Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Γιατί Είναι Απαραίτητη η Επαφή με τη Φύση

Κατάθλιψη-Άγχος-ΣτρεςΨυχολογία

Γιατί Είναι Απαραίτητη η Επαφή με τη Φύση


2Η καθημερινή επαφή με τη φύση για τουλάχιστον είκοσι λεπτά αρκεί για να μειώσει το άγχος.

Δε χρειάζεται να φύγει κανείς πολύ μακριά από το σπίτι του για να απολαύσει τη φύση.

Ακόμα και μια βόλτα στο κοντινότερο πάρκο ή στο άλσος της γειτονιάς αρκούν για να απολαύσετε τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Αυτό που γνωρίζουν όλοι μέχρι σήμερα είναι ότι η επαφή με τη φύση έχει χαλαρωτική δράση, ηρεμεί και μειώνει τα επίπεδα του άγχους.

Ο χρόνος παραμονής όμως στο πράσινο περιβάλλον, στο βουνό ή στη θάλασσα είναι σημαντικός για να εξασφαλιστούν αυτές οι θετικές επιπτώσεις.

Φύση και χαλάρωσηΦύση και χαλάρωσηΈτσι, 20-30 λεπτά ημερησίως αρκούν για να μειωθούν τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία σχετίζεται με το άγχος.

Τα αποτελέσματα είναι ίδια είτε κινείται κανείς είτε κάθεται απλώς διαβάζοντας ένα βιβλίο, ακούγοντας μουσική ή χωρίς να κάνει τίποτα απολύτως.

Τι θα πρέπει να αποφεύγετε για να χαλαρώσετε

Αν στόχος σας είναι να αποφορτιστείτε από το άγχος, θα πρέπει κατά τη διάρκεια της επαφής σας με τη φύση να αποφεύγετε την αερόβια άσκηση χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι θαυμάσια ιδέα να κάνετε τη γυμναστική σας σε ένα καταπράσινο πάρκο.

Σε αυτή την περίπτωση απλώς εξασφαλίζετε περισσότερο την ευεργετική τόνωση που χρειάζεται το σώμα σας και λιγότερο την ψυχική σας ηρεμία.

Αν στόχος σας λοιπόν είναι η μείωση του άγχους, θα πρέπει να αποφύγετε να συνδυάσετε την επαφή με τη φύση με τη γυμναστική, εκτός αν πρόκειται να κάνετε χαλαρό περπάτημα.

Η καλύτερη ώρα

Δεν υπάρχει ιδανική ώρα.

Οποιαδήποτε ώρα μπορείτε να έρθετε σε επαφή με το φυσικό φως του ήλιου θεωρείται ιδανική.

Το φυσικό φως της ημέρας βελτιώνει τη διάθεση, ενώ είναι σημαντικό να αντιλαμβάνεστε τα χρώματα της φύσης που ηρεμούν και αποφορτίζουν τον εγκέφαλο, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί στο σκοτάδι της νύχτας.

Για να έχετε λοιπόν λιγότερο άγχος στη ζωή σας, αλλά και αν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα για να αποφορτιστείτε, εντάξτε μέσα στην ημέρα σας ή στην εβδομάδα σας περισσότερη επαφή με τη φύση.

Η κατάλληλη συχνότητα

Οι βόλτες στη φύση τέσσερις φορές την εβδομάδα συστήνονται για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, τη μείωση του άγχους και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ μπορούν να αντιμετωπίσουν και άλλης φύσεως προβλήματα.

Ακόμα κι αν οι τέσσερις φορές σας φαίνονται ανέφικτες, θυμηθείτε τουλάχιστον ότι η επαφή με τη φύση όσο συχνά μπορείτε μόνο ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία σας μπορεί να έχει.

ήλιος


Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή