκι και καταλήγει στο φάρο του λιμανιού. Τέλος, δίπλα στο πάρκο θα καταλήξετε στην επιβλητική εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, στην οποία φυσικά οφείλει το όνομα της το πάρκο.

parko agioukonstantinou

4) Κάστρο Βόλου

 Στην παλιά πόλη του Βόλου, στη σημερινή συνοικία Παλαιά στο δυτικό τομέα τα πόλης, θα βρείτε τα ερείπια ενός βυζαντινού οικισμού, που οχυρώθηκε τον 6ο αιώνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Το μεγαλύτερο μέρος του κάστρου καταστράφηκε το 1889, αλλά ορισμένα τμήματα των τειχών στην ανατολική και τη δυτική πλευρά στέκουν αγέρωχα μέχρι και σήμερα σε ύψος 7 μέτρων. Κατά τις ανασκαφές επίσης έχουν έλθει στο φως ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής με ψηφιδωτά δάπεδα, ερείπια δύο λουτρών, νεκροταφεία και ποικίλα οικιστικά κατάλοιπα.

kastro

3) Μονοπάτι των Κενταύρων

 Στην ελληνική μυθολογία το Πήλιο ήταν η επικράτεια του Χείρωνα του Κενταύρου, γιού του Κρόνου και της νύμφης Φιλύρας, ο οποίος ήταν δάσκαλος ηρώων όπως ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας, ο Ιάσονας και ο Θησέας. Το Μονοπάτι των Κενταύρων είναι μια σύντομη, αλλά πανέμορφη διαδρομή που ακολουθεί την κοίτη ενός από τα πολλά ρεύματα που περιβάλλουν την Πορταριά. Σε ένα μαγευτικό σκηνικό, γεμάτο πράσινο με οξιές, πλατάνια, καστανιές, βελανιδιές και σφενδάμνους, θα περπατήσετε πάνω από γραφικά ξύλινα γεφυράκια βλέποντας περιστασιακά τον Παγασητικό Κόλπο και τον Βόλο πολύ πιο κάτω. Η μουσική του νερού και η πλούσια παρόχθια βλάστηση, θα σας κάνουν να καταλάβετε γιατί πήρε το συγκεκριμένο μέρος αυτό το όνομα, αφού θα νομίζετε ότι οι Κένταυροι σας παρακολουθούν.

monopati kentayrwn

2) Παραλιακός Δρόμος

 Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τον Βόλο είναι ο υπέροχος παραλιακός του δρόμος, με τα δεκάδες τσιπουράδικα. Ξεκινά από το πολυσύχναστο λιμάνι της πόλης και εκτείνεται για περίπου 2,5 χιλιόμετρα μέχρι τον Λόφο της Γορίτσας. Υπολογίζεται ότι η «Πρωτεύουσα του Τσίπουρου» φιλοξενεί πάνω από 600 τσιπουράδικα, στα οποία με κάθε γύρο τσίπουρου έρχεται και ο ανάλογος μεζές. Έτσι πολλές φορές δεν χρειάζεται να παραγγείλει κανείς καν φαγητό. Ακόμη, περπατώντας κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την εκπληκτική θέα στον κόλπο και να θαυμάσουν τα πολύχρωμα ψαροκάικα που είναι αραγμένα στο λιμάνι. Τέλος, από το λιμάνι του Βόλου μπορείτε να πάρετε κάποιο πλοίο ή δελφίνι, προς τις μαγευτικές και καταπράσινες Σποράδες.

paralia

1) Πήλιο

 Από την κορυφή της λίστας δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά το Πήλιο. Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας, που προσφέρει μια πληθώρα από αξιοθέατα και δραστηριότητες που αιχμαλωτίζουν τους ταξιδιώτες όλο το χρόνο. Κατά την Ελληνική μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων, κάτι που μαρτυρά και η ύπαρξη πολλών αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή. Η ψηλότερη κορυφή του βρίσκεται προς τη βόρεια πλευρά του βουνού και δυστυχώς δεν είναι επισκέψιμη, λόγω ύπαρξης στρατιωτικών εγκαταστάσεων! Οι λάτρεις της φύσης θα αισθανθούν δέος για τα μαγευτικά τοπία που κοσμούν το Πήλιο. Το βουνό φημίζεται για τα καταπράσινα δάση, τα γραφικά χωριουδάκια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και την πανοραμική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Μονοπάτια πεζοπορίας διασχίζουν το βουνό, προσφέροντας ευκαιρίες για εξερεύνηση της ποικιλόμορφης χλωρίδας και πανίδας του. Δύο από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου είναι η Μακρινίτσα, που συχνά αναφέρεται ως το «μπαλκόνι του Πηλίου» και η Τσαγκαράδα, με το διάσημο υπεραιωνόβιο πλατάνι της. Τέλος, παρόλο που μιλάμε για ένα βουνό, στο Πήλιο θα βρείτε κάποιες από τις καλύτερες παραλίες της χώρας, όπως ο Άγιος Ιωάννης, ο Μυλοπόταμος και η Πλάκα.

Πώς θα πάτε

 Στον Βόλο και στις επιμέρους πόλεις και χωριά του, μπορεί κανείς να μεταβεί με δύο τρόπους. Αρχικά μπορεί να προσεγγίσει την περιοχή οδικώς, με δικό του μεταφορικό μέσο μέσω της Εγνατίας οδού. Ακόμη, μπορεί να ανεβεί σε κάποιο από τα λεωφορεία ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν συνεχή δρομολόγια!

Τί να φάτε

 Αφού βρίσκεστε στη περιοχή καλό θα ήταν να δοκιμάσετε και κάποιες από τις τοπικές γεύσεις. Φυσικά θα πρέπει να ξεκινήσετε από το πιάτο σήμα κατατεθέν του Πηλίου και γενικά της περιοχής, το σπετσοφάι. Πρόκειται για ένα πολύ απλό φαγητό που φτιάχνεται με μόλις τέσσερα υλικά, ντομάτες, ελαιόλαδο, πιπεριές και φυσικά λουκάνικα. Ένα είδος λουκάνικου είναι και το επόμενο πράγμα που πρέπει να γευτείτε εκεί, το μπουμπάρι. Το συγκεκριμένο είναι γεμιστό με ρύζι και ψιλοκομμένη καρδιά και πνευμόνια από μοσχαρίσιο κρέας, ενώ μαγειρεύεται κουλουριασμένο σαν σπείρα στο φούρνο και σερβίρεται με πατάτες. Και φυσικά, τι καλύτερο από το να συνδυάσετε αυτούς του δυο μεζέδες με κοπανιστή Βόλου. Μια πορτοκαλί τυροκαυτερή, που έχει πάρει το χρώμα της από τις τοπικές πιπεριές που χρησιμοποιούνται κατά την εκτέλεση. Ακόμη, προτείνω να δοκιμάσετε τσιτσίραβλα και κολιτσιάνους. Τα πρώτα είναι νεαροί βλαστοί από την άγρια φιστικιά, που γίνονται τουρσί με ξύδι και λίγο σκόρδο, ενώ οι δεύτεροι, κάποια λουλουδάκια που μαζεύονται από τη θάλασσα και τηγανίζονται σε κουρκούτι. Και επειδή κάθε γεύμα πρέπει να έχει και επιδόρπιο, στη Τσαγκαράδα θα βρείτε γλυκά του κουταλιού, κυριολεκτικά από τα πάντα. Αυτό που όμως είναι πιο διάσημο, είναι το μικρό ροδαλό μηλαράκι που φυτρώνει στις πλαγιές του Πηλίου, το φυρίκι. Όλα αυτά μαζί με άλλες πεντανόστιμες λιχουδιές, θα τα βρείτε στο Μεζέν στο κέντρο του Βόλου.

 

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook: o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή