Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Γεωργία: Αγριο ξύλο στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τους “ξένους πράκτορες” (Βίντεο)

Σε ρινγκ μετατράπηκε τη Δευτέρα το κοινοβούλιο της Γεωργίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενός νομοσχεδίου σχετικά με τους ”ξένους πράκτορες”, το οποίο είχε προηγουμένως απορριφθεί πέρυσι μετά από μαζικές διαμαρτυρίες.

Τα βίαια επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν πολλά μέλη του κοινοβουλίου ξέσπασαν αφότου ο νομοθέτης της αντιπολίτευσης Aleko Elisashvili γρονθοκόπησε τον επικεφαλής της πλειοψηφίας Mamuka Mdinaradze, ο οποίος μιλούσε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων που μεταδιδόταν από την εθνική τηλεόραση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Mdinaradze ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποφάσισε να υποβάλει εκ νέου το σχέδιο νόμου, σχετικά με τη ”διαφάνεια της ξένης επιρροής” στο κοινοβούλιο μετά από διαβουλεύσεις εντός του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο.

Είπε ότι το σχέδιο θα επανεξεταστεί χρησιμοποιώντας το ίδιο κείμενο με το προηγούμενο νομοσχέδιο, αλλά ότι θα διαφέρει από τη χρήση του ηπιότερου όρου ”οργάνωση που επιδιώκει τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης” αντί του όρου ”πράκτορας ξένης επιρροής”.

Οι νομοθέτες είχαν καταψηφίσει το προηγούμενο νομοσχέδιο σε δεύτερη ανάγνωση στις 10 Μαρτίου του περασμένου έτους, αφού προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Τιφλίδα, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 66 ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 50 αστυνομικών. Οι επικριτές είπαν ότι το νομοσχέδιο, εάν ψηφιστεί, θα υπονομεύσει τη δημοκρατία, ενώ τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας είπαν ότι θα ενισχύσει τη διαφάνεια.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή