Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Καταγγελίες μέσω MyCoast: Τι είπε ο Παπαστεργίου για τις αυθαίρετες παραλίες

 

Για τις καταγγελίες που γίνονται αναφορικά με τις αυθαίρετες παραλίες μέσω της πλατφόρμας MyCoast μίλησε  σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Οι πολίτες την κατεβάζουν και πηγαίνουν στις παραλίες να δουν αν στο σημείο στο οποίο είναι και βλέπουν ξαπλώστρες είναι νόμιμα κατειλημμένο το σημείο αυτό ή όχι. Αλλά και επιχειρηματίες, γνωρίζοντας ότι πλέον αυτό μπορούμε να το ελέγξουμε, είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Έχουν υποβληθεί περίπου 9000 καταγγελίες » είπε ο κ. Παπαστεργίου.

«Πιθανώς να μην είναι όλες σωστές καταγγελίες, αλλά παρόλα αυτά πλέον έχουμε μπει σε μια άλλη κανονικότητα. (…) Να διαφυλάξουμε ένα πολύ θεμελιώδες δικαίωμα που είναι η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές» συμπλήρωσε.

Στο «μικροσκόπιο» οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες

Οι συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών, Κτηματικές Υπηρεσίες και Αστυνομία) θέτουν υπό  στενή παρακολούθηση τις πιο απομακρυσμένες παραλίες της χώρας, προκειμένου να αποφευχθούν ΟΙ αυθαιρεσίες και να εφαρμοστούν ορθά οι νέοι κανόνες που ισχύουν από την 1η του έτους.

Σημειώνεται πως έχουν ήδη συγκροτηθεί πολυμελή κλιμάκια που  θα ελέγξουν όλες τις σοβαρές καταγγελίες (αρχής γενομένης από τις επώνυμες) για αυθαιρεσίες στις παραλίες της χώρας. Στα πρότυπα των φορολογικών ελέγχων, θα σταλούν υπάλληλοι Κτηματικών Υπηρεσιών εκτός έδρας, ενώ για να αποφευχθούν τα «προβλήματα» που δημιουργεί η εντοπιότητα δεν θα υπάρξουν γεωγραφικά «στεγανά».

Για παράδειγμα, υπάλληλοι από την Αττική θα ενισχύσουν ελεγκτικά κλιμάκια σε νησιά του Αιγαίου, και αντιστρόφως.

Η συγκεκριμένη πρακτική εξυπηρετεί απόλυτα και τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό σε περιοχές όπου καταγράφεται υψηλή παραβατικότητα και οι καταγγελίες πέφτουν …βροχή. Αφετηρία για το πλάνο των ελεγκτικών υπηρεσιών θα αποτελέσει η γνωστή -πλέον- εφαρμογή MyCoast, όπου γίνονται οι καταγγελίες για τις αυθαιρεσίες, αφού όμως πρώτα διευκρινιστούν περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ ανταγωνισμών.

Για παράδειγμα, εμφανίστηκαν δεκάδες καταγγελίες για την περιοχή της Πάργας, προκαλώντας το ενδιαφέρον του υπουργείου Οικονομικών. Έγιναν αυτοψίες, βάσει των καταγγελιών, αλλά δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

Αυτό που είχε συμβεί από την επεξεργασία των ανώνυμων καταγγελιών, διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από δύο ΙΡ (ηλεκτρονικές διευθύνσεις). Κατόπιν διερεύνησης αποδείχθηκε ότι δύο επιχειρηματίες, με αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή, αλληλλοκαταγγέλθηκαν. Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και σε περιοχή της Χαλκιδικής, όπου λόγω των υψηλών ποσοστών παραβατικότητας, κινητοποιήθηκαν αμέσως ελεγκτικά κλιμάκια. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι αλληλοκαταγγελίες επιχειρηματιών αποδείχθηκε ότι δεν είχαν καμιά βάση.

Οι οδηγίες

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει  οδηγίες να διενεργούν τους ελέγχους  με δύο τρόπους:

  • Mε αυτοψία στον χώρο του αιγιαλού και της παραλίας. Μετά τη διενέργεια της αυτοψίας συντάσσεται επιτόπου πόρισμα – έκθεση αυτοψίας με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, όταν αυτό είναι εφικτό και επιδίδεται ή τοιχοκολλάται αμέσως, και:
  • Mε εξ αποστάσεως φωτογραφική λήψη του χώρου του αιγιαλού και της παραλίας, ιδίως από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που λειτουργούν στον αέρα αυτόνομα ή τηλεκατευθυνόμενα ή με αξιοποίηση δορυφορικών λήψεων. Η Κτηματική Υπηρεσία λαμβάνει το φωτογραφικό υποστηρικτικό υλικό και βάσει αυτού συντάσσει τα πορίσματα – εκθέσεις αυτοψίας, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και επιβάλλοντας κυρώσεις που περιγράφει ο νόμος.

 

Η χθεσινή δήλωση του Χατζηδάκη

Υπενθυμίζεται πως για τις   καταγγελίες και τους ελέγχους που διενεργούνται στις παραλίες μίλησε χθες και ο υπουργός  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Καταρχάς οι καταγγελίες δεν είναι 6.500 είναι 8.900, με βάση τα τελευταία στοιχεία εκ των οποίων 1.100 περίπου επώνυμες και άλλες ανώνυμες. Υπάρχει κατηγοριοποίηση ανά περιφερειακή ενότητα και ανά παραχώρηση. Στις 10 παραλίες με τις περισσότερες παραβάσεις, με βάση τις καταγγελίες, έχουμε περίπου 600 καταγγελίες. Η κατεύθυνση που έχει το Υπουργείο είναι κατά προτεραιότητα να ελέγχονται οι παραλίες οι οποίες έχουν και τις περισσότερες καταγγελίες. Έτσι ώστε η δουλειά μας να είναι πιο στοχευμένη και πιο αποτελεσματική. Έχει ξεκινήσει ήδη αυτή η προσπάθεια, η οποία προφανώς διευκολύνεται από την εφαρμογή MyCoast. Αν δεν είχαμε αυτή την Κυβερνητική πρωτοβουλία, θα είχαμε το περσινό, το προπέρσινο, το παραπροπέρσινο σκηνικό, το οποίο ήταν γνωστό, με βάση το οποίο οι έλεγχοι γινόντουσαν όχι πάντως με αυτή τη λογική και με αυτόν τον σχεδιασμό. Από εδώ και πέρα έχοντας καταγγελίες, συγκεκριμένες θα προχωρήσουμε, δίνοντας έμφαση στις παραχωρήσεις, όπου έχουμε περισσότερες καταγγελίες και φυσικά εκεί που υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες. Διότι, κατά τεκμήριο οι επώνυμες καταγγελίες θεωρούνται πιο έγκυρες, χωρίς να υποτιμούμαι και τις υπόλοιπες. Ήδη η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει αποφασιστικά, παρότι ορισμένοι το αμφισβητούσαν, στην περιβόητη παραλία της Ρόδο, όπου υπήρξε σχετική σφράγιση. Έχει παρέμβει και σε άλλη παραβατική παραχώρηση στο Θυμάρι, εδώ στην Αττική και αλλού. Και θα δείτε, -δεν μπορώ τώρα να σας πω για λόγους για τους οποίους κατανοείτε- ποιοι θα είναι οι επόμενοι έλεγχοι από πλευράς του Υπουργείου και των συναρμόδιων Αρχών. Θα δείτε ότι τώρα μέσα στις επόμενες μέρες, θα υπάρξουν έλεγχοι, οι οποίοι θα είναι στοχευμένοι και που θα βασίζονται ακριβώς και σε καταγγελίες που έχουν κάνει μέσω αυτής της εφαρμογής οι συμπολίτες μας.

Άρα, κοντολογίς έχει περάσει ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο πιο σύγχρονο, πιο χρήσιμο. Ένας νόμος, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα προφανώς για μια λελογισμένη ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις παραλίες, αλλά την ίδια στιγμή επιτρέπει και στην Πολιτεία να προστατεύει το περιβάλλον, που είναι ο εθνικός πλούτος. Αυτός ο νόμος είναι η βάση για να προχωρήσουμε. Με αυτόν τον νόμο προχωρήσαμε τους τελευταίους μήνες με τις καινούργιες παραχωρήσεις, οι οποίες έγιναν κεντρικά από τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Ηλεκτρονικά και με διαφάνεια. Αυτός ο νόμος προβλέπει αυστηρότερα πρόστιμα. Και σε αυτόν τον νόμο στηρίζεται και το MyCoast.

Είμαστε σε επαφή τόσο με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία, όσο και με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και εννοείται με την ΑΑΔΕ και τις Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου, έτσι ώστε όπως έγινε στη Ρόδο, όπως έγινε στο Θυμάρι, όπως έγινε και αλλού σε άλλες περιοχές, με αυτόν τον τρόπο να προχωρήσουμε και αυτό το καλοκαίρι».

 

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή