Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

H Ρωσία άρχισε άσκηση με τακτικά πυρηνικά όπλα

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν το πρώτο στάδιο ασκήσεων που περιλαμβάνουν την «πρακτική εξάσκηση στην προετοιμασία και χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Τρίτη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε διατάξει τις ασκήσεις νωρίτερα μέσα στον μήνα και η Μόσχα τις συνέδεσε με αυτές που χαρακτήρισε ως επιθετικές δηλώσεις από δυτικούς αξιωματούχους που, όπως ισχυρίστηκε, δημιουργούσαν απειλές ασφαλείας για τη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επικαλέστηκε σχόλια του Γάλλου προέδρου Μακρόν, που αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία και του Βρετανού ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον, που είπε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όπλα που έχει προμηθευτεί από το Ηνωμένο Βασίλειο για πλήγματα σε στόχους εντός Ρωσίας.

Αναλυτές ασφαλείας λένε πως η άσκηση είναι σχεδιασμένη ως προειδοποιητικό μήνυμα από τον Πούτιν προς τη Δύση για αποφυγή περαιτέρω εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου παρέχει στο Κίεβο όπλα και πληροφορίες μα όχι στρατεύματα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι το πρώτο στάδιο της άσκησης περιελάμβανε πυραύλους Iskander και Kinzhal. Σκοπός της είναι να διασφαλιστεί πως μονάδες και εξοπλισμός είναι έτοιμα για «χρήση στη μάχη μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων για απάντηση και άνευ προηγουμένου διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας του ρωσικού κράτους σε απάντηση σε προκλητικές δηλώσεις και απειλές από Δυτικούς αξιωματούχους κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν πυραυλικές δυνάμεις στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας, που βρίσκεται δίπλα στην Ουκρανία και περιλαμβάνει επίσης τμήματα της Ουκρανίας που ελέγχει η Ρωσία. Η Λευκορωσία, όπου η Ρωσία είπε πέρυσι πως ανέπτυσσε τακτικά πυρηνικά όπλα, θα συμμετέχει στις ασκήσεις, είπαν οι δύο χώρες.

Από τότε που άρχισε την εισβολή στην Ουκρανία η Μόσχα έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο πυρηνικό της οπλοστάσιο και την ετοιμότητά της ως προς τη χρήση του αν θεωρήσει ότι αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Η Δύση από πλευράς της κατηγορεί τον Πούτιν για ανεύθυνες πυρηνικές απειλές.

Η Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας είναι το κέντρο ελέγχου της εισβολής στην Ουκρανία. Το αρχηγείο της είναι στο Ροστόφ επί του Ντον, 60 χλμ από τα σύνορα, και επίσης περιλαμβάνει τα τμήματα της Ουκρανίας που η Ρωσία λέει ότι έχει προσαρτήσει.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή