Ο Venki Ramakrishnan, νομπελίστας και πρώην πρόεδρος της μακροβιότερης επιστημονικής ακαδημίας του κόσμου, του Royal Society, παρακολουθεί στενά την επιστήμη της γήρανσης και το πώς έχει εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα. Μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν δημοσιευτεί τουλάχιστον 300.000 σχετικά επιστημονικά άρθρα και πάνω από 700 νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα για τη γήρανση, όπως σημειώνει ο ίδιος στο βιβλίο του «Why We Die».
Χάρη σε αυτές τις έρευνες, οι γνώσεις μας για τη γήρανση σίγουρα ενισχύθηκαν, όμως παρά τις διαβεβαιώσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο δεν έχουμε ακόμα φτάσει σε επίπεδο να κάνουμε πραγματικότητα τα ευρήματα, παρατείνοντας σημαντικά το προσδόκιμο ζωής, τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στο Business Insider. Εξού και, αναφερόμενος σε πειραματικές θεραπείες που ο κόσμος σπεύδει να δοκιμάσει, δηλώνει επιφυλακτικός απέναντι στον υπερβολικό ενθουσιασμό. Ο 72χρονος Ramakrishnan πιστεύει ότι η έρευνα γύρω από αυτά τα ζητήματα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά. Μέχρι όμως να υπάρχουν επαληθευμένα αποτελέσματα, μοιράζεται τρεις απλές εμπειρικές επιλογές, στις οποίες δίνει προτεραιότητα όσο μεγαλώνει και έχουν σημαντική επίδραση στο σώμα του:
1) Θρεπτικό φαγητό σε μετρημένες ποσότητες
Ο τρόπος με τον οποίο τρώμε μπορεί βέβαια να έχει τεράστια επίπτωση στην υγεία μας. Η Μεσογειακή διατροφή, με πολλά φρούτα, λαχανικά, καθαρή πρωτεΐνη και τρόφιμα ολικής άλεσης, συνδέεται με μία μεγαλύτερη ζωή. Ο Ramakrishnan προσπαθεί να τρώει ένα καλό μίγμα πρωτεΐνης, φρούτων, λαχανικών και σιδήρου. Είναι πολλά χρόνια vegeterian και πάντοτε μαγειρεύει ο ίδιος, χρησιμοποιώντας απλά υλικά. Θεωρεί επίσης ότι είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος του μεγέθους των μερίδων και ακολουθεί πιστά τον κανόνα του συγγραφέα Michael Pollan: «Τρώγε φαγητό. Οχι πάρα πολύ. Κυρίως φυτά».
2) Καθημερινό ποδήλατο
Η σωματική άσκηση συνεισφέρει σημαντικά στην υγεία σε προχωρημένες ηλικίες. Ο Ramakrishnan κάνει ποδήλατο για σχεδόν 10 χιλιόμετρα κάθε μέρα, καθώς δεν έχει αυτοκίνητο, ενώ επίσης πηγαίνει και στο γυμναστήριο μερικές φορές την εβδομάδα για ενδυνάμωση και αερόβια άσκηση. «Πρέπει να κάνουμε και καρδιαγγειακή άσκηση και ασκήσεις με βάρη. Το πρώτο είναι για να διατηρούμε υγιές το καρδιαγγειακό μας σύστημα και το δεύτερο για να διατηρούμε τη μυική μας μάζα και δύναμη», εξηγεί.
3) 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ
Ο Ramakrishnan θέλει να κοιμάται οκτώ ώρες καθημερινά. Κατά τη διάρκεια του κύκλου του ύπνου, υποστηρίζει, το σώμα αναπλάθει μεγάλο μέρος της φθοράς που υφίσταται από τα καθημερινά βάρη. Ερευνες επιβεβαιώνουν ότι οι πολλές ώρες ύπνου καλής ποιότητας μπορεί να προσθέσουν χρόνια ζωής. Σε προκαταρκτικά ευρήματα που παρουσιάστηκαν το 2023 στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, οι ερευνητές εντόπισαν πέντε δείκτες ποιότητας ύπνου: Ο ύπνος επτά-οκτώ ωρών κάθε νύχτα, η δυσκολία να αποκοιμηθεί κανείς λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα, η δυσκολία να παραμείνει κανείς κοιμισμένος λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα, η αποφυγή συμπληρωμάτων/φαρμάκων για τον ύπνο και η αίσθηση ότι είναι κανείς ξεκούραστος μετά από τον ύπνο τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα.
Από τους 172.321 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα, οι άνδρες που δήλωσαν ότι πληρούσαν και τους πέντε δείκτες ποιότητας ύπνου υπολογίζεται ότι θα ζήσουν 4,7 χρόνια περισσότερο από όσους δεν είχαν κανέναν ή μόνο έναν. Οι γυναίκες που πληρούν και τα πέντε κριτήρια εκτιμάται ότι θα ζήσουν 2,4 χρόνια περισσότερο.