Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης: Ορισμός και Αντιμετώπιση

Κατάθλιψη-Άγχος-Στρες

Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης: Ορισμός και Αντιμετώπιση


Επαγγελματική εξουθένωση (burnout) που στα σημαίνει «αναλώνομαι προοδευτικά εκ των ένδον μέχρι του σημείου της απανθράκωσης» είναι μια ασθένια που απασχολεί όλους τους γιατρούς όλο και περισσότερο αφού φαίνεται ότι προκαλείται από δυσανάλογα υψηλή προσπάθεια και χαμηλή ικανοποίηση σε συνδυασμό με πιεστικές εργασιακές συνθήκες.

Σχετίζεται αποκλειστικά με την εργασία, είναι χρόνια και όταν κάποιος πληγεί από αυτήν δεν επανέρχεται εύκολα χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Tο «burnout» δεν σχετίζεται με το πόσες ώρες εργάζεται κάποιος, αλλά με το πόσο ικανοποιημένος είναι από την εργασία του και με το πως είναι οργανωμένος ο εργασιακός του χώρος.

Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης: Ορισμός και ΑντιμετώπισηΣύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης: Ορισμός και ΑντιμετώπισηΗ έκταση του φαινομένου οφείλεται κυρίως στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν.

Πάνω από το 1/3 των εργαζομένων δεν μπορούν να κάνουν διάλειμμα όταν το χρειάζονται και 4 στους 10 δεν έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν μόνοι τους το διάστημα των διακοπών τους ή τις ημέρες της άδειάς τους ενώ οι μισοί περίπου που εργάζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απασχολούνται σε μονότονες εργασίες, πράγμα που εντείνει το στρες.

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη με έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση της υπερκόπωσης και του συνδρόμου εργασιακής εξουθένωσης, βελτιώνοντας τόσο την ποιότητα ζωής των υπαλλήλων και των επαγγελματιών όπως επίσης και την αποδοτικότητα των εργοδοτικών οργανισμών.

 

Η πρόληψη και η θεραπευτική παρέμβαση, τόσο για την εργασιακή πίεση όσο και την επαγγελματική εξουθένωση, βασίζονται τόσο στη δόμηση του κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος όσο και στη σωστή διαχείριση του προσωπικού.

Είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στην ομαδική δουλειά και να δίνεται θετική ψυχολογική ανάδραση η οποία είναι αναγκαία για τον εργαζόμενο ώστε να αισθανθεί ικανοποιημένος από την εργασία του.

Μερικές φορές είναι απαραίτητο να αλλάζει το προσωπικό τομείς εργασίας και καθήκοντα συχνά, ώστε να διατηρείται το ενδιαφέρον του για τη δουλειά.

Ωστόσο οι αλλαγές αυτές δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά συχνές και θα πρέπει να σέβονται τα προσόντα του εργαζομένου.

Επίσης, η πρώιμη αναγνώριση της ανάπτυξης κατάθλιψης είναι κρίσιμη διότι οδηγεί νωρίς σε πλήρη θεραπεία.

Στην περίπτωση που έχετε ήδη υποστεί το σύνδρομο αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να λάβετε άμεσα μέτρα όπως:

  • Ύπνος τουλάχιστον 8-10 ώρες κάθε βράδυ.
  • Περιορισμός παραμονής μπροστά στον υπολογιστή, όχι πάνω από 8 ώρες καθημερινά.
  • Ελεύθερος χρόνος για τον εαυτό σας κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν.


Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή