Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα για τους νάρκισσους. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να χειραγωγούν άλλους. Το Gaslighting είναι, σύμφωνα με πολλούς, η… αγαπημένη τακτική τους. Και βέβαια το χρησιμοποιούν και άλλοι τύποι ανθρώπων.
Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.
Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.
Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.
Επιρρεπείς στο gaslighting, είναι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί ή/και παραμεληθεί στο παρελθόν, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς δεν είναι σχεδόν ποτέ σίγουροι για το αν πρέπει να θυμώσουν, επειδή κάποτε, τους είπαν ότι αξίζουν την κακοποίηση.
Τι μπορεί να κάνει κάποιος που υποπτεύεται ότι είναι θύμα συναισθηματικής χειραγώγησης; Τώρα θα δούμε 5 έξυπνες απαντήσεις που μπορείς να δώσεις σε κάποιον που προσπαθεί να… σε βγάλει τρελό.
«Χρειάζομαι χρόνο για να το επεξεργαστώ»
Αν βρεθείς σε έναν φαύλο κύκλο επιχειρημάτων, πάρε τον έλεγχο λέγοντας: «Χρειάζομαι χρόνο να το επεξεργαστώ». Αυτή η φράση σου δίνει τον απαραίτητο χώρο για να ξεκαθαρίσεις τη σκέψη σου και να αποτρέψεις τον gaslighter από το να σε πιέσει να αντιδράσεις με τους δικούς του όρους.
«Εμπιστεύομαι τη μνήμη μου»
Το gaslighting συχνά ξεκινά με την αμφισβήτηση της μνήμης σου. Είσαι σίγουρος για κάτι, αλλά ο άλλος επιμένει ότι κάνεις λάθος. Ισχυρίζεται ότι τα πράγματα δεν έγιναν έτσι, ότι υπερβάλλεις ή ότι δεν συνέβησαν ποτέ.
Εδώ έρχεται η πρώτη γραμμή άμυνάς σου. Όταν αντιμετωπίζεις τέτοιες συμπεριφορές, απάντησε με αυτοπεποίθηση: «Εμπιστεύομαι τη μνήμη μου». Αυτή η φράση σε επαναφέρει στον έλεγχο, ενισχύει τα προσωπικά σου όρια και υπενθυμίζει στον gaslighter ότι δεν μπορεί να διαστρεβλώσει την αντίληψή σου για την πραγματικότητα.
«Ας μείνουμε στα γεγονότα»
Οι gaslighters είναι μάστερ στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Παραποιούν και αναπλάθουν τις ιστορίες μέχρι να μην είσαι πλέον σίγουρος τι είναι αλήθεια και τι όχι.
Όταν παρατηρήσεις ότι προσπαθεί να αλλάξει την πραγματικότητα, πες: «Ας μείνουμε στα γεγονότα». Με αυτόν τον τρόπο, κόβεις τη διαστρέβλωση από τη ρίζα, επαναφέροντας τη συζήτηση στην πραγματικότητα. Έτσι, διατηρείς τον έλεγχο της συζήτησης και αποφεύγεις να παρασυρθείς σε χειριστικά αφηγήματα.
«Αυτή είναι η δική σου οπτική…»
Οι gaslighters επιμένουν ότι η δική τους άποψη είναι η μόνη σωστή και η δική σου είναι λάθος. Αντί να πέσεις στην παγίδα του να αποδείξεις το αντίθετο, απάντησε απλά: «Αυτή είναι η δική σου οπτική». Έτσι, αναγνωρίζεις την άποψή του χωρίς να την αποδέχεσαι. Είναι ένας ευγενικός τρόπος να πεις: «Σε ακούω, αλλά δεν συμφωνώ» -και να κλείσεις τη συζήτηση πριν εξελιχθεί σε έναν ατέρμονο κύκλο χειραγώγησης.