Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Έρευνα: Η Αθήνα είναι μία από τις χειρότερες πόλεις παγκοσμίως για το δέρμα- Ποιοι είναι οι λόγοι

Στο TikTok, το #skintok έχει συγκεντρώσει 13,4 δισεκατομμύρια προβολές, καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναζητούν συμβουλές και κόλπα για τη φροντίδα του δέρματός τους. Όμως, με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ρύπανση και η έκθεση στον ήλιο που αποδεδειγμένα επηρεάζουν την υγεία του δέρματος, ποιες είναι οι χειρότερες πόλεις για το δέρμα σας, παγκοσμίως;

Για να ρίξει φως στις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων στην υγεία του δέρματος, η νέα έρευνα της Compare the Market AU ανέλυσε διάφορους παράγοντες όπως ο δείκτης UV, τα επίπεδα ρύπων και η διάρκεια της ηλιοφάνειας για να αποκαλύψει τις πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα σας.

Οι 10 χειρότερες πόλεις παγκοσμίως για την υγεία του δέρματος αποκαλύφθηκαν ως εξής:

Η πρωτεύουσα του Οντάριο, το Τορόντο, κατατάσσεται ως η χειρότερη πόλη για την υγεία του δέρματος με βαθμολογία μόλις 1,45 στα 6. Ως αστική περιοχή, έρχεται συχνά αντιμέτωπη με το νέφος και τα αιωρούμενα σωματίδια, με τα υψηλότερα επίπεδα PM 10, PM 2,5 και NO2 μεταξύ των χωρών που αναλύθηκαν. Η υψηλή ρύπανση μπορεί να συμβάλει στην απόφραξη των πόρων και στη φλεγμονή του δέρματος και τελικά να αυξήσει τη διαδικασία γήρανσης.

Στη δεύτερη και τρίτη θέση της λίστας κατατάσσονται αντίστοιχα οι ευρωπαϊκές πόλεις Μπρατισλάβα (2,55) και Αθήνα (2,64). Ως πρωτεύουσες των αντίστοιχων χωρών τους, και οι δύο έχουν μεγάλη εισροή κυκλοφορίας και τουριστών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρχει υψηλότερο επίπεδο ατμοσφαιρικών ρύπων από ό,τι στις περισσότερες περιοχές. Η Μπρατισλάβα έχει μεγάλο επίπεδο O3, ενώ η Αθήνα έχει μεγάλη συγκέντρωση PM 2.5 και PM10.

Δύο αμερικανικές πόλεις μπήκαν στην πρώτη δεκάδα, συμπεριλαμβανομένου του Φοίνιξ (2,67) και της Νέας Υόρκης (2,79) – παρά το γεγονός ότι και οι δύο πόλεις διαφέρουν ως προς το κλίμα. Το Φοίνιξ είχε τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας με 9,33 ώρες κατά μέσο όρο από τις χώρες που αναλύθηκαν – οπότε λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στον ήλιο και της βλάβης του δέρματος είναι σημαντικό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες να χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Λόγω της μεγάλης πυκνότητας πληθυσμού στη Νέα Υόρκη, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πόλη έχει σχετικά υψηλή συγκέντρωση ατμοσφαιρικών ρύπων που συμβάλλουν σε δερματικά προβλήματα.

Όσον αφορά τις πόλεις που είναι καλύτερες για το δέρμα σας, το Ρέικιαβικ στην Ισλανδία κατέλαβε την πρώτη θέση με βαθμολογία 5,17. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην υψηλή ποιότητα του αέρα της πόλης, η οποία περιβάλλεται από ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των παγετώνων και των γεωθερμικών περιοχών, που συμβάλλουν σε καθαρό και φρέσκο αέρα. Οι σκανδιναβικές πόλεις Όσλο (5,01) και Στοκχόλμη (4,85) κατατάσσονται επίσης στην πρώτη τριάδα.

Σχολιάζοντας την έρευνα, η επικεφαλής του τμήματος Ασφαλίσεων Υγείας της Compare the Market AU, Lana Hambilton, δήλωσε: “Η φροντίδα του δέρματός σας δεν είναι μόνο για αισθητικούς λόγους- πρόκειται για προτεραιότητα στην υγεία σας. Το δέρμα σας χρησιμεύει ως προστατευτικός φραγμός, προστατεύοντάς σας από εξωτερικούς παράγοντες όπως ο ήλιος και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι. Φροντίζοντάς το, υποστηρίζετε τον ζωτικό του ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας”.

“Σύμφωνα με την έρευνά μας, η τοποθεσία στην οποία ζούμε μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία του δέρματος”, λέει η κ. Hambilton. “Για να διατηρήσετε υγιές δέρμα, είναι σημαντικό να προγραμματίζετε τακτικές εξετάσεις του δέρματός σας από έναν επαγγελματία. Το σωστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας μπορεί να καταβάλει ένα όφελος για τους ελέγχους του δέρματος και ορισμένα ταμεία υγείας καταβάλλουν ακόμη και οφέλη για τα προϊόντα UV του Συμβουλίου για τον Καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των αντηλιακών, των καπέλων και των γυαλιών ηλίου, βοηθώντας σας να υιοθετήσετε μια προληπτική προσέγγιση για τη φροντίδα του δέρματος”.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των καλύτερων πόλεων για το δέρμα σας, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: https://www.comparethemarket.com.au/health-insurance/features/worst-cities-for-your-skin/

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή