Οι ναρκισσιστές είναι παντού. Ως εκ τούτου, κατά γενικό κανόνα, είναι καλό να παραμένετε σε επιφυλακή ειδικά όταν έχετε να κάνετε με ανθρώπους που δεν γνωρίζετε καλά.
Δυστυχώς, οι καταχρηστικές συμπεριφορές και τα χαρακτηριστικά του ναρκισσιστή μπορεί να είναι επιζήμια για όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους.
Αλλά τι θα κάνει ένα τέτοιο άτομο αν καταλάβει ότι δεν μπορεί να σε ελέγξει; Οι ναρκισσιστές θα καταφύγουν σε διαφορετικές στρατηγικές όταν συνειδητοποιήσουν ότι τα συνηθισμένα κόλπα τους δεν λειτουργούν.
Τώρα θα εμβαθύνουμε σε 5 πράγματα που θα κάνει ένας ναρκισσιστής όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να σας χειραγωγήσει.
1) Παίζει το θύμα
Ένας ναρκισσιστής ευδοκιμεί όταν είναι το επίκεντρο της προσοχής. Και όταν δεν μπορεί να σας χειραγωγήσει, μπορεί να κάνει οτιδήποτε για να ανακτήσει αυτή την εστίαση.
Μία από αυτές τις τακτικές είναι να παίζει το θύμα.
Ξαφνικά, είναι αυτοί που παρεξηγούνται ή αντιμετωπίζουν μια πληθώρα θεμάτων που απλά πρέπει να μοιραστούν. Είναι μια ανατροπή που έχει σχεδιαστεί για να σας κάνει να νιώθετε ένοχοι ή να τους λυπηθείτε. Παίζοντας το θύμα, τους επιτρέπει να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων και να ανακτήσουν τον έλεγχο. Θέλουν ενσυναίσθηση και προσοχή, και αυτός είναι ο τρόπος τους να τα αποκτήσουν.
2) Γίνονται πιο καλοί
Θα σου πει κομπλιμέντα και θα σου συμπεριφέρεται με υπερβολική προσοχή. Είναι σαν να έχει… γυρίσει έναν διακόπτη, και έχει γίνει ένα άλλο άτομο.
Αλλά κάτω από αυτή τη γοητεία, οι προθέσεις τους ήταν ακόμα οι ίδιες – να ανακτήσουν τον έλεγχο και την επιρροή. Η πραγματικότητα είναι ότι η νέα βιτρίνα που παρουσιάζουν, είναι απλώς μια ακόμη καλοφτιαγμένη τακτική χειραγώγησης.
Μην αφήνετε την κολακεία τους να θολώνει την κρίση σας ή να επηρεάζει τις αποφάσεις σας.
3) Gaslighting
Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.
Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.
Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.
Επιρρεπείς στο gaslighting, είναι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί ή/και παραμεληθεί στο παρελθόν, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς δεν είναι σχεδόν ποτέ σίγουροι για το αν πρέπει να θυμώσουν, επειδή κάποτε, τους είπαν ότι αξίζουν την κακοποίηση.
4) Σιωπηλή τιμωρία
Όταν η χειραγώγηση αποτυγχάνει, ένας ναρκισσιστής μπορεί να καταφύγει στη σιωπηλή τιμωρία. Αντί να ασχοληθεί μαζί σας, μπορεί να σας αγνοήσει εντελώς. Αυτό μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικό, ειδικά αν δεν καταλαβαίνετε γιατί συμβαίνει.
Είναι ένας τρόπος για να ανακτήσουν τον έλεγχο. Ουσιαστικά λένε, «Αν δεν μπορώ να σε χειραγωγήσω, τότε δεν θα αλληλεπιδράσω καθόλου μαζί σου». Είναι μια μορφή τιμωρίας που έχει σχεδιαστεί για να σας κάνει να αισθάνεστε ένοχοι και να αμφισβητείτε τις πράξεις σας.
5) Γίνονται ξαφνικά γενναιόδωροι
Μήπως τα δώρα άρχισαν να εμφανίζονται από το πουθενά, και έγιναν πιο εξυπηρετικοί, πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν;
Αυτός είναι ένας ακόμα τρόπος τους να ανακτήσουν διακριτικά τον έλεγχο, δημιουργώντας μια αίσθηση υποχρέωσης. Αγοράζουν… επιρροή.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η γνήσια γενναιοδωρία δεν συνοδεύεται από ανταλλάγματα. Μην αφήσετε τις ξαφνικές πράξεις καλοσύνης να θολώσουν την κρίση σας ή να σας κάνουν να νιώσετε υπόχρεος.