Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Φυσικό αέριο: Σε ελεύθερη πτώση η τιμή του – Κάτω από 25 ευρώ η μεγαβατώρα

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδότησε την έναρξη της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε τις τιμές των καυσίμων. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, προσεγγίζοντας τα προ κρίσης επίπεδα.

Το μέτωπο της Ουκρανίας είναι ακόμα ανοιχτό. Ο πόλεμος μαίνεται στη Μέση Ανατολή, ωστόσο η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει να πέφτει κάτω από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η εφοδιαστική ασφάλεια έχει πλέον εξασφαλιστεί. Το ρωσικό αέριο, που το 2021 κάλυπτε το 40% των αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου, πλέον αποτελεί μόλις το 8% των εισαγωγών της.

Όπως όμως σημειώνει και το Bloomberg, η Ευρώπη πλέον είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις αμερικανικές εισαγωγές.

Οι επενδύσεις στράφηκαν σε δύο κατευθύνσεις στην ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνέβαλαν στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και στην κατασκευή τερματικών σταθμών.

Το Φεβρουάριο του 2022 η Ευρώπη είχε οκτώ τερματικούς σταθμούς, ενώ μέχρι το 2030 θα έχει 21, με δύο από αυτούς να σχεδιάζονται στην Ελλάδα.

Το Ινστιτούτο Ενεργειακής και Οικονομικής Ανάλυσης προειδοποιεί ότι οι υποδομές αυτές κινδυνεύουν να καταστούν άχρηστες σε έξι χρόνια αναμένεται να έχουν δυναμικότητα τριπλάσια της ευρωπαϊκής κατανάλωσης, που έχει ήδη μειωθεί κατά 20% μέσα σε δύο χρόνια.

Όσο για τους οικιακούς καταναλωτές που είχαν δει το κόστος του φυσικού αερίου να εκτοξεύεται το φθινόπωρο του 2022, πλέον είναι φθηνότερο κατά 50% έναντι του πετρελαίου θέρμανσης.

Τον Φεβρουάριο το πετρέλαιο αυξήθηκε στο 1,3 ευρώ το λίτρο, ενώ το φυσικό αέριο υποχώρησε στα 6,3 λεπτά.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή