Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε για τις 7 μικρές κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να σε σέβονται οι άλλοι.
Αναρωτιέσαι αν οι άνθρωποι γύρω σου σε σέβονται; O σεβασμός δεν αφορά πάντα τα μεγάλα λόγια ή τις μεγάλες χειρονομίες. Μερικές φορές, κρύβεται στα μικρά πράγματα που συχνά παραβλέπουμε. Είναι πολύ επώδυνο να διαπιστώνουμε, ακούγοντας ορισμένες εκφράσεις, πως κάποιος δεν μας εκτιμά.
Υπάρχουν ορισμένες φράσεις που μπορεί να μας δείξουν ότι κάποιος συνομιλητής δεν σέβεται την άποψη μας ή κάποια επιλογή μας.
«Αντιδράς υπερβολικά»
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο του Χάρβαρντ, Δρ. Cortney Warren, φράσεις όπως αυτή, είναι συνηθισμένες από χειριστικούς ανθρώπους που θέλουν να ακυρώνουν τα συναισθήματα των άλλων και οι ίδιοι να δείχνουν πιο ικανοί.
Είναι δύσκολο να εντοπίσει κάποιος τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, ειδικά σε ένα πρόσωπο που εμπιστεύεται. Πρέπει όμως να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τον προσβλητικό λόγο και να θέτετε υγιή όρια.
Να εκφράζετε τα συναισθήματά σας και να μην δέχεστε υποτιμητικές εκφράσεις. Μπορείτε να απαντήετε λέγοντας: «Είτε συμφωνείς ή διαφωνείς, εγώ έτσι αισθάνομαι».
«Ό,τι πεις»
Οι άνθρωποι που δεν εκτιμούν τη γνώμη των άλλων, δεν επιδιώκουν την ανοιχτή επικοινωνία και τις υγιείς συζητήσεις. Προτιμούν να λένε φράσεις που ακυρώνουν τα συναισθήματα των άλλων και ν’ αφήνουν τα προβλήματα ανεπίλυτα.
Το «ό,τι πεις» και παρόμοιες φράσεις, από την μία δείχνουν ν’ αποδέχονται την γνώμη του άλλου, την οποία την ίδια στιγμή απορρίπτουν, δείχνοντας έλλειψη ενδιαφέροντος.
Μην μένετε σε συζητήσεις όπου οι άλλοι δεν σέβονται τη γνώμη σας.
«Έκανα πλάκα»
Ενώ το γνήσιο χιούμορ και τα κατάλληλα αστεία αποκλιμακώνουν τις εντάσεις, όταν το «χιούμορ» είναι ένας τρόπος ακύρωσης και υποτίμησης, συμβαίνει το αντίθετο. Στις περιπτώσεις αυτές, το άτομο που λέει την προσβολή, την οποία βαφτίζει αστείο, αρνείται να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του και των συναισθημάτων που σας προκαλεί. Όταν κάποιος σας υποτιμά με την πρόφαση του αστείου, εκτός από το ότι αγνοεί τις συναισθηματικές σας ανάγκες, ακυρώνει και τις απόψεις σας.
«Γνώμη σου»
Είναι μια συνηθισμένη φράση των χειριστικών ανθρώπων, η οποία αποσκοπεί στο κάνει τους άλλους να νιώσουν άσχημα. Προσπαθούν να υποτιμήσουν τη γνώμη τους, να ακυρώσουν τα συναισθήματά τους, να τους δημιουργήσουν ανασφάλεια και φυσικά, να κερδίσουν μια αίσθηση ανωτερότητας.
Σύμφωνα με μια μελέτη δημοσιευμένη στο περιοδικό “Criminology”, οι χειριστικοί άνθρωποι που λένε την παραπάνω φράση, θέλουν να πληγώσουν τους άλλους και οι ίδιοι, να νιώσουν πιο άνετα.
Το νόημα της φράσης αυτής, υποδηλώνει ότι ο άλλος κάνει λάθος, μόνο και μόνο επειδή διατυπώνει τη γνώμη του. Εκείνο που τον ενοχλεί ωστόσο, είναι πως ακούγεται μια άποψη διαφορετική από τη δική τους και αυτό απειλεί την αυταρέσκειά τους.
«Δεν σε ρώτησε κανείς»
Οι άνθρωποι που θέλουν να υποτιμήσουν τους άλλους, κάνουν προσβλητικά σχόλια και δεν διστάζουν να ταπεινώσουν τον άλλον ακόμη και μπροστά σε κόσμο. Με τη φράση αυτή και παρόμοιές της, ένας άνθρωποι εκμεταλλεύεται την ευαλωτότητά σας και μειώνει την αυτοπεποίθησή σας, για να ωφεληθεί το δικό του, ναρκισσιστικό συναίσθημα.
Πρόκειται σαφώς για σαμποτάζ των υγιών σχέσεων. Οι ναρκισσιστές ωστόσο, αυτό που θέλουν είναι να φαίνονται επιτυχημένοι, χαρισματικοί και έξυπνοι, και όχι να έχουν υγιείς σχέσεις.
«Δεν ξέρεις τι λες»
Ενώ οι περισσότερες φράσεις της λίστας, είναι πιο διακριτικές, ορισμένοι άνθρωποι δεν διστάζουν να πουν ξεκάθαρα «δεν ξέρεις τι λες», με σκοπό να ακυρώσουν την άποψή σας και με την ελπίδα, οι ίδιοι να φανούν πιο πειστικοί.
Σύμφωνα με τη σύμβουλο σχέσεων και οικογένειας, Jennifer Litner, οι άνθρωποι που ακυρώνουν τα συναισθήματα των άλλων, με σκοπό να στηρίξουν τη δική τους αίσθηση ανωτερότητας, είναι βαθιά ανασφαλείς.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η απλή κίνηση για να δείχνεις ότι έχεις αυτοπεποίθηση- Τι ανακάλυψε έρευνα του Columbia