Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Τσεπέλοβο Ζαγορίου – Ένας αιώνας μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες 

Ένα χωριό σαν πίνακας κρεμασμένος ανάμεσα στην παράδοση και την μοναδική ομορφιά της Τύμφης, το Τσελέποβο μιλά στους επισκέπτες για την ξεχωριστή του ιστορία. Εκεί μια έκθεση ζωντανεύει τα παραδοσιακά χωριά του Ζαγορίου με τα αρχοντικά σπίτια, τους παλιούς δρόμους και τα πρόσωπα εκείνων που πέρασαν αλλά δεν ξεχάστηκαν.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος, ακολουθεί τα βήματα της μνήμης μέσα από μια σειρά φωτογραφιών σχεδόν δυο αιώνων.

Ο Πέτρος Φραγκούλης ιδιοκτήτης του μουσείου παλαιάς φωτογραφίας με τον τίτλο «Ζαγορισίων Πολιτεία», έβαλε σε τάξη  το φωτογραφικό αρχείο του παππού του Θεοφάνη Φραγκούλη, ο οποίος ήταν σχολάρχης.

Αρχαιότητες, ιστορικές στιγμές, βαλκανικοί πόλεμοι, η μικρασιατική εκστρατεία, τραυματίες του ΄40, τους οποίους μετέφεραν στο Τσεπέλοβο οι γυναίκες στην πλάτη τους, υλικό που συγκέντρωσε με πολύ κόπο και υπομονή, ανοίγουν το παράθυρο της ιστορίας, σε εκείνους που επισκέπτονται έναν τόπο με σχετική άγνοια, αλλά με ενδιαφέρον να μάθουν.

Ο παππούς του είχε 5.000 πλάκες από τις οποίες ελάχιστες διέσωσε ο κ. Φραγκούλης από τις μπότες των εισβολέων στο σπίτι του κατά τον εμφύλιο, όπως λέει. Γάμοι, βαφτίσεις, η εκπαιδευτική πορεία της περιοχής, ξενιτεμένοι, Έλληνες από το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, εκπατρισμένοι από άλλες χώρες, έχουν απεικονιστεί σε μαύρες φωτογραφικές πλάκες και υπενθυμίζουν πως ήταν η Ελλάδα από το 1850 έως το 1950. Οι φωτογραφίες είναι οι σκιές εκείνων που έφυγαν, αλλά υπάρχουν για να θυμίζουν τον τόπο και την κληρονομιά του.  

Στην κεντρική πλατεία του χωριού ήδη άρχισαν να φτάνουν οι πρώτοι επισκέπτες των εορτών του Πάσχα, ενώ η πληρότητα στον νομό Ιωαννίνων αγγίζει σχεδόν το 80% και οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων θεωρούν ότι θα φτάσει το 100% έως το τέλος της εβδομάδος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η οδός Ε65 έδωσε νέα πνοή στα χωριά, έφερε πιο κοντά τα μεγάλα αστικά κέντρα και ένωσε απομακρυσμένους προορισμούς, δίνοντας νέα προοπτική στην οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου.  

www.ertnews.gr

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή