Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Υπερψηφίστηκε με 176 «ναι»

Ιστορική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η σημερινή, καθώς η Ελλάδα έγινε η 16η χώρα της ΕΕ και η πρώτη ορθόδοξη στην οποία αναγνωρίζεται η ισότητα στο πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Συνολικά στη Βουλή ψήφισαν 254. Επί της αρχής του σχεδίου νόμου μετρήθηκαν 176 θετικοί ψήφοι και 76 «όχι», 2 παρών και 46 αποχές.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Ολα σχεδόν τα κόμματα που επισήμως στήριξαν την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) είχαν τις δικές τους απώλειες, εκτός της Πλεύσης Ελευθερίας που και οι έξι της κοινοβουλευτικής της ομάδας το υπερψήφισαν.

Με ένα παρατεταμένο υπερκομματικό χειροκρότημα έγινε δεκτή η υπερψήφιση του νομοσχεδίου, τόσο από βουλευτικά έδρανα όσο και από τα θεωρεία.

Από την πλευρά της ΝΔ οι αποχές είναι 45 με 50.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τα «ναι» αναμένεται να είναι 35, μοναδική αποχή ήταν ο Παύλος Πολάκης ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ψήφισε και αποχώρησε από την αίθουσα της Βουλής.

Το νομοσχέδιο από το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν 21 βουλευτές . Δεν καταψήφισε κανείς, αλλά επέλεξαν αποχή οι εξής:

Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας, Γραμματέας ΚΟ ΠΑΣΟΚ)
Ανδρέας Πουλας (Αργολίδας),
Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνης),
Κατερίνα Καζάνη (Εύβοιας)
Στάυρος Μιχαηλίδης (Χίου)
Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβου)
Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανία),
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας)
Μπουρχάν Μπαραν (Ξάνθης)
Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής)
Τάσος Νικολαΐδης (Δράμας).

Σε ότι αφορά στη νέα Αριστερά, αναμένεται να έχουμε 9 θετικές ψήφους και 2 αποχές από τους μειονοτικούς βουλευτές

Για τους ανεξάρτητους βουλευτές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ οι τρεις στους τέσσερις βουλευτές καταψήφισαν και το ένα από τα δύο «παρών» προέρχεται από τον Μιχάλη Χουρδάκη, τον ανεξάρτητο βουλευτή προερχόμενο από την Πλεύση Ελευθερίας.

«Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ για να εξηγήσει ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στις αρχές της και υποστήριξε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών. Να αποδώσουμε δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ίδιου φύλου», τονίζοντας ότι στόχος είναι να καταστούν ορατοί άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και εξηγώντας ότι «η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε σήμερα κάνει την ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από την ζωή των πολλών. Είναι κάτι που προβλέπει το Σύνταγμα μας και απαιτεί το ίδιο το πολίτευμα μας».

Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας παρακολουθησαν από τα θεωρία της Βουλής τη συζήτηση. Μεταξύ των παρευρισκόμενων, ο ηθοποιός και σεναριογράφος Γιώργος Καπουτζίδης και ο παρουσιαστής Φώτης Σεργουλόπουλος. Αμφότεροι έχουν επισήμως δηλώσει μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Κάθισαν μαζί και παρακολούθησαν μέρος της συζήτησης.

Η συζήτηση ήταν επεισοδιακή, με ιδιαίτερα αιχμηρές αναφορές

«Θεμελιώδης ανατροπή του οικογενειακού δικαίου αποτελεί το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγο πριν από τη σχετική ψηφοφορία.

Μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός είπε:

«Πριν από μία συζήτηση κατά συνείδηση, απευθύνομαι σε όλους ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Δεν θέλω να αντιδικήσω με κανέναν

Μία παρατήρηση: Η κυβέρνηση δεν νοιώθει να απειλείται από την αντιπολίτευση. Δεν είναι καλό και δεν έχει και πάντα δίκιο

Προ ημερών υπέγραψε σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία. Ο Ερντογάν απείλησε να μας πετάξει στη θάλασσα και τώρα βγάζει ΝΟΤΑΜ. Είναι αυτό σύμφωνο φιλίας;

Να προσέχει η κυβέρνηση, η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει σε λάθη. Η παράταξή μας δεν θα έπρεπε να το φέρει προς ψήφιση. Προφανώς θα το καταψηφίσω.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι υποχρεωτικός. Αν θέλει μία χώρα να το κάνει, αν θέλει όχι. Άρα ξεκινάει από ένα ψέμα.

Τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών κατοχυρώνονται πλήρως με το σύμφωνο συμβίωσης. Ο γάμος προσφέρει το δικαίωμα της τεκνοθεσίας. Δεν μιλάμε μόνο για το δικαίωμα δύο ενηλίκων, αλλά και το δικαίωμα των ανηλίκων και στους δύο γονείς.

Τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι ο γάμος ομοφύλων «δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα» σχολίασε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. «Φανταστείτε πρώην πρωθυπουργός σε οποιοδήποτε κόμμα εκτός της ΕΡΕ να έκανε αυτήν τη δήλωση», έγραψε παραπέμποντας σε δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος».

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Κασσελάκης θα συμμετάσχει σε πάρτι στο γνωστό ΛΟΑΤΚΙ+ club, Sodade.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάθισε λίγο μετά τις 17:00, στα έδρανα για να παρακολουθήσει την συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», που όπως είναι γνωστό θεσμοθετεί τον πολιτικό γάμο για ομόφυλα ζευγάρια.

Νωρίτερα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, είχε στείλει μήνυμα στους βουλευτές του κόμματος, καλώντας τους να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

«Ατελές» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης. Ο κ. Φάμελλος έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό όπως το «αν η ΝΔ έχει την επάρκεια να περάσει μόνη της αυτό το νομοσχέδιο; Η ιστορία θα γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε την επάρκεια να προχωρήσει μία μεταρρύθμιση και χρειάστηκε ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.»

Ν. Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός ήθελε να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστής- Ούτε το ίδιο του το κόμμα δεν στηρίζει τη μεταρρύθμιση

«Για το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου είναι ταυτοτικά, είναι αξιακά. ’Αλλωστε ήταν η παράταξή μας που εκσυγχρόνισε το Οικογενειακό Δίκαιο, καθιερώνοντας τον πολιτικό γάμο, επιτρέποντας το διαζύγιο, αποποινικοποιώντας την μοιχεία και κάνοντας πράξη την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής , Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για την ισότητα στο γάμο των ομόφυλων τονίζοντας ότι η στήριξη είναι πλήρης κι οχι α λα κάρτ. «Στηρίζουμε επί της αρχής κάνοντας ένα βήμα δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης ενώ σημείωσε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στον πολιτικό γάμο κι είναι αυτό είναι και προς το συμφέρον των παιδιών. «Η Νέα Δημοκρατία, αντί να προχωρήσει σε έναν πραγματικό διάλογο με την κοινωνία, εξάντλησε την προσπάθειά της σε υποδείξεις. Ο Πρωθυπουργός ήθελε να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστής, μιας μεταρρύθμισης όμως που δεν στηρίζει το ίδιο του κόμμα και το οποίο διαχρονικά δεν τα «πάει» καλά με τα δικαιώματα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ .

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέβασε τους τόνους της κριτικής του πρός τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για την παραδοξότητα υπογραμμίζοντας : «… ο Υπουργός Επικρατείας όχι μόνο να μη στηρίζει ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, της οποίας είναι μέλος, αλλά φτάσαμε στο σημείο να το θεωρεί αντισυνταγματικό. Και παρόλα αυτά παραμένει μέλος της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που σύμφωνα με τον ίδιο, νομοθετεί παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Αφήστε λοιπόν τα μαθήματα».

Ντ. Μπακογιάννη: Τεράστιο κεκτημένο η συμφωνία των μεγάλων κομμάτων

Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, στο πλαίσιο παρέμβασης στη συζήτηση για την ισότητα στον γάμο, υπογράμμισε πως η Βουλή «εμβαθύνει τη δημοκρατία μας».
«Για κάποιους από μας, που είναι τριάντα χρόνια στη Βουλή και έχουν ζήσει την εξέλιξη της κοινωνίας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, είναι ιστορική μέρα, διότι σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία, η Βουλή αυτή εμβαθύνει τη δημοκρατία μας. Δίνει ίσα δικαιώματα σε ανθρώπους που μέχρι τώρα τα στερούνταν. Δίνει προστασία σε παιδιά τα οποία μέχρι τώρα ήταν αόρατα, για το ελληνικό κράτος», ανέφερε η βουλευτής της Ν.Δ.

«Είναι τεράστιο κεκτημένο ότι σε αυτό το νομοσχέδιο, τα μεγάλα κόμματα συμφωνούν για την υπερψήφισή του. Είναι κεκτημένο για τη Βουλή των Ελλήνων. Και δεν χρειάζονται περιττές μικρότητες, “όχι, ήταν δική μας η άποψη”, “όχι, ήταν δική σας η άποψη”, “όχι, εμείς το είπαμε πρώτοι”, “όχι, εμείς το είπαμε δεύτεροι”», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η προσωπική αναφορά του Σπύρου Μπιμπίλα που απέσπασε το κυβερνητικό και διακομματικό χειροκρότημα

Καθώς η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο, έφτανε στο τέλος της, στην αίθουσα της ολομέλειας, ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας, απέσπασε πριν από λίγο το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα, όχι μόνο από τα βουλευτικά έδρανα, αλλά και από τα έδρανα της κυβέρνησης.

«Θα κλείσω με μια προσωπική μου αναφορά, με μια δημόσια εξομολόγηση. Εγώ, γεννήθηκα στη δεκαετία του 50, σε μια συνηθισμένη μεσοαστική οικογένεια στο κέντρο της πόλης. Ανδρώθηκα στη 10ετία του 60. Από πολύ μικρός κατάλαβα ότι σε κάτι διέφερα από άλλους ανθρώπους. Πως το κατάλαβα; Όταν στα μουσεία, που εγώ λατρεύω την αρχαία Ελλάδα από μικρό παιδί, προσκολλιόμουν στα αγάλματα τα ανδρικά και όχι τα γυναικεία. ’Αρα κάτι με τραβούσε από τη φύση μου. Διάβαζα Καβάφη και Λαπαθιώτη και ταυτιζόμουν με αυτούς τους σπουδαίους δημιουργούς. Έκλαιγα κρυφά, γιατί έπρεπε να κρύψω κάτι, που ντρεπόμουν γι΄αυτό και δεν μπορούσα να το πω ούτε στους γονείς μου. Έγινα ένα εσωστρεφές, ένα μελαγχολικό παιδί που έγραφε ποιήματα. Μεγάλωσα όμως έφτιαξα ισχυρές σχέσεις, δεσμούς, σπουδαίους συντρόφους, οι οποίοι σήμερα είναι η ακριβή μου οικογένεια, μαζί με τα αδέλφια μου. Αυτά τα κρυφά δάκρυα με οδηγούν σήμερα στα 68 μου χρόνια να αγωνίζομαι για να μην κλάψουν άλλα παιδιά στο μέλλον, για να είναι ευτυχισμένα, για να μην φοβηθούν να πουν τι είναι, τι τους ελκύει, με ποιους θέλουν να ζήσουν. Επιτέλους είμαστε όλοι άνθρωποι», είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας.

Σήμερα παίρνει σάρκα και οστά η λύση ενός ζητήματος ισότητας που εδώ και χρόνια ταλανίζει πολλούς ανθρώπους, είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να έχει εξουσία στο σώμα ενός άλλου ανθρώπου και πως εκείνος θέλει να το διαθέτει. Οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι δεν στερούνται σε τίποτα από τη δυνατότητα και ικανότητα να μεγαλώνουν παιδιά, είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας και κατήγγειλε τον διχαστικό και ρατσιστικό λόγο που τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκε εντός της Βουλής, σε βάρος μιας μερίδας διαφορετικών ανθρώπων.

Σοφία Ζαχαράκη: Η ουσία του νομοσχεδίου σχετίζεται με το ποιοι είμαστε, τι πρεσβεύουμε και τι κράτος θέλουμε

« Η ουσία της συζήτησης για το νομοσχέδιο έχει να κάνει με το ποιοι είμαστε, τι θέλουμε να πρεσβεύουμε, τι κράτος είναι αυτό το οποίο θέλουμε. Ένα κράτος το οποίο ρίχνει φως σε κάθε πολίτη ή σκιάζει κάποιους;» τόνισε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη κατά την ομιλία της στη Βουλή.

« Δεν εφευρίσκουμε κάτι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορες μορφές οικογένειας. Δυο γονείς με παιδιά που φεύγουν από τις Βρυξέλλες ως οικογένεια και προσγειώνονται στην Ελλάδα ως 4 άτομα που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους….Συζητάμε για την επιστροφή νέων ανθρώπων και ζευγαριών που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και τα οποία θέλουν να γυρίσουν. Σε αυτούς τους ανθρώπους λέμε ότι η χώρα σέβεται τα δικαιώματα σας, και τα παιδιά σας. Δεν τα θεωρεί αόρατα.» τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Η κυρία Ζαχαράκη σημείωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάστηκε επί μακρόν το νομοσχέδιο και ο χρόνος που το έφερε στη Βουλή δεν επελέγη με όρους πολιτικού συμφέροντος, καθώς σημείωσε πως για τη Ν.Δ η ισότητα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα.

«Καθημερινά και για μένα, στην εκλογική μου περιφέρεια, σε όλες τις περιοδείες που κάνω στην Ελλάδα με ρωτούν γιατί έπρεπε η ΝΔ να φέρει το νομοσχέδιο αυτό. Τους απαντώ καθαρά ότι έπρεπε και να έρθει τώρα και να το φέρουμε εμείς. Διότι την ατζέντα των δικαιωμάτων παντού στη Δύση, την έχουν στον πυρήνα της πολιτικής τους και της ιδεολογίας τους, τα κεντροδεξιά κόμματα όπως είναι η Ν.Δ. Εμείς δεν πάμε να καπηλευτούμε τα δικαιώματα όπως διαχρονικά το κάνουν κάποιοι» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη.

Και πρόσθεσε :« Θέλω να σας καλέσω να ψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο να έρθετε να γίνουμε όλοι μαζί μια φωνή και ένα πλέγμα προστασίας γύρω από τα παιδιά. Αλλά και να κάνουμε το απαραίτητο βήμα για την απόδοση δικαιωμάτων στους γονείς τους, και στους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν μαζί. Χωρίς κανένα αποκλεισμό και χωρίς κανένας να τους κουνάει το δάχτυλο. Μπορούμε όλοι μαζί, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις και χωρίς διαιρέσεις».

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή