To έχουμε ξανά πει: Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να σε σαμποτάρει. Ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να μαστίζεται από συνεχείς αμφιβολίες που του λένε ότι δεν είναι αρκετά καλό, αρκετά έξυπνο, αρκετά όμορφο ή ικανό.
Μάλιστα τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουν μερικούς «εθισμούς». Μερικές συνήθειες που λειτουργούν ως ένα άλλοθι που τους επιτρέπει να αποφεύγουν προσωρινά να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Και κάπως έτσι παραμένουν μέσα σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.
Εδώ είναι 5 βασικοί «εθισμοί» που έχουν τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Βλέπεις κάτι από αυτά στον εαυτό σου;
Κατηγορεί τους άλλους
Κατηγορούμε τους άλλους και παραπονιόμαστε γι’ αυτούς ή σε αυτούς, επειδή αρνούμαστε να αποδεχτούμε το γεγονός ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για οτιδήποτε μας συμβαίνει. Είναι πολύ ευκολότερο να κατηγορούμε κάποιον άλλον αντί να αποφασίσουμε ότι εμείς πρέπει να αλλάξουμε.
Έλλειψη φίλων
Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση συνήθως δεν έχουν στενούς φίλους. Επειδή δεν τους αρέσει ο εαυτός τους, γενικά επιλέγουν είτε να είναι «μοναχικοί», ζώντας τη ζωή τους μακριά από τους άλλους, είτε εκδηλώνουν το αντίθετο συμπεριφορικό πρότυπο και γίνονται επιθετικοί, αυταρχικοί, επικριτικοί και απαιτητικοί. Κανένα από αυτά τα είδη προσωπικότητας δεν προάγει το αίσθημα της φιλίας.
Υπερβολική ανάγκη για νίκη
Αν έχουμε την εμμονή να κερδίζουμε ή να έχουμε δίκιο συνέχεια, τότε πάσχουμε από απεγνωσμένη ανάγκη να αποδεικνύουμε την αξία μας στους γύρω μας. Προσπαθούμε να το κάνουμε μέσω των επιτευγμάτων μας. Κίνητρό μας είναι να εισπράττουμε αποδοχή και έγκριση. Το ζήτημα είναι να είμαστε με οποιονδήποτε τρόπο «καλύτεροι» από τους άλλους.
Αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά συνοδεύεται από υπέρμετρο φόβο των σφαλμάτων. Το άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση, επειδή φοβάται ότι ίσως δεν κάνει αυτό που «πρέπει» ή αυτό που οι άλλοι περιμένουν από αυτό, συνήθως δεν κάνει τίποτα απολύτως ή, τουλάχιστον, καθυστερεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι απρόθυμο να πάρει αποφάσεις επειδή αισθάνεται ότι είναι ανίκανο να αποφασίσει «σωστά». Έτσι, αν δεν κάνει τίποτα απολύτως, δεν μπορεί να κάνει και λάθος.
Συνεχώς αρνητικές σκέψεις
Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο μας, τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουν την τάση να κάνουν συνεχώς αρνητικές σκέψεις. Το αρνητικό self-talk πρέπει να αμφισβητηθεί και να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι όταν συνειδητοποιούμε ότι σκεφτόμαστε αρνητικά πράγματα για τον εαυτό μας, πρέπει να τα αμφισβητήσουμε ενεργά και να τα αντιμετωπίσουμε με ό,τι θετικό μπορούμε να δούμε στον εαυτό μας.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πέντε τρόποι για να αυξήσεις σήμερα την αυτοεκτίμηση σου