Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πως Φανερώνεται η Κατάθλιψη σε Ψυχή και Σώμα

Κατάθλιψη-Άγχος-Στρες

Πως Φανερώνεται η Κατάθλιψη σε Ψυχή και Σώμα


Η κατάθλιψη είναι η πιο κοινή ψυχική ασθένεια και η δυσκολία στη διάγνωσή της οφείλεται στα ύπουλα σημάδια της που δεν εκδηλώνονται πάντα με ευκολία, ενώ συχνά αποδίδονται σε άλλα αίτια.

Πέρα από την κακή διάθεση και την άσχημη ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς, η κατάθλιψη εκδηλώνεται και στο σώμα με τα παρακάτω συμπτώματα να χρειάζονται πάντα προσοχή.

Εξάντληση

Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει περάσει περιόδους κατά τις οποίες ένιωθε υπερβολικά κουρασμένος, όμως στην περίπτωση της κατάθλιψης η εξάντληση επιμένει συχνά αδικαιολόγητα, ακόμα κι αν η καθημερινότητα δεν είναι τόσο πιεστική ή κουραστική.

Εξάντληση και κακή διάθεσηΣυχνά το άτομο παραπονιέται ότι αισθάνεται κούραση, σαν να μην έχει καθόλου ενέργεια ή διάθεση για ζωή.

Μπορεί μάλιστα, να παραμείνει αδρανές για όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Δυσκολίες στη συγκέντρωση και τη μνήμη

Οι καταθλιπτικές σκέψεις και η πεσμένη διάθεση επηρεάζουν τόσο τον ασθενή που να μην μπορεί να συγκεντρωθεί για αρκετή ώρα σε κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα, ενώ μέχρι πρόσφατα μπορούσε να το κάνει εύκολα.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζεται και η μνήμη του.

Επιδείνωση της γενικότερης υγείας

Η κατάθλιψη δεν επηρεάζει μόνο την ψυχολογία, αλλά χτυπά και στο σώμα κάνοντας την παρουσία της αισθητή και με σωματικά συμπτώματα.

Οι ανεξήγητοι πόνοι που δεν οφείλονται σε κάποιο τραυματισμό ή χτύπημα και δεν υποχωρούν με φάρμακα μπορεί να οφείλονται στην κατάθλιψη.

Αλλαγές στην όρεξη και το βάρος

Το βάρος σχετίζεται άμεσα με την κατάθλιψη γιατί συνδέεται με την αύξηση ή την απώλεια της όρεξης.

Όταν ανοίγει η όρεξη και ξεσπά κανείς στο φαγητό για να αναπληρώσει το συναισθηματικό κενό μέσα του, η αύξηση του βάρους είναι δεδομένη.

Αντίστοιχα, η μειωμένη όρεξη οδηγεί πολλές φορές σε ανησυχητικό βαθμό σε απώλεια βάρους.

Έτσι, πολλές διατροφικές διαταραχές μπορεί να σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Διαταραχές στον ύπνο

Το βιολογικό ρολόι του καθενός είναι διαφορετικό, γι’ αυτό και ο τρόπος να καταλάβει κανείς ότι υπάρχει πρόβλημα είναι να δει κατά πόσο έχουν αλλάξει οι συνήθειες στον ύπνο του τον τελευταίο καιρό.

Όταν οι αϋπνίες έρχονται και επιμένουν, σημαίνει ότι υπάρχει κάτι που χρειάζεται έλεγχο.

Ο άστατος, ο ανήσυχος και ο διακεκομμένος ύπνος μπορεί να είναι ένα από τα σωματικά συμπτώματα της νόσου.

Πεσμένη λίμπιντο

Η πεσμένη λίμπιντο σχετίζεται με την αδυναμία του ατόμου να νιώθει ευχαρίστηση, ενώ χάνει και το ενδιαφέρον του για πράγματα που μέχρι τώρα του έδιναν χαρά.

Η μειωμένη σεξουαλική διάθεση είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της κατάθλιψης.


Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή