Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ιωάννινα: Τα υδρόβια πτηνά της λίμνης Παμβώτιδας

2

Περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας, στα Ιωάννινα, υπάρχουν καλαμιώνες όπου εκεί βρίσκουν τροφή χιλιάδες πτηνά, αποδημητικά και μεταναστευτικά, ανάλογα με τη χρονική περίοδο που επιλέγουν τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η ελληνική ορνιθολογική εταιρεία «τρέχει» ένα πρόγραμμα για εθελοντές στο οποίο όσοι συμμετέχουν καταγράφουν τον πληθυσμό, μελετούν τα στοιχεία τα διατροφικά, τα κλιματολογικά, αν τα πουλιά πολλαπλασιάζονται, στοιχεία σημαντικά.

Ο Νίκος Μπούκας, εθελοντής στην ελληνική ορνιθολογική εταιρεία, μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για το πρόγραμμα εθελοντών, αλλά και για τα πτηνά που συναντώνται στη λίμνη.

«Οι μεσο-χειμωνιάτικες μετρήσεις γίνονται με τη συνδρομή εθελοντών και είναι ένα από τα μακροβιότερα προγράμματα στην Ελλάδα. Πραγματοποιείται εδώ και 50 χρόνια. Μελετάμε τα υδρόβια πτηνά, τα οποία δυστυχώς απειλούνται και θέλουμε να δούμε πώς αυτές οι απειλές επηρεάζουν τη ζωή τους. Παρόλο που μιλάμε για μια αστική λίμνη, παρατηρείται αύξηση σε ορισμένους πληθυσμούς πουλιών. Κάποια είδη πιθανά έχουν αυξηθεί γιατί έχει αυξηθεί ο αναπαραγόμενος πληθυσμός της περιοχής, το οποίο εν μέρει οφείλεται στο ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση της λίμνης», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος

www.ertnews.gr

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή