Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Αναλυτικός οδηγός: Ποιοι μπορούν να λάβουν σύνταξη με λιγότερα από 4.500 ένσημα και πώς -Βήμα βήμα η διαδικασία

Τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη ακόμη και με λιγότερα από 4.500 ένσημα έχουν αρκετοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ. Όπως αναφέρει η ισχύουσα νομοθεσία,  για να θεμελιώσουν το δικαίωμα πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος οι πολίτες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ και που συμπλήρωσαν τα  67 έτη τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 θα πρέπει να αναγνωρίσουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης ή 6 μήνες .

Για να γίνει αυτή η αναγνώριση θα πρέπει ο ασφαλισμένος να πληρώσει εφάπαξ τις εισφορές του που αντιστοιχούν στον αναγνωριζόμενο χρόνο ασφάλισης, με βάση το ισχύον, κατά την υποβολή της αίτησης για την αναγνώριση, ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη. Σημειώνεται δε πως το ημερομίσθιο διαμορφώθηκε στα 34,18 ευρώ  το 2023  και πως η σχετική εγκύκλιος αναφέρει πως δεν υπάρχει έκπτωση  αλλά και ούτε άλλος τρόπος για να πληρωθούν οι εισφορές.

Ποιους αφορά

Μάλιστα οι ημέρες αυτές ασφάλισης αναγνωρίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Αναλυτικά, αυτό αφορά τους  ασφαλισμένους των πρώην φορέων κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ αλλά και όσους απασχολούνται στον δημόσιο τομέα, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου που:

• Έχουν συμπληρώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 τα 67 έτη της ηλικίας τους.

• Έχουν πραγματοποιήσει ημέρες πραγματικής ασφάλισης  από 4.350 έως 4.499 ημέρες , αθροιστικά σε έναν ή περισσότερους πρώην φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

• Έχουν σταματήσει οριστικά την απασχόλησή τους και την πραγματική ή προαιρετική ασφάλιση.

• Δεν έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση.

• Δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί από οποιονδήποτε φορέα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

• Δεν δικαιούνται σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, ή με διατάξεις που εφαρμόζονται στο Δημόσιο ή στην Τράπεζα της Ελλάδος ή από ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού.

• Δεν έχουν αναγνωρίσει πάνω από 5 έτη πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή