Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Άγχος στην Εργασία: Παράγοντες Κινδύνου Προς Αποφυγή

Κατάθλιψη-Άγχος-Στρες

Άγχος στην Εργασία: Παράγοντες Κινδύνου Προς Αποφυγή


Το άγχος στην εργασία είναι μια ταλαιπωρία που πλήττει όλο και περισσότερους υπαλλήλους, η οποία εξακολουθεί να μην λαμβάνεται επαρκώς υπόψη στη χώρα μας.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια και πώς να αποφύγετε το άγχος στο γραφείο;

Άγχος στην Εργασία: Ποιοι Είναι οι Παράγοντες Κινδύνου και πώς να τους Αποφύγετε;Άγχος στην Εργασία: Ποιοι Είναι οι Παράγοντες Κινδύνου και πώς να τους Αποφύγετε;

Το άγχος είναι σοβαρά βλαβερό για την υγεία

Στη χώρα μας, εκτιμάται ότι το 20 έως 25% των εργαζομένων είναι αγχωμένο.

Το ποσοστό είναι μεγάλο.

Διότι εάν το άγχος είναι ένα φυσικό φαινόμενο που χρειάζεται το σώμα, υπάρχει κίνδυνος για την υγεία όταν είναι πολύ υψηλό.

Το χρόνιο άγχος αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, εξάντλησης, αυτοκτονίας, καρδιαγγειακών παθήσεων…

Πρώτη αιτία αυτής της δυσλειτουργίας, αποτελούν οι συνθήκες εργασίας.

Έξι παράγοντες ψυχοκοινωνικού κινδύνου προσδιορίζονται σαφώς:

1. Η ένταση της δουλειάς: Υπερφόρτωση, υψηλές ταχύτητες, πίεση χρόνου και ολοένα και μικρότερες προθεσμίες, απρόβλεπτα χρονοδιαγράμματα, υποχρέωση συγκέντρωσης και απόδοσης κ.λπ.

2. Συναισθηματικές απαιτήσεις: Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν ασθένεια και θάνατο ή αστυνομικούς και οδηγούς λεωφορείων που μερικές φορές πρέπει να αντιμετωπίσουν τον φόβο, αλλά και τους αεροσυνοδούς.

3. Η έλλειψη αυτονομίας: Εργασία στη γραμμή συναρμολόγησης, χαμηλή συμμετοχή σε αποφάσεις, έλλειψη περιθωρίου ελιγμών κ.λπ.

4. Κοινωνικές σχέσεις: ηθική παρενόχληση, σεβασμός, έλλειψη αναγνώρισης, επιθετικότητα και αστάθεια για τους υπαλλήλους σε επαφή με το κοινό, έλλειψη υποστήριξης από τους προϊσταμένους ή τους συναδέλφους, κακή ατμόσφαιρα κ.λπ.

5. Διαμάχες αξιών: Αναγκασμένος να πουλήσετε ένα προϊόν που δεν σας αρέσει ή να εγκαταλείψετε ένα συνεχιζόμενο έργο, επειδή η εταιρεία επιβάλλει, αισθάνεσθε ότι κάνετε τη δουλειά άσχημα…

6. Αλλαγές: Αβεβαιότητα εργασίας, συγχώνευση, αναδιάρθρωση, απόλυση, μετακίνηση, αλλαγή γραφείου κ.λπ.

Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες

Όταν ο εργαζόμενος συνδυάζει πολλούς από αυτούς τους παράγοντες, η ταλαιπωρία στην εργασία μπορεί να αρχίσει.

Συνολικά, οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες επειδή είναι πιο συχνά σε υποτιμητικά επαγγέλματα από τους άνδρες και επειδή πρέπει να τρέχουν την επαγγελματική και οικογενειακή τους ζωή ταυτόχρονα.

Ορισμένες δραστηριότητες είναι επίσης πιο ριψοκίνδυνες από άλλες, όπως αυτή των τοπικών διευθυντών (οι οποίοι είναι μεταξύ ομάδων διοίκησης και πεδίου) σε σύγκριση με ανώτερους διευθυντές και υπαλλήλους στον τριτογενή τομέα (τράπεζες, ασφάλειες, υπηρεσίες στο άτομο, φροντίδα…) σε σύγκριση με εκείνους του βιομηχανικού τομέα.

Άγχος στην Εργασία: Ποιοι Είναι οι Παράγοντες Κινδύνου και πώς να τους Αποφύγετε;Άγχος στην Εργασία: Ποιοι Είναι οι Παράγοντες Κινδύνου και πώς να τους Αποφύγετε;

Προσοχή στην υπερβολική επένδυση στην εργασία

Ωστόσο, όλοι οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο.

Δεν υπάρχει συναισθηματική ισότητα μεταξύ των ατόμων, με μερικά άτομα να είναι πιο ανήσυχα από άλλα, αλλά δεν είναι μια τεράστια μεταβλητή.

Από την άλλη πλευρά, πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν άγχος σχετιζόμενο με τη δουλειά είναι συχνά εκείνοι που επενδύουν πολύ στη δουλειά τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το να μην επενδύουμε τα πάντα στη δουλειά είναι προστατευτικό για την υγεία.

Πρέπει να μάθετε να προστατεύετε τον εαυτό σας από το άγχος

Αντιμέτωποι με αυτήν την πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατευτούν.

Δεν είναι πάντα εύκολο.

Οι τεχνικές χαλάρωσης ή διαλογισμού, των οποίων τα αποτελέσματα είναι επιστημονικά επικυρωμένα, μπορούν να αποτελέσουν θεραπεία για να αποφευχθεί η ανάπτυξη του άγχους.

Μπορούμε επίσης να εξασκήσουμε τη λογική με διαφορετικό τρόπο, να επαναπροσδιορίσουμε ή να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας όταν αποθαρρυνόμαστε ή είμαστε θυμωμένοι.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει, όπως και το γέλιο, η διασκέδαση, τα χόμπι, η ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων…

Εάν το επίπεδο άγχους είναι πολύ υψηλό, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να το συζητήσετε μαζί του.

Προσοχή στους «ψεύτικους φίλους», όπως ένα ποτηράκι αλκοόλ ή ένα τσιγάρο, που μπορεί μεν να σας χαλαρώσουν περιστασιακά, αλλά δεν θα λύσουν τίποτα μακροπρόθεσμα.


Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή