Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έπεσαν»: Deep fake βίντεο της Ρωσίας με τον Τομ Κρουζ πλήττει το Παρίσι

Σε μία πολύ ασυνήθιστη κίνηση, η Microsoft δημοσιοποίησε έκθεση, όπου κατηγορεί ευθέως την Ρωσία για επιχείρηση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας με deep fake news, που εντείνεται καθώς πλησιάζουμε στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.

Η επίθεση της Μόσχας, υποστηρίζει, γίνεται με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και έχει δύο βασικούς στόχους:

«Υποβαθμήστε τη φήμη της ΔΟΕ – Δημιουργήστε την προσδοκία ότι θα ξεσπάσει βία στο Παρίσι στους Αγώνες».

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έπεσαν»

Αυτές οι πληροφορίες περιγράφονται λεπτομερώς σε ειδική έκθεση της Microsoft με θέμα «Πληροφόρηση περί Απειλών» (Threat Intelligence) που δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουνίου 2024: «Οι προσπάθειες της Ρωσίας για την επιρροή συγκλίνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Η δραστηριότητα με επίκεντρο τους Ολυμπιακούς Αγώνες ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, όταν το Storm-1679 (είναι ρωσική ομάδα παραπληροφόρησης που δρα στο Διαδίκτυο, όπως τονίζει η Microsoft) κυκλοφόρησε στο Telegram και στη συνέχεια διέδωσε στο Διαδίκτυο μια ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Olympics Has Fallen», μιμούμενη το αμερικανικό θρίλερ πολιτικής δράσης του 2013 «Olympus Has Fallen» (Ο Όλυμπος έπεσε). Χρησιμοποιώντας έναν ψεύτικο ήχο φωνής που δημιουργήθηκε από AI, η οποία υποδύεται τον ηθοποιό Τομ Κρουζ για να υπονοήσει τη συμμετοχή του, η ταινία απαξίωσε την ηγεσία της ΔΟΕ. Η χρήση εντυπωσιακών ειδικών εφέ που δημιουργούνται από υπολογιστή και μια ευρεία καμπάνια μάρκετινγκ, συμπεριλαμβανομένων ψεύτικων εγκρίσεων από δυτικά μέσα ενημέρωσης και από διασημότητες, υποδηλώνει σημαντική αναβάθμιση της προσπάθειας παραπληροφόρησης σε σύγκριση με τις περισσότερες αντίστοιχες καμπάνιες στο παρελθόν», γράφει το blog της MIcrosoft.

Δείγματα deep fake προπαγάνδας με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024.

https://blogs.microsoft.com/on-the-issues/2024/06/02/russia-cyber-bots-disinformation-2024-paris-olympics/

Διάδοση φόβου για βία

Οι στόχοι της ρωσικής ομάδας διαδικτυακής παραπληροφόρησης Storm-1679 δεν περιορίζονται στη δυσφήμιση της ΔΟΕ. Επιδιώκει επίσης να διαδώσει τον φόβο στο κοινό για να αποτρέψει τους θεατές από το να παρακολουθήσουν τους Αγώνες. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, είχε δημιουργήσει μια ολόκληρη συλλογή από παραπλανητικά βίντεο σχετικά με την προσδοκία της βίας στους Αγώνες. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

– Ένα βίντεο που φέρεται να προέρχεται από το Euronews με έδρα τις Βρυξέλλες, ισχυριζόταν ότι οι Παριζιάνοι αγόραζαν ασφαλιστικά συμβόλαια περιουσίας εν αναμονή της τρομοκρατίας στους Αγώνες.
– Ένα ψεύτικο βίντεο που δήθεν προέρχεται από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24 ισχυρίστηκε ότι το 24% των εισιτηρίων για τους αγώνες είχε επιστραφεί λόγω φόβων για τρομοκρατία.

Δείγματα deep fake προπαγάνδας με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024.
Δείγματα deep fake προπαγάνδας με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024.

https://blogs.microsoft.com/on-the-issues/2024/06/02/russia-cyber-bots-disinformation-2024-paris-olympics/

– Δημιουργήθηκαν πλαστά βίντεο που δήθεν προέρχονταν από την Αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) και τη Γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) προειδοποιώντας τους πιθανούς συμμετέχοντες να μείνουν μακριά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, λόγω του υποτιθέμενου κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης.
– Ένα ακόμα deep fake βίντεο προειδοποιεί το κοινό για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή