Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ευρωεκλογές-Ολλανδία: Μάχη στήθος με στήθος μεταξύ ακροδεξιάς και κεντροαριστεράς

Το τελικό exit poll έδειξε την Πέμπτη ότι το ακροδεξιό κόμμα του Γκεερτ Βίλντερς καταγράφει σημαντική άνοδο και δίνει μάχη στήθος με στήθος για την πρωτιά με την κεντροαριστερή συμμαχία στην Ολλανδία για τις ευρωεκλογές.

Σε έναν πιθανό προάγγελο ισχυρών εκλογικών κερδών για την ακροδεξιά στην Ευρωβουλή, το exit poll έδειξε ότι το κόμμα του Βίλντερς για την Ελευθερία σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη -κερδίζοντας επτά έδρες, από μόλις μία που είχε στο προηγούμενο κοινοβούλιο.

Η δημοσκόπηση σε περίπου 20.000 ψηφοφόρους που δημοσιεύθηκε από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS προέβλεπε ότι η κεντροαριστερή συμμαχία θα κέρδιζε οκτώ από τις 31 έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αντιστοιχούν στην Ολλανδία.

Έχοντας προκαλέσει σοκ σε όλη την Ευρώπη πριν από έξι μήνες, καθώς έγινε το μεγαλύτερο κόμμα στην ολλανδική βουλή, ο Βίλντερς θέλει τώρα να αξιοποιήσει αυτή τη δημοτικότητα και να δώσει το στίγμα του στο ευρωκοινοβούλιο, με εκκλήσεις για την ανάκτηση εξουσιών από τις εθνικές πρωτεύουσες εις βάρος της ΕΕ, ώστε τα κράτη μέλη να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία σε θέματα όπως η μετανάστευση.

Τα τελικά αποτελέσματα για το σύνολο της ΕΕ θα ανακοινωθούν στις Βρυξέλλες μετά το κλείσιμο των εκλογών το βράδυ της Κυριακής. Η Ολλανδία εκλέγει 31 από τα 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πενταετή θητεία.

Παραδόξως, ο Βίλντερς όπως και πολλά άλλα ακροδεξιά κόμματα σε όλο το μπλοκ, θέλει να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να μπορέσει να αποδυναμώσει τους θεσμούς της ΕΕ εκ των έσω.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή