Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Γάζα: Ε.Ε και ΟΗΕ ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι είναι «τρομοκρατημένος» από την καταστροφή των νοσοκομείων Νάσερ και αλ-Σίφα της Γάζας και τις αναφορές για «μαζικούς τάφους» που βρέθηκαν στους χώρους αυτούς μετά τις ισραηλινές επιδρομές.

Ο Φόλκερ Τουρκ ζήτησε να διεξαχθούν ανεξάρτητες έρευνες για τους θανάτους.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν εκταφεί 283 πτώματα στο νοσοκομείο Nάσερ, ορισμένα με δεμένα τα χέρια. Δεν είναι σαφές πώς πέθαναν ή πότε θάφτηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ότι έθαψε πτώματα εκεί ήταν «αβάσιμοι».

Είπε όμως ότι κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης δύο εβδομάδων στο νοσοκομείο της πόλης Χαν Γιουνίς τον Φεβρουάριο, τα στρατεύματα «εξέτασαν» πτώματα που είχαν θαφτεί από Παλαιστίνιους «σε μέρη όπου οι πληροφορίες έδειχναν την πιθανή παρουσία ομήρων».

Δέκα όμηροι που έχουν πλέον απελευθερωθεί δήλωσαν ότι κρατούνταν στο νοσοκομείο Nάσερ για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.

Πριν από την ισραηλινή επιχείρηση στο Νάσερ, το προσωπικό του νοσοκομείου είχε πει ότι αναγκάζονταν να θάβουν πτώματα στην αυλή του νοσοκομείου επειδή οι κοντινές μάχες εμπόδιζαν την πρόσβαση σε νεκροταφεία. Υπήρχαν παρόμοιες αναφορές από το αλ-Σίφα πριν από την πρώτη ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο τον Νοέμβριο.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι πραγματοποίησε επιδρομές σε πολλά νοσοκομεία στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου επειδή μαχητές της Χαμάς επιχειρούσαν μέσα σε αυτά – ισχυρισμός που η Χαμάς και ιατρικοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί.

OHE: H εσκεμμένη δολοφονία αμάχων, κρατουμένων αποτελεί έγκλημα πολέμου

Μια εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι εργάζεται επί του παρόντος για την επιβεβαίωση των αναφορών Παλαιστινίων αξιωματούχων ότι 283 πτώματα βρέθηκαν στους χώρους του νοσοκομείου Νάσερ, εκ των οποίων 42 έχουν ταυτοποιηθεί.

«Τα θύματα φέρονται να είχαν θαφτεί βαθιά στο έδαφος και να είχαν καλυφθεί με απορρίμματα», δήλωσε η Ravina Shamdasani στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Μεταξύ των νεκρών φέρονται να ήταν ηλικιωμένοι, γυναίκες και τραυματίες, ενώ άλλοι… βρέθηκαν με τα χέρια τους δεμένα και απογυμνωμένα από τα ρούχα τους».

Ο Tουρκ ζήτησε ανεξάρτητες, αποτελεσματικές και διαφανείς έρευνες για τους θανάτους, προσθέτοντας: «Δεδομένου του επικρατούντος κλίματος ατιμωρησίας, αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει διεθνείς ερευνητές».

«Τα νοσοκομεία δικαιούνται πολύ ειδική προστασία βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Και η εσκεμμένη δολοφονία αμάχων, κρατουμένων και άλλων που είναι hors de combat [δεν συμμετέχουν στις εχθροπραξίες] αποτελεί έγκλημα πολέμου».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι οι αναφορές είναι «απίστευτα ανησυχητικές».

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή