Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Υπερψηφίστηκε το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Υπερψηφίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το νομοθετικό πακέτο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου.

Το νέο «ιστορικό» Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελείται από ένα σύνολο πέντε ξεχωριστών νομοθετημάτων και η αβεβαιότητα για την ψήφισή του είχε κορυφωθεί καθώς οι διαφωνίες ήταν πολλές και προέρχονταν τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά. Οι μεν θεωρούσαν ότι δεν είναι αρκετά αυστηρό οι δε ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πράγματι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει εκατοντάδες σελίδες που αφορούν ευαίσθητα ζητήματα όπως τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τους ασυνόδευτους ανήλικους, προσωπικά δεδομένα, συλλογή βιομετρικών στοιχείων, περίοδος κράτησης των αιτούντων άσυλο, ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Τώρα έπειτα και από την ψήφισή του θα πρέπει να πάρει το «πράσινο» φως από τα κράτη μέλη κάτι το οποίο αναμένεται μέχρι το τέλος του Απριλίου. Συγκεκριμένα μόλις η δέσμη μέτρων εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο, οι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα. Όσον αφορά την οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να εισαγάγουν τις αλλαγές στην εθνική τους νομοθεσία.

Το Νέο Σύμφωνο είναι αποτέλεσμα μια περίπου δεκαετούς πολιτικής διαπραγμάτευσης και προβλέπει συλλογικούς κανόνες για τη διαχείριση της υποδοχής και μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο.

«Μετά από σχεδόν μια δεκαετία αδιεξόδου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο – την πλήρη αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τη μετανάστευση. Η Ευρώπη θα διαχειριστεί τη μετανάστευση με ομαλό τρόπο και με τους δικούς μας όρους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία εγκρίθηκε η πολιτική συμφωνία για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

«Το Σύμφωνο θέτει τις βάσεις για ένα δικαιότερο, αποτελεσματικότερο και πιο βιώσιμο πλαίσιο διαχείρισης της μετανάστευσης. Το επίτευγμα αυτό δείχνει ότι η ΕΕ μπορεί να βρει κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για τις ευρωπαϊκές προκλήσεις» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή