Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Εγνατία Οδός: Θέμα χρόνου η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης

Θέμα λίγων εβδομάδων είναι πλέον η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Χθες κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο επικεφαλής Γιώργος Περιστέρης σημείωσε ότι δεν αργεί η υπογραφή της σύμβασης σημείωσε όμως ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα από πλευράς Δημοσίου.

Παράλληλα έκανε γνωστό πως από πλευράς ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουν καλυφθεί όλες οι υποχρεώσεις προς το ΤΑΙΠΕΔ, όπως το κλείσιμο της χρηματοδότησης, εγγυητικές κλπ. Επίσης τόνισε πως η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης δεν σημαίνει αυτόματα και έναρξη της παραχώρησης.

Πηγές κοντά στο θέμα σημειώνουν στο ypodomes πως αφού κλείσουν οι εκκρεμότητες του Δημοσίου, όπως η πιστοποίηση των σηράγγων θα χρειαστεί να σημειωθεί αναλυτικά το τι παραδίδεται στον οδικό άξονα (κοινώς σε τι κατάσταση βρίσκεται χιλιόμετρο-χιλιόμετρο).

Παράλληλα προχωρά και η ΚΥΑ για την αύξηση των διοδίων από 3 λεπτά που είναι σήμερα σε 4 λεπτά ανά χιλιόμετρο καθώς είναι μια υποχρέωση κατά την πράξη της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης. Θα χρειαστεί πράξη υπουργικού συμβουλίου που θα δίνει το δικαίωμα στο υπουργό ΥΠΟΜΕ να υπογράψει την ΚΥΑ και στην συνέχεια θα πέσουν οι υπογραφές. Εντός διετίας θα υπάρξει και άλλη αύξηση των διοδίων από τα 4 λεπτά στα 5 λεπτά ανά χιλιόμετρο.

Στον διαγωνισμό που διεξήγαγε το ΤΑΙΠΕΔ προτιμητέος επενδυτής έχει ανακηρυχθεί το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (75%)- EGIS PROJECTS (25%) από τα τέλη του 2021 με ποσό περίπου 1,35 δισ. ευρώ.

Ακόμα ένα σημαντικό βήμα είναι να δημιουργηθεί η εταιρεία ειδικού σκοπού από το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ– EGIS PROJECTS. Αυτό, θα δώσει σάρκα και οστά στην υπόσταση του νομικού προσώπου που θα αναλάβει τις τύχες της Εγνατίας Οδού. Αντίστοιχες εταιρείες έχουν δημιουργηθεί και για τις ανάγκες λειτουργίας των παραχωρήσεων σε Ολυμπία Οδό, Νέα Οδό, Κεντρική Οδό, Αυτοκινητόδρομο Μορέα και Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου.

Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των σηράγγων στο επίπεδο πέντε από την ειδική υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη. Η Εγνατία Οδός διαθέτει δεκάδες σήραγγες ειδικά στο δυτικό της τμήμα που διασχίζει μεγάλους ορεινούς όγκους όπως η Πίνδος.

Η  σύμβαση παραχώρησης που θα υπογραφεί θα έχει διάρκεια 35 ετών. Το τελευταίο βήμα για την Εγνατία Οδός για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της είναι το οικονομικό κλείσιμο του διαγωνισμού με την απόδοση του παραπάνω ποσού στο ΤΑΙΠΕΔ. Εκεί θα κλείσει και ο διαγωνισμός ο οποίος κρατά εδώ και αρκετά χρόνια.

ypodomew.com Νίκος Καραγιάννης

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή