Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Γάζα: Τουλάχιστον 37 Παλαιστίνιοι νεκροί κοντά στη Ράφα από νέα ισραηλινή επίθεση

Tουλάχιστον 37 άτομα έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινούς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές στη νότια Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας χθες και σήμερα, Τρίτη (28/5).

Τα περισσότερα από τα θύματα είχαν καταφύγει σε σκηνές, έξω από την πόλη της Ράφα στην ίδια περιοχή όπου τα ισραηλινά πλήγματα προκάλεσαν μια φονική πυρκαγιά λίγες ημέρες νωρίτερα σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων – σύμφωνα με μάρτυρες, εργαζόμενους σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και νοσοκομειακούς αξιωματούχους.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Η κόλαση στον καταυλισμό των σκηνών προκάλεσε ευρεία διεθνή κατακραυγή, μεταξύ άλλων και από ορισμένους από τους στενότερους συμμάχους του Ισραήλ, για την επεκτεινόμενη επίθεση του στρατού στη Ράφα. Και σε μια ένδειξη της αυξανόμενης απομόνωσης του Ισραήλ στην παγκόσμια σκηνή, η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αναγνώρισαν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος την Τρίτη.

Ο ισραηλινός στρατός εκτίμησε ότι η πυρκαγιά της Κυριακής στον καταυλισμό με τις σκηνές μπορεί να προκλήθηκε από δευτερογενείς εκρήξεις, πιθανώς από όπλα Παλαιστίνιων μαχητών. Τα αποτελέσματα της αρχικής έρευνας του Ισραήλ για την πυρκαγιά εκδόθηκαν την Τρίτη, με τον εκπρόσωπο του στρατού υποναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι να λέει ότι η αιτία της πυρκαγιάς είναι ακόμη υπό διερεύνηση, αλλά ότι τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν -με στόχο, σύμφωνα με τον στρατό, μια θέση με δύο ανώτερους μαχητές της Χαμάς- ήταν πολύ μικρά για να είναι η πηγή.

Το χτύπημα ή η επακόλουθη πυρκαγιά θα μπορούσε επίσης να έχει προκαλέσει ανάφλεξη καυσίμων, δοχείων μαγειρικού αερίου ή άλλων υλικών στον καταυλισμό. Από την πυρκαγιά σκοτώθηκαν 45 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την καταμέτρηση των υγειονομικών αρχών της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα ενός ”τραγικού ατυχήματος”.

Παλαιστίνιοι φεύγουν από την πόλη Ράφα της νότιας Γάζας κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης εδάφους και αέρος στην πόλη την Τρίτη 28 Μαΐου 2024.
Παλαιστίνιοι φεύγουν από την πόλη Ράφα της νότιας Γάζας κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης εδάφους και αέρος στην πόλη την Τρίτη 28 Μαΐου 2024.

Η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, που ξεκίνησε στις 6 Μαΐου, έχει προκαλέσει την φυγή περισσότερων από 1 εκατομμυρίου ανθρώπων από την πόλη, δήλωσε την Τρίτη ο οργανισμός του ΟΗΕ που βοηθά τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι είχαν ήδη εκτοπιστεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια του σχεδόν οκτάμηνου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι οικογένειες είναι τώρα διασκορπισμένες σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς με σκηνές και σε άλλες κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές.

Τα πλήγματα των τελευταίων ημερών έπληξαν περιοχές δυτικά της Ράφα, οι οποίες δεν είχαν λάβει εντολή από τον στρατό να εκκενωθούν. Ισραηλινά χερσαία στρατεύματα και άρματα μάχης επιχειρούν στην ανατολική Ράφα, σε κεντρικά τμήματα της πόλης και κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου.

Amir Levy via Getty Images

Οι βομβαρδισμοί αργά τη Δευτέρα και νωρίς την Τρίτη έπληξαν τη δυτική συνοικία Τελ αλ Σουλτάν της Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 ανθρώπους, ανακοίνωσαν η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα και η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Επτά από τους νεκρούς βρίσκονταν σε σκηνές δίπλα σε μια εγκατάσταση του ΟΗΕ, περίπου 200 μέτρα (μέτρα) από το σημείο του χτυπήματος και των πυρών το βράδυ της Κυριακής.

″Ήταν μια νύχτα φρίκης”, δήλωσε ο Αμπντέλ-Ραχμάν Αμπού Ισμαήλ, ένας Παλαιστίνιος από την πόλη της Γάζας που έχει καταφύγει στο Τελ αλ Σουλτάν από τον Δεκέμβριο. Είπε ότι άκουσε ”συνεχείς ήχους” εκρήξεων κατά τη διάρκεια της νύχτας και την Τρίτη, ενώ μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν προειδοποιήσει κατά μιας πλήρους επίθεσης στην πόλη, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να λέει ότι κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε την κόκκινη γραμμή και να αρνείται να παράσχει επιθετικά όπλα για μια τέτοια επιχείρηση. Την Παρασκευή, το Διεθνές Δικαστήριο κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, μια εντολή που δεν έχει την εξουσία να επιβάλει.

Το απόγευμα της Τρίτης, ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε σκηνές κοντά σε ένα νοσοκομείο πεδίου στη μεσογειακή ακτή δυτικά της Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 13 γυναίκες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ένας μάρτυρας, ο Άχμεντ Νασάρ, δήλωσε ότι τέσσερα ξαδέλφια του και μερικοί από τους συζύγους και τα παιδιά τους σκοτώθηκαν στο χτύπημα και ότι πολλές σκηνές καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Οι περισσότεροι από αυτούς που ζούσαν εκεί είχαν φύγει από την ίδια γειτονιά στην πόλη της Γάζας νωρίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί να προχωρήσει, λέγοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να εισέλθουν στη Ράφα για να διαλύσουν τη Χαμάς και να επιστρέψουν τους ομήρους που είχαν συλληφθεί στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο.

Στο πλαίσιο της έρευνάς του για το φονικό χτύπημα και τα πυρά της Κυριακής, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες από αυτό που είπε ότι ήταν μια θέση εκτόξευσης πυραύλων της Χαμάς περίπου 40 μέτρα (μέτρα) από μια περιοχή με υπόστεγα που αποτέλεσε στόχο. Στη φωτογραφία, ο ίδιος ο υποτιθέμενος εκτοξευτής δεν φαίνεται να έχει πληγεί.

Είπε ότι τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τα μικρότερα δυνατά πυρομαχικά – δύο πυρομαχικά με κεφαλές 17 κιλών. ”Τα πυρομαχικά μας από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια φωτιά αυτού του μεγέθους”, είπε.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι η πυρκαγιά ήταν ”ένα καταστροφικό περιστατικό που δεν περιμέναμε” και είπε ότι η κατάσταση αναφλέχθηκε λόγω ”απρόβλεπτων περιστάσεων”.

Παρόλα αυτά, τα πλήγματα προκάλεσαν τη φυγή ανθρώπων από περιοχές δυτικά της Ράφα. Ο Sayed al-Masri, κάτοικος της Ράφα, δήλωσε ότι πολλές οικογένειες κατευθύνονται στην πολυσύχναστη περιοχή Muwasi ή στο Khan Younis, μια νότια πόλη που υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια των πολύμηνων μαχών.

″Η κατάσταση επιδεινώνεται” στη Ράφα, δήλωσε ο αλ Μάσρι.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι δύο ιατρικές εγκαταστάσεις στο Τελ αλ Σουλτάν είναι εκτός λειτουργίας λόγω των έντονων βομβαρδισμών σε κοντινή απόσταση. Η Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους, μια φιλανθρωπική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε όλη την επικράτεια, δήλωσε ότι το ιατρικό κέντρο Τελ αλ Σουλτάν και το νοσοκομείο πεδίου της Ινδονησίας βρίσκονται υπό αποκλεισμό, με τους γιατρούς, τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους να έχουν παγιδευτεί μέσα.

Τα περισσότερα νοσοκομεία της Γάζας δεν λειτουργούν πλέον. Το Νοσοκομείο Κουβέιτ της Ράφα έκλεισε τη Δευτέρα, αφού σε μια διαμαρτυρία κοντά στην είσοδό του σκοτώθηκαν δύο εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι τα θύματα από το χτύπημα και την πυρκαγιά της Κυριακής ”κατέκλυσαν” τα νοσοκομεία πεδίου στην περιοχή, τα οποία ήδη είχαν έλλειψη προμηθειών για την αντιμετώπιση σοβαρών εγκαυμάτων.

″Αυτό απαιτεί εντατική φροντίδα, αυτό απαιτεί ηλεκτρισμό, αυτό απαιτεί ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου”, δήλωσε η Δρ Margaret Harris στους δημοσιογράφους στη Γενεύη. ”Όλο και περισσότερο, αγωνιζόμαστε να έχουμε ακόμη και τους εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές υψηλού επιπέδου, επειδή έχουν εκτοπιστεί”.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή