Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας

Χρόνιες Παθήσεις

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας


Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μια ψυχική διαταραχή που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό μια μεγάλη αστάθεια στη συμπεριφορά του ατόμου που εκφράζεται σε πολλούς τομείς της ζωής του, όπως στις διαπροσωπικές του σχέσεις, στην επαγγελματική του ζωή, στην εικόνα που έχει για τον εαυτό του, στις συναισθηματικές του διαθέσεις.

Το άτομο διακατέχεται από μια έντονη παρορμητικότητα που ξεκινά στις αρχές της ενηλικίωσής του και είναι παρούσα σχεδόν παντού.

Τα άτομα που πάσχουν από Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας ζουν με τον φόβο της εγκατάλειψης και όταν νιώσουν ότι το άτομο που είναι δίπλα τους τα εγκαταλείπει με οποιονδήποτε τρόπο, είτε προσωρινά είτε μόνιμα, κατακλύζονται από φόβο ή και πανικό, ακόμα και θυμό ή οργή.

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα άτομα δεν αντέχουν να είναι μόνα τους, ενώ η εγκατάλειψη ισοδυναμεί με απόρριψη από τους άλλους εξαιτίας του κακού χαρακτήρα τους.

Αυτοί οι φόβοι εγκατάλειψης σχετίζονται με το ότι δεν αντέχουν τη μοναξιά και έχουν την ανάγκη να έχουν ανθρώπους κοντά τους ενώ παράλληλα, σε ακραίες περιπτώσεις, στις απεγνωσμένες προσπάθειες να αποφύγουν την εγκατάλειψη, μπορεί να κάνουν παρορμητικά απόπειρες αυτοκτονίας ή πράξεις αυτοτραυματισμού.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις τους είναι κατά κύριο λόγο έντονες και ασταθείς.

Τα άτομα αυτά μπορεί να εξιδανικεύσουν κάποιο άλλο άτομο και να κολλήσουν κυριολεκτικά πάνω του όταν καταλάβουν ότι εκείνο μπορεί να τους προσφέρει φροντίδα ακόμα και όταν πρόκειται για τους ερωτικούς τους συντρόφους αφού, από την πρώτη ή τη δεύτερη συνάντηση, πέφτουν πάνω τους απαιτώντας να περνούν πολύ χρόνο μαζί και να μοιράζονται τα πάντα από τη ζωή τους.

Γρήγορα όμως τα άτομα αυτά μπορεί να αλλάξουν και από την εξιδανίκευση να πάνε στην υποτίμηση κατηγορώντας το άλλο άτομο ότι δεν τα φροντίζει ούτε τα αγαπά αρκετά και δε νοιάζεται.

Η συναισθηματική διάθεση ενός ατόμου με Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας παρουσιάζει πολύ μεγάλη αστάθεια, καθώς αντιδρά έντονα στο παραμικρό ερέθισμα.

Οι συναισθηματικές διαθέσεις που εναλλάσσονται είναι η δυσφορία που είναι και η διάθεση που κυρίως επικρατεί, η ευερεθιστότητα, το άγχος, ο θυμός, ο πανικός και η απελπισία, ο θυμός τον οποίο δύσκολα μπορούν να ελέγξουν, η βαρεμάρα αφού ψάχνουν συνεχώς κάτι διαφορετικό να κάνουν και η αγένεια όπου χρησιμοποιούν άσχημους χαρακτηρισμούς, εκφράζουν σαρκασμό, διαρκή πίκρα και λεκτικά ξεσπάσματα, ειδικά όταν ο σύντροφός τους παρουσιάζεται συγκρατημένος, αδιάφορος ή έχει τάσεις εγκατάλειψης.

Τα άτομα που πάσχουν από Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας ζουν με τον φόβο της εγκατάλειψης. Τα άτομα που πάσχουν από Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας ζουν με τον φόβο της εγκατάλειψης.

Αυτά τα ξεσπάσματα συχνά γεμίζουν τα άτομα αυτά με ντροπή και ενοχές, εντείνοντας το συναίσθημα ότι τελικά είναι κακοί άνθρωποι οπότε παραπονιούνται για συναισθήματα κενού και βαθιάς μοναξιάς που τείνουν να είναι χρόνιαενώ παράλληλα σε καταστάσεις έντονου άγχους εξαιτίας του φόβου εγκατάλειψης ή εξαιτίας μιας πραγματικής εγκατάλειψης μπορεί να φτάσουν στην παράνοια, να έχουν παραισθήσεις ή διασχιστικά συμπτώματα.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία της Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας χρησιμοποιείται η ψυχοθεραπευτική διαδικασία όπου ασθενείς με συναισθηματικά ασταθείς οριακές προσωπικότητες χρειάζονται μια σταθερή και υποστηρικτική θεραπευτική σχέση σε μακροχρόνια βάση με ξεκάθαρα όρια.

Ο ψυχοθεραπευτής πρέπει να έχει την υπομονή και τη δύναμη να αντέξει τις κρίσεις του ατόμου αυτού και τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες παραβίασης των ορίων της σχέσης τους συνεπώς η επικοινωνία μεταξύ τους χρειάζεται να είναι ειλικρινής και προσανατολισμένη στην εκμάθηση πιο ώριμων μηχανισμών αντιμετώπισης της ζωής και των ιδιαίτερων συνθηκών της.


Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή