Το 2026 η Ελλάδα θα έχει τον δικό της αντιαεροπορικός θόλο. Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τα τρία κύρια στάδια μέσω των οποίων θα γίνει η ανάπτυξη του αντιαεροπορικού και αντι-drone “θόλου”.
Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το πρώτο στάδιο αφορά τη νέα Δομή Δυνάμεων, όπου εκεί αναμένεται ότι θα προστεθεί η Διακλαδική Αντιαεροπορική Διοίκηση, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την επιχειρησιακή και εύρυθμη λειτουργία του θόλου.
Το δεύτερο κρίσιμο στάδιο είναι αυτό της “επιχειρησιακής αξιολόγησης”των προτάσεων που καταθέτουν εταιρείες από χώρες με τις οποίες συνεργάζεται παραδοσιακά η Ελλάδα και που με ορισμένες εξ αυτών υπάρχει το λεγόμενο γεωπολιτικό αποτύπωμα.
Γαλλία, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο & Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πρόκειται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για αντιαεροπορικά- αντιβαλλιστικά συστήματα, ραντάρ, αισθητήρες κι ότι άλλο αφορά έναν ολοκληρωμένο θόλο ασφαλείας από αέρος.
Το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, στελέχη του στρατού εξοικειωμένα με τα αντιαεροπορικά συστήματα θα εμπλακούν με την αξιολόγηση, με στόχο να ολοκληρωθεί αυτή πριν το καλοκαίρι του 2025.
Έχουν ήδη υπάρξει συζητήσεις τόσο με ισραηλινές, όσο και με ευρωπαϊκές εταιρείες για το πώς θέλει το Ελληνικό επιτελείο να στηθεί το νέο πλέγμα ασφαλείας, το οποίο θα έχει διπλό ρόλο: αρχικά, θα έχει σαν αποστολή την απόκρουση απειλών, όπως τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, αλλά και θ’ απευθύνεται κατά στόχων, όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι.
Το τρίτο στάδιο θα είναιτο στήσιμο των συστημάτων, αρχικά στον Έβρο και τα νησιά του Αν. Αιγαίου κι όπου αλλού θεωρεί το επιτελείο ότι υπάρχουν κρίσιμες υποδομές της Ελλάδας ανά την επικράτεια.
Η επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος υπολογίζεται περίπου το καλοκαίρι του 2026.