Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι χτύπησαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

Επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο δέχθηκε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία του Παναμά που πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης χτύπησαν το πετρελαιοφόρο M/T Wind νωρίς το Σάββατο, προκαλώντας ζημιά στο υπό σημαία Παναμά, ελληνικής ιδιοκτησίας πλοίο, στην τελευταία τους επίθεση για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Μολονότι οι Χούθι δεν ανέλαβαν αμέσως την επίθεση, αυτή σημειώθηκε καθώς ισχυρίστηκαν ότι κατέρριψαν ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper του αμερικανικού στρατού πάνω από την Υεμένη και έχουν εξαπολύσει άλλες επιθέσεις κατά της ναυτιλίας, διαταράσσοντας το εμπόριο σε μια σημαντική θαλάσσια διαδρομή που οδηγεί στη διώρυγα του Σουέζ και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η επίθεση γύρω στη 1 π.μ. του Σαββάτου έπληξε το πετρελαιοφόρο Wind, το οποίο προσάραξε πρόσφατα στη Ρωσία και είχε προορισμό την Κίνα, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού. Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία διατηρούν δεσμούς για στρατιωτικό εξοπλισμό και πετρέλαιο με το Ιράν, τον κύριο σύμμαχο των Χούθι.

Το πυραυλικό πλήγμα ”προκάλεσε πλημμύρα που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της πρόωσης και του πηδαλίου”, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση στην κοινωνική πλατφόρμα X. ”Το πλήρωμα του M/T Wind μπόρεσε να αποκαταστήσει την πρόωση και το πηδάλιο και δεν αναφέρθηκαν θύματα. Το M/T Wind συνέχισε την πορεία του με τη δική του ισχύ”.

Πολεμικό σκάφος ανταποκρίθηκε αμέσως στην κλήση κινδύνου της M/T Wind, αλλά δεν χρειάστηκε βοήθεια.

Το κέντρο ναυτιλιακών εμπορικών επιχειρήσεων του βρετανικού στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου και η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Ambrey αναγνώρισαν παρομοίως την επίθεση νωρίτερα το Σάββατο. Η Ambrey δήλωσε ότι από την επίθεση προκλήθηκε πυρκαγιά επί του Wind.

Οι Χούθι μπορεί να χρειαστούν ώρες – ή και ημέρες – για να επιβεβαιώσουν τις επιθέσεις τους.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή