Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Εισφορά Αλληλεγγύης: Επιστολή συνταξιούχων στον Μητσοτάκη-Τι αναφέρει

Παρέμβαση ΕΝΔΙΣΥ για κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους.

Όπως αναφέρει το Δίκτυο  « πρωτοβουλία, ώστε να καταργηθεί το χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), που επιβαρύνει επί σειρά ετών χιλιάδες συνταξιούχους, ανέλαβε το ΕΝΔΙΣΥ, αποστέλλοντας σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων, επανέρχεται  για δεύτερη φορά στο ίδιο θέμα, διαπιστώνοντας το μέγεθος της αδικίας, αλλά και το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί η ακρίβεια, οδηγώντας τους συνταξιούχους στην εξαθλίωση. Η πρώτη σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, είχε αποσταλεί στις 13 Οκτωβρίου της προηγούμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η Κυβέρνηση να συζητά για αλλαγές στον υπολογισμό της ΕΑΣ, που περιορίστηκαν όμως σε διαρροές, καθώς έως σήμερα, δεν πραγματοποιήθηκε καμία νομοθετική παρέμβαση.

Το ΕΝΔΙΣΥ επανέρχεται στο θέμα αποστέλλοντας στον Πρωθυπουργό νέα επιστολή, στην οποία έχει προστεθεί και πίνακας υπολογισμού της ΕΑΣ στην κύρια σύνταξη με ονόματα μελών συνταξιούχων(μετά από εξουσιοδότησή τους) ».

«Ο υπολογισμός των συγκεκριμένων μελών έχει αρχίσει από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου της ΕΑΣ τον Αύγουστο του 2010 για τις κύριες συντάξεις και ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2011 για τις επικουρικές. Ο υπολογισμός έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης της σύνταξης και τα ενημερωτικά σημειώματα επί σειρά ετών. Τα συγκεκριμένα παραδείγματα αποτελούν ένα μικρό δείγμα των τεράστιων κρατήσεων όλα αυτά τα χρόνια. Οι συνταξιούχοι – μέλη του ΕΝΔΙΣΥ που προστέθηκαν στο συγκεκριμένο πίνακα είναι 237 άτομα και το συνολικό ποσό διεκδίκησης ανέρχεται σε 4.899.445 ευρώ.

Το Δίκτυο προσπαθεί να πείσει την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων, αρχής γενομένης από την κατάργηση της συγκεκριμένης επαίσχυντης περικοπής. Επίσης, απαιτεί και την επιστροφή των συγκεκριμένων χρημάτων στους δικαιούχους που ανέρχονται σε πλέον των 9,5 δισ. ευρώ και βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επισημαίνεται ότι, η κατάργηση πρέπει να αφορά όχι μόνο την Εισφορά Αλληλεγγύης για την κύρια, αλλά ζητείται να εφαρμοστεί ακριβώς το ίδιο και για την επικουρική σύνταξη. Το ΕΝΔΙΣΥ έχει ετοιμάσει ειδικό λογισμικό, έτσι ώστε οι συνάδελφοι συνταξιούχοι να μπορούν να ενημερωθούν για το ακριβές ποσό που έχουν καταβάλλει ως ΕΑΣ, άρα και για το ακριβές ποσό της διεκδίκησής τους» προσθέτει το ΕΝΔΙΣΥ.

Η επιστολή

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τον Πρωθυπουργό αλλά και τα στοιχεία των μελών – συνταξιούχων που εντάχθηκαν στον πίνακα που κοινοποιήθηκε στον κ. Μητσοτάκη, καθώς και τα ακριβή ποσά που τους οφείλονται, βρίσκονται στη διάθεση του Δικτύου:

« Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

ΘΕΜΑ:ΕΑΣ (ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ)

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) επανέρχεται στο φλέγον θέμα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων(ΕΑΣ), που επιβάλλεται σε κύρια και επικουρική σύνταξη και έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων συναδέλφων μας.

Απαιτούμε να καταργήσετε το συγκεκριμένο «χαράτσι» που ειδικά τώρα, σε περίοδο παρατεταμένης ακρίβειας, προκαλεί σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης για όλους όσους υποχρεώνονται να το καταβάλλουν και μάλιστα επί σειρά ετών.

Σας είχαμε αποστείλει σχετική επιστολή στις 13 Οκτωβρίου 2023, χωρίς ωστόσο να λάβετε κάποια συγκεκριμένη απόφαση, ώστε να ανακουφίσετε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που αγωνίζονται με αξιοπρέπεια για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις δυσβάσταχτες υποχρεώσεις τους ώστε να «βγάλουν το μήνα»!

Στο πλαίσιο αυτό, σας κοινοποιούμε τον υπολογισμό των περικοπών μόνο για την ΕΑΣ σε 234 άτομα σε κύριες συντάξεις μελών του ΕΝΔΙΣΥ, αρχής γενομένης από την ημερομηνία έκδοσης της κάθε σύνταξης έως και σήμερα, σύμφωνα και με τα ενημερωτικά σημειώματα του e-ΈΦΚΑ.

Τα ενημερωτικά σημειώματα και οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις είναι στην διάθεση του Δικτύου καθώς και οι εξουσιοδοτήσεις των συγκεκριμένων μελών για όποιον αμφισβητεί τον υπολογισμό.

Πρόκειται για ένα ενδεικτικό δείγμα των περικοπών χιλιάδων ευρώ που έχουν γίνει στα συγκεκριμένα άτομα επί σειρά ετών αρχής γενομένης από την έναρξη των ισχυόντων νόμων που αφορούν την ΕΑΣ , σε συνδυασμό με την έκδοση των συντάξεών τους.

Σημειωτέον ότι στο ενδεικτικό δείγμα των 237 ατόμων η περικοπή της ΕΑΣ βάση πραγματικών στοιχείων φτάνει στο σύνολο των 4.899.445,61 ευρώ, ένα τεράστιο δυσβάσταχτο ποσό για τις πλάτες των συγκεκριμένων συνταξιούχων το οποίο ζητάμε από εσάς με νομοθετική ρύθμιση να επιστρέψετε από τον λογαριασμό που βρίσκεται στην Τράπεζα Της Ελλάδος στους δικαιούχους.

Το ύψος του συγκεκριμένου λογαριασμού σε ότι αφορά τις περικοπές των Συνταξιούχων φτάνει τα 9.500.000.000 ( και αυτό με ανοδική πορεία)!
Χρήματα επομένως υπάρχουν για την συγκεκριμένη επιστροφή.

Τα συγκεκριμένα ενδεικτικά παραδείγματα των συνταξιούχων που σας παραθέτουμε, είναι γιατί θέλουμε να λάβετε γνώση για το τεράστιο ύψος των περικοπών της ΕΑΣ όλα αυτά τα χρόνια.!
Ακολουθούν οι υπολογισμοί και το σύνολο των περικοπών.

Κύριε Πρωθυπουργέ, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν αδιαφορείτε για τους συνταξιούχους.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις σας διέπονται από κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και από κοινωνική πολιτική, κατά τη διάρκεια της πολυετούς διακυβέρνησής σας και όχι το αντίθετο.
Εμείς ως Δίκτυο εμμένουμε στις αρχικές μας θέσεις και απαιτούμε:

Την άμεση κατάργηση της ΕΑΣ σε κύρια και επικουρική σύνταξη και την άμεση επιστροφή των περικοπών σε όλους τους Συνταξιούχους από τον λογαριασμό που βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Φτάνει πια!

Συνημμένα:

Αρχική επιστολή προς εσάς 13/10/2023

Υπολογισμός μελών του ΕΝΔΙΣΥ με τα σύνολα των περικοπών της ΕΑΣ επί σειρά ετών αρχής γενομένης από την έκδοση της σύνταξης έως και σήμερα »

 

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή